Hoppa till huvudinnehållet

Tajma börsen är farligt för avkastningen

Alla vill vi undvika dåliga börsdagar men att försöka tajma börsen kan få fatala konsekvenser för den totala avkastningen. I detta inlägg kollar jag närmare på börsens avkastning både inklusive och exklusive de bästa och sämsta dagarna.

Svårt att tajma börsen

I bilden ovan ser du de 5 bästa och de 5 sämsta dagarna senaste 20+ åren på svenska börsen. Jag har använt indexet SIXRX vilket mäter hela Stockholmsbörsen inklusive utdelning återinvesterat. Det ger en rättvisande bild över börsens totala avkastning, dels då det är ett brett index och att det mäter utdelning återinvesterat. Totalt under denna period steg detta index med 545%.

De 4 bästa dagarna var mitt under brinnande finanskris 2008. I extrema perioder som en finanskris tenderar marknaden att överreagera i både extremt fallande och extremt stigande kurser snabbt. Börsåret 2002 var också negativt, även där hittar vi en av de bästa dagarna. Under coronakrisen 2020 så finns faktiskt den 6:e bästa dagen. Den 24 mars steg börsen 7,4%.

Sämsta dagen var under coronakrisen 2020 då börsen föll en enskild dag med över 11%. Det var första gången i modern tid som börsen föll med ett tvåsiffrigt tal. Näst sämsta är augusti 2011 som en reaktion på den eskalerande skuldkrisen i Europa. Övriga negativa datum sker under terrorattacken 2001 och finanskrisen 2008. Fjärde sämsta dagen var första börsdagen efter BREXIT omröstningen i juni 2016.

Under ett vanligt börsår är det ca 250 st börsdagar och på 20+ år blir det totalt över 5 000 börsdagar. Vad händer om man exkluderar endast dessa 5 bästa eller sämsta dagarna?

Ta bort 5 sämsta dagarna

Tänk om du hade spåkulan nära tillhands under denna 20 års period och lyckades plocka bort dina pengar från börsen just de 5 sämsta dagarna. Då skulle din totala avkastning bli 913%. Att lyckas plocka bort de 5 sämsta dagarna lyckades ge dig hela 368 procentenheter extra avkastning!! (913-545 = 368)

Det är nästan förbluffande hur stor skillnad det kan bli med bara 5 st dagar. Då indexet mäter återinvestering av utdelningen så ger ränta-på-ränta effekten stor skillnad över några års tid.

Ta bort 5 bästa dagarna

Haken med att försöka tajma börsen är risken för att missa de bästa dagarna också. Säg att vi lägger tillbaka alla de ca 5 000 börsdagar vi haft senaste 20 åren, men att denna gången plockar vi bort de 5 bästa dagarna. Det kan spontant inte låta så farligt att missa 5 dagar. Du ser dock att skillnaden i totalavkastning blir enorm!. De 5 dagarna tillsammans är omkring 45-50 procentenheter men sett över hela tidshorisonten har börsen “bara” stigit 329%. Detta blir en skillnad på 216 procentenheter i avkastning mot avkastningen med samtliga dagar! (545-329 = 216)

Slutsatser

Självklart skulle man vilja få bort så många dåliga dagar som möjligt och bara behålla de bra. I praktiken är detta en omöjlighet, vi vet inte på förhand när nästa smäll kommer. Därför blir min slutsats att tajmning på börsen är vanskligt. Det är så lätt att man även plockar bort de bästa dagarna och därmed går miste om stor avkastningsmöjlighet.

En viktig påminnelse

Det är också så att många av de bästa och sämsta dagarna inträffar tätt efterföljande varandra. Bästa dagarna hittar man i finanskrisen, coronakrisen och efterskalvet av IT-bubblan.

Det är med andra ord en ganska dålig ide att sälja av under kriser, framförallt om krisen redan har drabbat dig. För ofta kommer det kraftiga återhämtningsdagar efteråt, dagar som kommer vara otroligt viktiga att fånga för att får en god totalavkastning.

Ett säkert kort för att inte behöva tajma börsen är att månadsspara. Du kan läsa mer och sätta upp ett månadsspar här.

Hur jobbar du med tajming på börsen? Dela gärna dina erfarenheter och tankar i kommentarsfältet nedan så får vi igång diskussionerna.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-01-21 19:02

Ja, jag har sen länge konstaterat att köpa och hålla är den bästa strategin. Inga konstigheter 😎

Anonym
Anonym
2022-01-18 00:10

Tre gånger så hög avkastning om man är lite vassare än den sämsta:)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-01-18 09:00

Så kan man se på det. Men finns också en risk att man bara får en tredjedels avkastning om man dribblar bort sig. 😉
Generellt sett blir det bäst om man bara äger och fortsätter äga.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm