Nordnetbloggen

Teknisk överanalysering

Hej, här är ett av de senaste inläggen som jag skrivit på min blogg Fröken Börs, hoppas ni finner det intressant! Hälsningar Frida

TÄNK INTE FÖR MYCKET

Det finns många olika kategorier av oss människor, och en kategori är de människor som har en tendens att tänka för mycket. Man kan tycka att det inte borde finnas någon nackdel med att använda hjärnan ”mycket” men låter man den aldrig vila så kommer den inte jobba speciellt bra, ganska logiskt eller hur? Och samma sak gäller i den tekniska analysvärlden.

 

NACKDELEN MED ATT LÅTA HJÄRNAN ÖVERANALYSERA

När man tänker på något lite för länge kanske du känner igen dig hur man kan få något som nyss var positivt till att istället bli ett problem eller något negativt. Vi ”övertänkare” är experter på att grubbla och ibland begrundar vi de områden som kanske gör sig bäst av att vara och förbli ogrubblade. Men passionen för att tänka tar inte slut av sig själv utan är något som vi har i oss eller inte och med dagens media och alla händelser runt om i världen kan detta extrema tänkande ställa till med mycket för en som person. Och lika mycket trubbel kan det bli om man överanalyserar en aktiegraf, där kan resultatet bli att du tillslut börjar att se saker och signaler som inte ens finns där för dina tankar har skapat dem.

 

NÅGRA KNEP FÖR ATT UNDVIKA ÖVERANALYSERANDET

 • 1. LETA INTE EFTER PERFEKTION

  Ingen och ingenting är perfekt och ju förr du accepterar det desto bättre och ju mer tid sparar du. Detta gäller speciellt inom den tekniska analysen där vi specifikt letar efter viktiga signaler för att göra ett entry eller exit och ju mer vi letar efter den ”perfekta gyllene” köp- eller säljsignalen, ju fler signaler hittar vi som istället pekar åt fel- och olika håll. Så kom ihåg, stöd, motstånd och trendlinjer handlar inte om perfektion – utan känsla. Så istället för att spendera din tid på att försöka dra en rak trendlinje tycker jag att du bör lägga den tiden på att få in fingertoppskänslan för grafens och prisets rörelser.

 • 2. AGERA PÅ REN FAKTA

  Ska du ta ett entry enligt dina tradingregler så kan det ändå vara svårt att hålla tankar och känslor i styr. Det är många gånger som man kan få en köp- eller säljkänsla som man vill hitta anledningen till och de kan göra att tankarna börjar spinna och vips så försvann köpläget för du tappade fokus. Se till att enbart tillåta dig själv att köpa eller sälja på ren och skär fakta och inga känslor eller ”tankar”. Får du en tanke eller känsla som du inte kan bli kvitt så se till att skriva ner den så kan du fundera på den efter börsen har stängt, då fokuset inte behöver jobba lika intensivt.

 • 3. BOLLPLANK FÖR ATT KOMMA NER PÅ JORDEN

  Ibland kan tanken och analysen spela dig ett spratt och detta kan göra att man glider iväg på analysbanor som du i vanliga fall hade tyckt var helt galna, men när du själv är mitt upp i det känns det helt naturligt. Jag vill inte påstå att det alltid är negativt men om man exempelvis ska ta ett seriöst entry är fokus ett måste och glider man iväg för långt i tanken och analyseringen så glider även fokuset bort. Så, för att undvika att det sker, se till att du har någon att bolla tankar och analyser med. Inte nog med att knepiga analyser och metoder som man vill försöka bemästra försämrar fokuset, det tar ofta en väldig massa tid – och tid är dyrbart på många sätt. ”Keep it simple!” och var inte rädd för att bolla tankar.

 • 4. KAN DU FÖRKLARA DET ENKELT?

  Kan du förklara din strategi eller idé enkelt? Eller behöver du en fusklapp för att över huvud taget komma ihåg hur setupen såg ut för att ge köpsignal? Du förstår nog redan nu vart jag vill komma, håll det enkelt. För oss som gillar att fundera och tänka så kan mängden strategier och metoder vara som en godisaffär men det gäller att inte få det till sin nackdel. För det stämmer, mängden köp och säljstrategier är nog oändliga och vill man studera alla dem så kan man utan problem plugga strategier i hela sitt liv. Men hur mycket köp och sälj blir det då när hjärnan bara jobbar på att lära sig nya saker hela tiden. Fokusera på en metod/teknik/strategi som du trivs med och som du kommer bra överens med, sen ser du till att bli en mästare över just den. För att vara mästare på att studera olika strategier, men inte hantera eller använda dem kommer inte generera någon speciell vinst.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Hej Nordnetbloggen. Här skall ni få höra någonting som skulle kunna stilla mina tankar ifall jag fick reda på. 🙂 Jag har nämligen gått och tänkt på detta i några dagar nu och letat ivrigt efter svar. Jag skulle gärna vilja utvecklas ytterligare som aktieägare. Därför har jag några frågor till er som jag gärna skulle vilja ha svar på. 🙂 Har nämligen letat med ljus och lykta efter en hemsida där jag kan ladda hem årsredovisningsdata för svenska företag som inkluderar kassaflöde, resultat- och balansräkning med en historik på 10 år för att sedan beräkna själv. Var får jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
kan det här vara något för dig? http://www.borsdata.se

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link