Nordnetbloggen

SvD Börsplus – ”En sladdrig sak från H&M”

Aktieanalyser av SvD Börsplus

Nordnet och SvD Näringsliv har i veckan lanserat en ny tjänst SvD Börsplus – där Sveriges främsta börsanalytiker erbjuder digitala aktieanalyser på ett helt nytt sätt. Varje år kommer Börsplus att publicera runt 150 analyser som kommer vara tillgängliga gratis för alla Nordnet-kunder. Analyserna kommer finnas tillgängliga i ett nytt fräsch format på vårt sociala sparnätverk Shareville. Här kan du läsa en av deras senaste aktieanalyser av H&M.

Aktieanalys H&M, av: Peter Benson, Daniel Hniopek

Ni kan känslan av ett klädköp som man några veckor senare inser satt lite illa och kanske kostade aningen för mycket? Så känner vi för H&M. Inte minst efter onsdagens bleka kvartalsrapport. Att ett globalt jätteföretag som H&M på ett kvartal tappar 3 procentenheter av bruttomarginalen gnager på framtidstron. Oron syns dock med råge i den nedpressade börskursen. Med viss tvekan så upprepar vi vårt köpråd.

H&M; reglage – Infogram, charts & infographics

När vi vid årsskiftet skrev om H&M fann vi aktien köpvärd även om vi ägnade mycket utrymme åt att lyfta fram de eventuellt mörka molnen på himlen.

1. Konkurrensen har ökat. Tidigare var H&M nästan ensamt om att vara en stor, känd och snabbväxande klädkedja med både bredd, hög modegrad och superbra priser. Nu vimlar det av jämbördiga konkurrenter.

2. E-handeln växer på butikernas bekostnad. En av H&M:s absoluta styrkor är att man är oerhört skicklig på att etablera nya butiker. Den snabbt växande e-handeln urholkar dock värdet av att vara duktig på att växa ett butiksnät. H&M är inte alls så starka inom e-handel och frågan är hur länge till framgång bör mätas i antal butiker? Och aktörer som Zalando tar marknadsandel (se faktaruta nedan).

3. H&M har inte längre den snabbaste och billigaste affärsmodellen. Länge låg H&M i den absoluta framkanten sett till design, inköp, logistik och sortiment. Nya affärsmodeller och innovationer gör att andra aktörer nu kan vara väsentligt billigare eller snabbare än H&M. Först ut var Zara och nu kan aktörer som irländska Primark ha priser långt under H&M.

Brasklapparna till trots så köpte vi vid årsskiftet H&M till SvD Börsplus aktieportfölj. Sedan dess har aktien varit en besvikelse för oss och H&M har till och med gått lite sämre än index.

Vad har hänt i bolaget sedan sist?

  • Omsättningen är upp 8 procent under det brutna helårets första kvartal. Det höjer ribban för att klara analytikernas förväntningar att H&M ska växa 10 procent för helåret.
  • Den viktiga bruttomarginalen backar från 55,2 till 52 procent vilket förklaras med dyrare dollar och mer reor.
  • ”Mycket tillfredställande utveckling omsättnings- och resultatmässigt” för H&M:s spirande satsning på e-handel.

En annan uppmärksammad nyhet var en säljanalys från Morgan Stanley där de sätter riktkursen 160 kronor per H&M-aktie. Enligt Morgan Stanley har H&M:s rörelsevinst per kvadratmeter butiksyta halverats sedan 2007 då den låg på 10 900 kronor. I fjol beräknas den ha legat på 5 200 kronor per kvadratmeter. Morgan Stanley räknar sen aggressivt med att den trenden ska fortsätta vilket i förlängningen skulle leda till dramatiskt fallande vinster. Vi fäster oss dock inte särskilt vid just denna analys. Det är ju lite goddag yxskaft att säga att om resultatet per enhet sjunker så kommer marginalen pressas. Att så skett i H&M sedan 2007 är inte direkt någon nyhet.

Vad säger vi om aktien? Blickar vi ett par år ut så har vi ett bolag som i vårt huvudscenario växer med max 10 procent per år och tjänar 14-15 procent i rörelsen. Det är sämre än H&M någonsin presterat och det ger ändå en vinst på uppåt 17 kronor per aktie. Ett skuldfritt bolag med stabil hygglig tillväxt och många kvaliteter (konkurrensen och e-handeln till trots) kan man utan vidare värdera till 20 gånger vinsten (p/e-tal).

Det blir en aktie som inklusive utdelningar har avkastat drygt 30 procent eller kanske 15 procent per år. Det är tillräckligt bra för att vi ska behålla köprådet.

SVD-Börsplus-H&M

Zalandos tillväxt

Den Kinnevikägda tyska e-handelsjätten Zalando omsätter redan lika mycket som H&M i Europa och har flera intressanta framtida tillväxtspår. Ett är strategin att utveckla sig från handlare till att vara en ”plattform” för andra. Varumärken och oberoende butiker kan/ska kunna använda Zalandos plattform för att nå e-handelskunder. Det rör sig om ett handelsplatsupplägg där varumärken säljer från eget lager via Zalandos sajt mot att det tyska bolaget får kommission på intäkten Lite påminnande om Amazon.

Här är SvD:s analys av H&M i januari tidigare i år: Ha modet att köpa H&M-kvalitet;

Det är givetvis SvD Börsplus ambition att det ska vara lönsamt att följa deras aktieråd, men när det gäller aktiemarknaden finns som bekant inga garantier. SvD Börsplus ger inspiration, idéer och insikter. Eventuella köp eller försäljningar av aktier baserat på SvD Börsplus aktieanalyser sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Så här gör du för att följa SvD Börsplus på Shareville

1. Öppna ett Nordnet-konto. Det är helt gratis och tar ca 3 minuter om du har BankID.

2. Aktivera Shareville. Detta är givetvis också helt gratis.

3. Sök upp Shareville-profilen SvD Börsplus. Tryck på ”Visa portfölj” och sedan på ”Följ” för att få uppdateringar varje gång förändringar sker i SvD Börsplus portfölj.

Följ SvD Börsplus på Shareville ->

Öppna Nordnetkonto ->

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link