Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Teman för börsåret 2018

Första börsmånaden är snart över och börsåret 2018 här på riktigt. Tänkte vi ska kolla lite närmare på vilka teman som kommer definiera året 2018. 

Sju goda år

År OMXSGI
200952,2%
201026,5%
2011-13,7%
201216,6%
201327,8%
201415,7%
201510,2%
20169,8%
20179,8%

Nu har vi haft 6 goda år på börsen sedan 2011 där senaste negativa året går att finna. Visst har det varit en fin resa på börsen. Men skeptikerna börjar nu höja rösten och peka på att inget varar för evigt. Själv så finner jag inget logiskt i att det måste gå ner bara för att det har gått upp så länge. Skeptiker har pekat finger åt börsen sedan 2013 känns det som. Oavsett så vet vi att vi inte kan på förhand veta hur börsen går, allt vi kan göra är att läsa på och förbereda oss oavsett vilken riktning index tar sig.

Konjunkturens år

Större delen av 2017 befann sig konjunkturbarometern över 110 nivån. Ett riktigt styrketecken för ekonomin i sin helhet. Historiskt så har det tvärvänt från nivåer som dessa. Vi ser i grafen ovan fallet kring 2011. Dessförinnan 2007 innan krisen och tidigare än så mitten av 2000 precis i IT-bubblan. Någon vill kanske säga att nu är det minsann annorlunda denna gång. Det blir lätt att man landar i två läger här, ena sidan som pekar på allt som säger att det borde fortsätta stiga, och den andra sidan som vill hitta alla belägg för att krisen står runt hörnet. Det tycks vara svårt idag att bara konstatera utan att antyda något. Historien kommer alltid spela ut sig så småningom, allt vi kan göra just nu är att konstatera vad som är och vad som har varit. Jag tar och plockar med mig att det är bra nu, men det är sällan högkonjunktur för evigt. Senaste mätningen för januari 2018 så landade barometervärdet på 110,2.

Inflationens år 

Trenden är klart stigande sedan 2014. Riksbankens låga ränta har gett det resultat de har eftersökt. Grafen visar måttet KPIF, riksbanken valde själva att ändra mått från vanliga KPI till KPI med fast ränta i beräkningen (KPIF) under hösten. Målet är kvar på 2% (+-1% enhet). För december månad så klockade KPIF in på 1,9%, vilket är nästan så exakt på målet som det kan bli. Det betyder inte att riksbanken höjer räntan fortast möjliga, de tar hela ekonomin i beaktande inför beslut med reporäntan. Det innebär dock att nu är en räntestegring inte långt borta.

Börsen vill ju gärna se fallande räntor, så detta är en negativ nyhet. Förhoppningen är ju att försäljningen hos företagen går så starkt att det håller uppe värderingarna vi ser idag. På tal om värderingarna så ser inte det allt för stretchat ut just nu.

Här är PE talet på OMXS30 hela vägen tillbaka til 80-talet. Just nu handlas omxs30 till ca 18 på årets vinst per aktie. Detta är inte ohållbart höga nivåer, snarare motsatsen om vi ser till den historiska värderingen.

Bostadsmarknadens år

Det fall som vi sett under hösten har varit påtagligt. Det går inte riktigt avfärda som ett marginellt fall längre. Något tycks ligga och bubbla inom bostadsmarknaden. Är det ett överutbud av dyra nyproduktioner? Eller är det en överbelåning på grund av billiga bolåneräntor? Eller är det något annat som vi inte ännu satt fingret på? Oavsett så bör vi hålla ett vakande öga på detta. Eller så är det så enkelt som ett tillfälligt tapp inför skärpta amorteringskravet som är gällande från 1a mars iår.
Summerar vi 2017 så föll hela svenska bostadsmarknaden (HOXSWE) med -2,5%, kollar vi istället på bostadsrätter i hela landet (HOXFLATSWE) så är dessa ner -6,5% för helåret. Väst var fallet bland stockholms bostadsrätter (HOXFLATSTO) med ett fall på -9% för helåret 2017.

IPO året

Under året 2017 fick privatsparare möjligheten att teckna sig för över 100 nyintroduktioner till börsen. Över 100 bolag valde att notera sina aktier på en svenska börs eller handelsplattform. Det är en stark signal för aktiemarknaden, börsen är ett plattform som har levererat under en lång tid och riskvilligt kapital finns det gott om. Hur många som kommer noteras under 2018 går det bara gissa om ännu. Känslan är att det kommer vara fortsatt högt tryck i IPO-maskineriet, i alla fall under våren till att börja med. När jag pratar med kollegor på Nordnet som hanterar börsintroduktioner så är intresset fortsatt stort. Så länge börsen håller i sig och levererar kommer riskvilligt kapital vilja investera och då kommer bolagen notera sig.

Här har vi några av de ”teman” som 2018 kan komma att handla om. Konjunktur, Reporänta och Bostäder. Som sagt, det mest ser bra ut, ekonomin går på högvarv och bolagen ökar sina vinster. Kapitalismen tror på fortsatt tillväxt. Sen hur vägen dit kommer att se ut det får vi helt enkelt se. Den som har ett öppet sinne och är förberedd kommer lycka bäst i längden.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Andreas
Gäst
Andreas

Intressant läsning, blir spännande att följa med under detta år.

PeoF
Gäst
PeoF

Fortfarande så saknas alternativ om man ska spara. Börsen är väl den enda just nu!

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link