Nordnetbloggen

Tajma börsen är farligt för avkastningen!

Alla vill vi undvika dåliga börsdagar men att försöka tajma börsen kan få fatala konsekvenser för den totala avkastningen. I detta inlägg kollar jag närmare på börsens avkastning både inklusive och exklusive de bästa och sämsta dagarna.

Svårt att tajma börsen

I bilden ovan ser du de 5 bästa och de 5 sämsta dagarna senaste 20 åren på svenska börsen. Jag har använt indexet SIXRX vilket mäter hela Stockholmsbörsen inklusive utdelning återinvesterat. Det ger en rättvisande bild över börsens totala avkastning, dels då det är ett brett index och att det mäter utdelning återinvesterat. Totalt under denna period steg detta index med 547%!

Absolut bästa dagen var redan under 1998 med avkastning på över 10% under en enskild dag. Jag vet inte på rak arm vad som hände den dagen, har du en aning så dela gärna i kommentarsfältet nedan. De resterande 4 bästa dagarna var mitt under brinnande finanskris 2008. I extrema perioder som en finanskris tenderar marknaden att överreagera i både extremt fallande och extremt stigande kurser snabbt.

Sämsta dagen var under augusti 2011 som en reaktion på den eskalerande skuldkrisen i Europa. Övriga negativa datum sker under såväl IT-bubblans fall 2001 och finanskris 2008. Tredje sämsta dagen var första börsdagen efter BREXIT omröstningen i juni 2016. Även 1998 fanns med bland de sämsta datumen.

Under ett vanligt börsår är det ca 250st börsdagar och på 20år blir det totalt ca 5 000 börsdagar. Vad händer om man exkluderar endast dessa 5 bästa eller sämsta dagarna?

Ta bort 5 sämsta dagarna

Tänk om du hade spåkulan nära tillhands under denna 20års period och lyckades plocka bort dina pengar från börsen just de 5 sämsta dagarna. Då skulle din totala avkastning bli 872%. Att lyckas plocka bort de 5 sämsta dagarna lyckades ge dig hela 325% extra avkastning!!(872-547 = 325)

Det är nästan förbluffande hur stor skillnad det kan bli med bara 5 st dagar. Då indexet mäter återinvestering av utdelningen så ger ränta-på-ränta effekten stor skillnad över några års tid.

Ta bort 5 bästa dagarna

Haken med att försöka tajma börsen är risken för att missa de bästa dagarna också. Säg att vi lägger tillbaka alla de ca 5 000 börsdagar vi haft senaste 20 åren, men att denna gången plockar vi bort de 5 bästa dagarna. Det kan spontant inte låta så farligt att missa 5 dagar. Du ser dock att skillnaden i totalavkastning blir farligt mycket. De 5 dagarna tillsammans är omkring 45-50% men sett över hela tidshorisonten har börsen ”bara” stigit 321%. Detta blir en skillnad på 226% i avkastning mot avkastningen med samtliga dagar! (547-321 = 226)

Slutsatser

Självklart skulle man vilja få bort så många dåliga dagar som möjligt och bara behålla de bra. I praktiken är detta en omöjlighet, vi vet inte på förhand när nästa smäll kommer. Därför blir min slutsats att tajmning på börsen är vanskligt. Det är så lätt att man även plockar bort de bästa dagarna och därmed går miste om stor avkastningsmöjlighet.

Med detta sagt, finns det verktyg för att försöka hitta kortsiktigare trender och försöka manövrera portföljen efter detta. Om du använder den typen av verktyg så kom ihåg risken. Risken både att förlora pengar men också att gå miste om potentiell avkastning!

Hur jobbar du med tajming på börsen? Dela gärna dina erfarenheter och tankar i kommentarsfältet nedan så får vi igång diskussionerna.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

7
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Själv så har ja inte disciplin att vänta. tex att vänta ett halv år på att kursen ska gå ned till exempel 150 kr per på en aktie. Utan ofta ligger ja kvar tills den går ner i källaren och sen upp igen. Det är inte kul när man tycker att en aktie har tappat lite och man köper som den fallande kniven och man ligger duktigt minus. Men tillslut så vänder det och gå upp igen. Enligt mig själv så ska ja vänta med att äga biogaia. Den står i 479 och på 300. Då är den köpvärd igen.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Jag försöker tajma bördens långsiktiga trender. Detta gör att man underpresterar index något när det är långa bull-marknader med medelstora nedgångar (10-20%), ungefär som vi har haft det de senaste 10 åren, men däremot slår man index med råge när det blir kraftiga sättningar som det var 2001-2002 och 2008. För att göra detta måste man dock vara övertygad om modellen så att man alltid följer den strikt i alla lägen, är svårare än man tror då man dras med i börsens kortsiktiga svängningar och psykologi. För gemene man är nog månadssparande och buy-and-hold bättre.
Anonym
Anonym
Som du säger för de flesta är månadssparande och buy and hold bättre. Ja har väldigt svårt för att ligga kanske 0 – 30 % kontant och vänta på att komma in i en aktie billigare igen.
Anonym
Anonym
+10 % i 1998 kommer jag ihåg som en plötslig rusning efter några månader med fallande kurser i starten av IT krachen, eller om det möjligen av slutfasen av IT bublan? Innan det vände nedåt. Inga direkta nyheter var det åtminstone, mao ren börs psykologi. Men jag var rätt ung då och inte så insatt – så jag kan minnas fel också.
Anonym
Anonym
Tommy Tycker det är en sport att sätta upp köp- och självmål. Väldigt långsiktig. Men ibland måste man ta ett beslut, men tyvärr missat många goda affärer pga min ”stubbornhet” För en tid sedan skulle jag sälja Rottneros o la en kurs på 13.02. Den gick upp till 12.98 men höll kvar…..och fick sälja sen på en 50 öring mindre!!! Getinge väntade jag ut länge på 75 kr och tjänade en bra slant. Biblar kunde man inte sälja tidigare på 2.50. Nu mellan 6 o 7 kr och har kvar Det finns fler exempel, kul att testa. Prova gärna
Anonym
Anonym
Skilj på procent och procentenhet tack. Är faktiskt en jäkla skillnad 🙂
Anonym
Anonym
Vad hände egentligen i oktober 98?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link