Hoppa till huvudinnehållet

Ta kontroll över din ekonomi och väck investeraren inom dig!

Jag tror de flesta är bekanta med ordet “pengamaskin”, dvs när man regelbundet sätter av pengar i investeringar som gör att pengarna växer dag för dag, år för år för att med tiden bli en ansenlig summa. Jag tycker att alla ska en egen pengamaskin! En pengamaskin bedöms ofta som en passiv intäkt där man inte behöver göra så mkt, utan den jobbar på i det tysta. I mitt fall så har jag valt att vara mer aktiv med mina investeringar, men visst finns det en mer passiv pengamaskin i bakgrunden och grunden för båda stilarna är detsamma; månatligt sparande!

I veckan träffade jag Eva Trouin för att göra ett inslag till Nordnet Talks. Temat var “hur kommer man igång med sparande/investerande samt hur får man pengarna att jobba för sig?”. Jag delade även med mig lite tips på saker som jag tittar på när jag utvärderar aktier. Inslaget hittar du även i detta inlägg.

Oavsett om du vill vara passiv eller aktiv med dina investeringar så förtjänar du att ha ett eget sparande. Sparandet kan fungera som en buffert men även kanske bli avgörande för att du ska kunna uppfylla de drömmar du har. Egna pengar ger frihet, frihet att kunna gå i från en dålig relation eller arbetsplats. Är du sugen på att sätta igång en pengamaskin eller ett investerande? Kolla i så fall in tipsen nedan.

Miljonärskalkylator

Aktiespararna har tagit fram ”Miljonärskalkylatorn” som på ett inspirerande vis visar hur snabbt du, baserat på månadssparande och avkastning, kan bli miljonär. Grovt generaliserat så hänger risk och avkastning ihop. Väljer du ett bankkonto med ingen eller låg ränta så är risken att du förlorar dina pengar obefintlig, men du kommer dessvärre knappt tjäna något på det. Väljer du istället ett högräntekonto så kan du få hög ränta, men riskerar att förlora alla pengar om företaget går i konkurs eller de av annat skäl inte kan betala tillbaka pengar. Samma resonemang gäller för alla investeringar.

Ta en titt i kalkylatorn och bedöm vilken avkastning (och risk) du siktar på, alt hur långe du är beredd att vänta innan du blir miljonär. Sätter du av 2500 kr i månaden med 10 procent avkastning så är du miljonär om ca 15 år.
Så, när ska du bli miljonär?

8 steg för att komma i gång

  1. Nuläge

    Kartlägg dina befintliga intäkter och kostnader, helst ett år tillbaka. Detta är himla viktigt för att du ska få svart på vitt på vart dina pengar tar vägen idag. Hoppar du över detta steg blir inte de följande stegen lika kraftfulla. Trust me!
    Läs mer: Krönika från Feminvest: Koll på pengarna

  2. Sätt mål

    “Sikta mot stjärnorna och du når trädtopparna. Sikta mot trädtopparna och du når marken”. Sträck på dig och tänk stort; hur stort kapital ska du ha och när ska du ha uppnått det? Det är bara du som sätter ribban för vad som är rimligt! Sätt delmål som gör att du löpande kan stämma för att se att du är på spår.

  3. Sätt en budget och optimera kostnaderna

    Titta på din historik och bestäm hur dina pengar ska fördelas framöver. Är det något som är för svulstigt? Eller något som faktiskt inte fått så stor plats som du vill? Tittar du självkritiskt på siffrorna så finns det sannolikt några ställen där det går att dra in. Veckohandla, veckomeny, ingen slentrianshopping, matlåda, konkurrensutsätt alla avtal (bolån, försäkringar, tv-kanaler, mobil, el etc) så kommer det nog fram några bra besparingsmöjligheter. Var inte för feg när du sätter budgeten, utan sikta på att skapa plats för ett bra sparande.
    Läs mer: Nordnetbloggen: Vart tar alla pengar vägen? samt Krönika från Feminvest: Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på…

  4. Betala dig själv först

    Bestäm hur mycket du ska sätta av och sätt upp en stående överföring varje månad direkt när lönen/bidraget/ersättningen kommer in. Kan du sätta av 10% av det som kommer in är det grymt bra!  Alla har dock olika livssituation så även om du inte kan sätta av så mycket för stunden så är det bra att skapa en vana att ha en stående överföring. Varje sparad krona är bättre än inget sparande. Med tiden växer sig även små summor stora.
    Läs mer: Krönika från Feminvest: Skapa utrymme för ett rikare liv!

  5. Inhämta kunskap och nätverka

    Oavsett om du är helt ny eller en erfaren investerare så finns det alltid mer att lära och personer som du kan utbyta erfarenheter med. Så, ta chansen att umgås med de som har samma intresse som du! Det kan vara fysiskt eller online. Det finns många grupper med hög aktivitet på Facebook. Är du kvinna och seriös i ditt investerande så rekommenderar jag “Tjejer som gillar aktier” som drivs av den kompetenta och hängivna Christina Engelen.
    Vill du lära dig mer om fonder och aktier så rekommenderar jag Gottodix Sparskola. 
    Fler tips hittar du här: Feminvest-krönika med lästips

  6. Välj dina investeringar

    Ett klassiskt råd när det kommer till investeringar är att inte lägga alla ägg i samma korg. Se till att ha flera olika typer av investeringar, dessutom helst såna som inte korrelerar med varandra. Då blir du mindre känslig när (inte om, den kommer förr eller senare) det blir en nedgång på börsen eller när ett enstaka bolag går dåligt. Exempel på spridning är; fonder och aktier i olika länder eller branscher, traditionella sparkonto (med insättningsgaranti), högräntekonton (utan insättningsgaranti), utlåning till personer och företag via tex Tessin, Lendify och Toborrow, konvertibler, räntebevis, råvaror, fastigheter och ädelmetaller. Alla investeringar är förknippade med risk, så välj en risknivå du är bekväm med.
    Är man helt ny när det gäller aktier så brukar man få ett av följande två råd för att komma igång: 1) köp investmentbolag för då får du automatiskt spridning i ditt innehav (då de i sin tur äger aktier i andra bolag), eller 2) välj bolag du känner till från Stockholmsbörsens “Large Cap”-lista. Bolagen ska även ge utdelning, dvs de ska dela ut delar av vinsten varje år. Jag tycker att båda alternativen är bra.

  7. Följ upp

    Håll koll på dina inkomster och kostnader och följ upp varje månad (åtminstone i början).
    Bevaka dina investeringar så att de utvecklas som du vill. Om de inte gör det, fundera på varför och om det är dags att byta ut dem.
    Här skriver jag om när jag höststädade min långsiktiga portfölj: Nordnetbloggen: Dags att höststäda portföljen

  8. Klappa dig själv på axeln

    Starkt jobbat! Nu har du din pengamaskin och/eller investeringsportfölj! Vem vill du inspirera till att göra samma resa som du har gjort?

Ett gammalt ordspråk lyder: ”Den bästa tiden att plantera ett träd är för 20 år sedan. Den näst bästa tiden är nu”. Mitt sparintresse började för några år sen, men det är bra mycket bättre än att inte har börjat alls. Låt din sparresa börja nu!

/Monica

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-11-05 21:52

Kul att höra om Magic Formula! 🙂
https://twitter.com/Kvantinvest

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm