Nordnetbloggen

Aktierna Nordnets kunder helst belånar

I detta inlägg så kollar vi närmare på vilka aktier som är populära att handla med värdepapperslån samt en vanlig strategi för detta. 

Investera med belåning – allt mer populärt

I dagens låga ränteläge lockar möjligheten att investera med lånade pengar. Aldrig tidigare har vi sett Riksbanken sänka reporäntan till en negativ nivå. Följden blir att alla marknadsräntor också är låga och därmed är möjligheten att nyttja värdepappersbelåning god. Antalet kunder som har ett kreditkonto aktiverat hos Nordnet har ökat under senaste året – och idag har fler än 42 000 av våra kunder kreditkonto.

Populärt att köpa utdelningsaktier för belåning

Aktie Belåningsvärde
Nokia 70%
Novo Nordisk 80%
Nordea 80%
H&M 85%
Vestas Wind 75%
Fortum 85%
Sampo 85%
Pandora 75%
Telia 85%
Outokumpu 50%

De aktier som har mest utnyttjad belåning hos Nordnets kunder hittar du i listan ovan. I den högra kolumnen ser du vilket belåningsvärde varje aktie ger. Belåningsvärdet är ett mått på hur mycket du kan belåna med just den aktien som säkerhet. I Nokias fall ger tillexempel varje 1 000 kronor du investerar ett tillgängligt saldo på 700 kronor att belåna.

Den gemensamma nämnaren i denna lista är  nordiska storbolag och vi hittar företag från både Finland, Danmark och Sverige. Det är sunt att den här typen av bolag får mer belåning än mindre tillväxtaktier. Belåning är ett tveeggat svärd som medför högre risk i portföljen – så det är av stor vikt att man nyttjar det med försiktighet.

En populär strategi som har vuxit fram de senaste åren, till följd av den låga räntan, är att investera i stabila utdelningsaktier. Då räntan idag ofta är lägre än den direktavkastning du får, tycks det vid första anblick vara en bra affär. Utdelningen täcker räntekostnaden och ger lite mer. Dock glömmer många att aktier också kan falla i värde, vilket gör att den typen av strategi bör utnyttjas med största försiktighet.

Vikten av att förstå riskerna

Belåning innebär en ökad risk. Det är lånade pengar, vilket betyder att du kan förlora någon annans pengar. All typ av belåning bör användas med högsta försiktighet och bara nyttjas i de fall man har en välkalylerad plan.

Jag själv nyttjar lite belåning. Dels har jag ett kreditkonto aktiverat för att snabbt få tillgång till pengar om affärsmöjligheter uppstår. Men jag är väldigt restriktiv med hur jag använder det och det är inte många procent av min portföljs totala värde som är utnyttjad belåning. I skrivande stund håller jag ingen belåning alls, utan är lite mer avvaktande för att se var börsen ska ta vägen.

Hur gör du med belåning? Använder du belåning för att köpa utdelningsaktier eller håller du dig ifrån? Dela gärna en kommentar nedan. 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Själv så har en liten belåning på mina aktier. Cirka 5 %. Ja tog belåning för att köpa lite fastighet aktier i kungsleden när de hade nyemission för ett tag sedan. Ja ser belåningen som en option typ. Ja tror att kursen i kungsleden kommer att stå högre om 10 år än när ja köpte de för 45 kr st. Utdelningen täcker räntan. Man få ju 30 % tillbaka från staten. Ja betalar också 10 % på lånet med amortering. Ja Alexander som du säger. Inte belåna sig för mycket. Det kan sluta illa. Nästa gång ja ska öka min… Läs mer »

Anonym
Anonym
Bra där Håkan. Om man använder det på rätt sätt så kan det verkligen hjälpa portföljen. Jag brukar själv hålla mellan 0-10% nyttjad belåning. Sällan mer, utan då är det kortsiktigt i så fall.
Anonym
Anonym

Det skulle vara intressant att se vad kunderna köper för pengar de få när de belönar. Köper de aktier som har högst belåningsvärde. Det skulle ja göra. Köper de mer av aktier de redan har. Eller köper de nya aktier som de inte har innan. Hur kan ni på Nordnet se vilka aktier som folk mest har belånat! Det är väll den sammanlagda aktieportföljen som säger hur mycket man kan belåna. Ja fattar inte heller varför. Om man har en aktier ungefär som består av 70 % av de man har. Så kan man inte komma ner till lägsta räntan… Läs mer »

Anonym
Anonym
Jag har en belånad utdelningsportfölj där jag försöker balansera hävstången till 1.2 x eget kapital: http://z2036.blogspot.se/2017/10/balanserad-belaning-ettarsjubileum.html
Anonym
Anonym
Snyggt! Bra inspo! 🙂 Trevlig helg

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link