Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: kronan, oljan & Volati på börsen

Eurons och oljans framtid står på agendan. Det lär märkas på börsen. Inte minst i Sverige som verkar ha en ohållbart billig valuta. Dessutom en titt på börsintroduktionen av Volati.

1 Italienska för nybörjare

Handen på hjärtat – vad har du för bild av italiensk politik och ekonomi? Jag kan komma på många superlativer om landet med den rika kulturen, fantastiska historien och underbara maten. Fast när det kommer till politik och ekonomi?

Nja, där är det väl mer si och så. 65 regeringar efter andra världskriget talar sitt tydliga språk. Det gör även oron kring en statsskuld på 133 procent av BNP, en svag banksektor och en BNP per capita som halkat efter grannarna i norr.

Köpkratfsjusterad BNP per capita i tusentals dollar Källa: Världsbanken

Det är alltså inte så konstigt att premiärminister Matteo Renzi fått marknadens förtroende för sitt förslag att reformera valsystemet och framför allt stärka regeringens ställning och möjlighet att regera även i minoritet.

Den 4 december går italienarna till valurnorna i det som ses som tredje spiken i globaliseringens kista i år, efter Brexit och Trumps valseger. För i de sista väljarundersökningar som gjordes innan den tysta period Italien har inför valet såg Renzi ut att förlora.

I och med att det är förväntat kanske effekten på marknaden ändå blir begränsad. Oron gäller istället om resultatet leder vidare till att Renzi förlorar makten och den s.k. 5-stjärnerörelsen tar ännu ett steg framåt.

Det skulle leda allt närmare ännu en omröstning om euron. Denne gång en som valutan skulle få svårt att överleva. En om möjligt ännu större oroshärd är en kollaps i det bräckliga italienska banksystemet. Det här är förstås inget som smäller till i närtid oavsett hur det går på söndag. Fast faktum är att några av de mest utsatta bankarna behöver mer kapital redan under december.

Räkna därför med att det här är veckans samtalsämne på börsen. Valutgången och reaktionen på den är därtill en fråga med potenial att påverka hur ECB agerar i december.

Fast frågan är om det ens för politiken vore bra med en stärkt centralmakt. Italien har, som Economist påpekar en minst sagt lång historia med olyckliga erfarenheter av starka ledare.

Förväntad livslängd vid födseln. Källa: Världsbanken

Därför är det långt ifrån självklart vad som, sett utifrån marknadens perspektiv, är ett bra resultat. Dessutom, vem vet hur det går i folkomröstningar nuförtiden?

Förresten är ju faktiskt inte ekonomi allt här i livet – att hålla sig levande är också rätt viktigt och det är faktiskt italienarna riktigt bra på.

2 Lyckade förhandlingar, strandade tillgångar

Österrike håller också val i veckan. De försökte välja president redan i oktober men då var det fel på klistret i valkuverten och gången innan det hade poströsterna hanterats fel. Synd för de grönas kandidat, Alexander van der Bellen, som fick flest rösterna den gången men en andra chans för nationalistiska Frihetspartiets Norbert Hofer.

Valet är inte i sig något som intresserar varken marknader eller omvärld särskilt mycket. Om det inte vore för uppställningen med just de gröna mot ett nationalistparti. Många ser det som ett test på hur starkt Trump påverkat Europa.

Källa: IEA

I Wien har annars julmarknaden fått vänta några dagar för först ska oljemarknaden hålla årsmöte eller åtminstone delar av den. Novembermötet i OPEC är en klassiker. Saudiarabiens förre oljeminister, Ali al-Naimi, sammanfattade mötet roligt i en intervju i veckan. Försenade (bokstavligen), oförberedda och okunniga, var domen över några av de andra medlemmarnas delegater.

Den här gången är signalerna inför mötet att gänget faktiskt kommer att nå en överenskommelse. Frågan är ändå om vad. När förhandlingarna började förra året var målet ett tak för ökad produktion. Det taket ligger under den nuvarande produktionsnivån.

För övrigt hade Economist i veckan ett intressant temanummer om olja. Mycket tyder på att mänskligheten redan med marginal hittat den olja vi kommer att behöva de kommande decennierna.

Hårdare miljökrav och en lägre efterfrågan än vad utsikterna pekade på i början av milenniet har ändrat bilden. Fast det är något av ett missförstånd att det automatiskt innebär att investeringar i ny olja är uteslutet. För varje år tar en hel del oljebrunnar slut och måste ersättas.

Under en överskådlig tid blir det med olja. Frågan är dock vilken olja. Med outvunna men kända tillgångar som är större än den kommande eftefrågan, finns det mycket som talar för ett race för att få ut sin olja på marknaden. Det är den ekvationen, som enligt al-Naimi, egentligen låg bakom Saudiarabiens vändning 2014. De insåg att olja kommer förbli billigt, bättre då att det är deras enkelt utvunna som säljs än någon annans. Förstås en bild som oljecowboys i USA inte delar, exempelvis.

En del ser det här som upprinnelsen till nästa finanskris. När olja fortsatt pumpas i hög takt medan värdet på världens oljetillgångar snart måste skrivas ned är det att blanda en explosiv cocktail.

Fast nu närmast ska vi se om OPEC:s oljeministrar tillsammans hitta den rätta julstämningen i Wien.

3 Investerarens funderingar 2017

Jaha, varför ska man bry sig om oljepriset då? Förutom då för att det är världens mest handlade råvara. Bland annat för att det är nära kopplat både till börsen, där ett pris runt 50 dollar sägs vara marknadens förstahandsval. Oljepriset är dessutom nära kopplat till både faktisk och förväntad inflation.

Om det kommer signaler om att oljan är på väg att bli dyrare, så underlättar det för centralbankerna att höja räntan. Kombinera därför oljenyheten, italienska valet och vad amerikanska jobbdata visar på fredag, så har du många av pusselbitarna till hur centralbankerna tänker inför nästa år. I veckan kommer FED även med sin beiga bok, där hittar du också ledtrådar.

Tillväxten, vinsterna, räntan, överutbudsekonomin, inflationen, investeringarna, skuldkriserna med mera och så vidare. Det finns många ämnen att rota i inför nästa år, som sig bör.

Frågan är dock om inte valutor i allmänhet och för oss svenskar, kronan, i synnerhet är det som kan ändra spelplanen. Dollarn har som bekant varit på väg upp i himlen med en rakets hastighet ett tag. Samtidigt har kronan, mot de flesta fundamentala signaler och experternas bedömningar, hittat nya djup.

Skulle dollarn lugna ned sig samtidigt som kronan normaliseras, då tittar vi på ett mycket annorlunda börsår 2017 mot det vi haft i år.

Det är alltså makro i fokus. Inte så konstigt för nu laddar väl alla upp inför 2017. En genomgång av några experters bedömningar hittar du i en annan av veckans artiklar. Rubriken sammanfattar väl börsens funderingar just nu – “Ökad tillväxt väntar men europeisk politik kan skaka om finansmarknaderna”.

Vill du höra mina tankar om nästa år? På torsdag kväll har du chansen. Då diskuterar jag börsen 2017 på evenemanget Best Fest – missa inte det! Jag tror det kan bli riktigt kul. Läsa mer om det evenemanget och anmäl dig här.

4 Diversehandlare till salu

Källa: Volati

Hett med börsnoteringar

Förra veckan fick en glädjerubrik från Dagens Industri illustrera hur hett börsnoteringar är. I veckan är det Privata Affärer som tar i med brösttoner för att ingen ska missa budskapet. Det tror att introduktionen av bolagsgruppen “Volati blir ett nytt klipp”.

Den som, likt mig, är aktiv i sociala medier märker att den här allmänna haussen skapar en alldeles speciell känsla av förväntan och gemenskap bland breda lager av sparare. Det blir som lilla julafton ett par dagar i veckan. Vilken tilldelning ska jag få? Hur mycket gratis pengar får jag då i avkastning?

Trängsel för att få upplevda gratispengar är förstås inte en i längden sund marknad. Det kunde anas i veckan som gick när både Serneke och Alligator Bioscience (bolaget Dagens Industri hyllade) hade svårt att behålla luften under vingarna veckan ut. Riskerna med att köra “Teckna, sälj” skriver redaktionen för Värdepappret om i en annan av veckans artiklar.

Kommer ni ihåg Gordon Gekko?

Källa: Volati

Det fanns en tid när Volvo i ett enda bolag inte bara sålde bilar och lastbilar. Där rymdes även fiskpinnar, hamburgare och mediciner. Olja hade det också blivit om den tidens industrimagnat PG Gyllenhammar fått som han ville.

I slutet på åttiotalet trädde dock en ny figur in i diskussionen. Personfierad av ultrakapitalisten Gordon Gekko i filmen Wall Street. Aktieägarvärde skulle låsas upp. Om du vill ha fiskpinnar och lastbilar kan du äga två olika bolag. Du behöver inte en ledning som bygger imperier, lät slagorden.

Det här hade en spegling i den tidens privatisering av många offentliga verksamheter. Outsourcing av allt som inte var kärnverksamheter var melodin. Efter finanskrisen har vinden vänt. I bolag som Alphabet (Googles ägare), Facebook och Apple är själva poängen att bolagen genom sin särart kan förädla allt från media till banktjänster och självkörande bilar.

Det finns många förklaringar till den här förändringen. En är att många branschgränser har lösts upp av tekniska förändringar som digitalisering. En annan är att anonym finansiering blev svårare vart efter erfarenheterna från 2008 fått sjunka in. Ytterligare en är den återetablerade bilden av den gode kapitalisten som Warren Buffet eller Steve Jobs, som motpol till det ansiktslösa kapitalet. Med andra ord exakt det som händer i filmen Wall Street.

Numera är bolag som Lifco, Indutrade eller AQ Group självklara alternativ för den som vill investera riktat mot mindre bolag. Det samma gäller för investmentbolag som Öresund, Ratos och Creades. Så numera finns det att välja på.

Det har gått bra för den här gruppen bolag. På måndag är det sista dag att teckna Volati. Ännu en specialist på att vara en bra ägare. Mer om den noteringen har jag skrivit om i det här inlägget på min egen blogg.

En överblick av aktuella börsnoteringar där Nordnet är delaktiga hittar du här.

5 Gör något bra!

Julhandeln är uppstartad i hyper speed, som vanligt. I senaste Sparpodden diskuterades senast  kronans framtid men även vilken välgörenhet vi som tror på den positiva kraften i investeringar ska välja.

Jag har en kandidat – ge pengar till SOS Barnbyar och deras satsning på mikrolån till kvinnor. Om du gillar det jag skriver får du gärna ge mig en puff genom att skänka via min insamling (genom att klicka här eller i länken under inlägget).

För kanske är delningsekonomin mer ett modernt exempel på julfirande än någonsin cybermåndagar eller svarta fredagar. Alla kan bidra med något!
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.

Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Om du gillar det jag skriver och filmar – visa det med ett bidrag till något riktigt bra!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-28 18:11

xxxxx

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm