Nordnetbloggen

Aktierna som stigit till himmelen

Vad händer om man kombinerar bra bolag med långsiktig placeringshorisont – med rätt förutsättningar en fantastisk kursutveckling. I detta inlägg kollar vi närmare på vilka aktier som kort och gott stigit till himmelen kursmässigt.

En ”Tenbagger”

Den legendariska fondförvaltaren Peter Lynch mynnade begreppet Tenbagger i sin bok One up on Wall Street. Begreppet syftar på en aktie som har tiodubblat sin aktiekurs.

För många investerare är det drömmen att få uppleva en tenbagger i sin egna portfölj. Det svåra är det inte finns någon given signal som tydligt påvisar att en viss aktie kommer uppnå den framgången. Däremot så finns det en parameter som ofta är förekommen – långsiktigt värdeskapande. Sällan att något tiodubblar sig över en natt utan långsiktigt värdeskapande och stigande vinster ger stigande aktiekurser. Det är något vi kan jobba på som investerare, att verkligen se på det långsiktiga perspektivet.

Aktierna som haft högst avkastning

Här kommer listan med aktier som haft högst kursutveckling de senaste 15åren. Alla med ett otroligt imponerande resultat och samtliga är mer än tenbaggers. Listan omfattar nordiska marknaderna för aktier som har en börsnoterad historia på 15år eller mer.

Aktie Utveck.  15 år Land
Ambu 16 859% Danmark
Vitrolife 11 054% Sverige
Betsson 9 046% Sverige
Nordic Semiconductor 6 269% Norge
BioGaia 5 913% Sverige
I.A.R Systems 4 569% Sverige
Fenix Outdoor 4 465% Sverige
Genmab 4 054% Danmark
AQ Group 4 012% Sverige
Hexagon 3 932% Sverige

En Buffett-bagger

Ytterligare en legend bland investerarna är Warren Buffett, den kanske mest framgångsrika investeraren genom historien. Hans företag Berkshire Hathaway är en framgångssaga utan dess like. Berkshire var från start en texitproducent med historia från 1800-talet. 1962 började Buffett köpa på sig aktier och 1964 hade han köpt upp hela bolaget, detta blev sedan den bas som idag är investmentbolaget Berkshire Hataway.

Det är lite oklara siffror från den tiden, jag har sett både $11 och $19 per aktie. Om du köpte en Berkshire aktie för $19 år 1964 och höll denna fram tills dagens aktiekurs som är nästan exakt $300 000 – du hade du gjort en 15789-bagger!!

Hur man räknar antal ”baggers”

Egentligen är det enkelt. Om en aktie kostar 100kr idag och den stiger till 1000kr, då har du en klassisk tenbagger. Ta slutpriset och dela på inköpspriset så ser du antalet ”bagger”.

1000 / 100 = tiodubbling/tenbagger 

Själv har jag en bit kvar innan jag kan titulera min första tenbagger. Har du någon tenbagger i portföljen? Vilken din högsta ”bagger” du har eller haft? Släng in en kommentar här nedan. 

/Alexander Gustafsson 

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

21
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Kicki
Gäst
Kicki

Jag gick in i Fp då dessa låg på 69kr. Sålde sedan av då dom låg på runt 400. Va helt nöjd med detta. Och idag är dom ju ett kapitel för sej.

Fredrik Larsson
Gäst
Fredrik Larsson

Min bästa aktie är Spiltan. Var inte med från start då den typ kostade 100 kr 1986 till idag över 10000 kr. Men riktigt bra utveckling på den aktien. 🙂

Håkan
Gäst
Håkan

Ja har bara gjort 3 bra aktie affärer. Ray. Cirka 15 baggers. Biogaia ca 35 baggers med utdelning och utdelning av ingång. Ganska kul att ha köpt dom för 12 kr st och få 9 kr i utdelning. Och de största meda ca 15 gånger pengarna. Det är den enda som ja har sålt allt på. Och fått hem pengarna på. Man har ju inte en vinst innan man har sålt

Håkan
Gäst
Håkan

Kommer säkert att få mera 10 baggers i framtiden. Har köpt 1 st av nästan alla bolag på börsen till mina syskonbarn. Så några kommer att gå bra och några skit. Har redan 2 konkurser. Men det hela exprimentet går ut på om ja kan slå de fyra olika superfonderna som är gratis på nordnet. Och slå index. Och att spara långsiktigt. Har 13 år tills de få aktierna. Jag köpa alla nya bolag som kommer till börsen med. Brevbäraren har lite att göra om man säger så med ca 500 – 700 olika bolag som delar ut årsredovisningar och… Läs mer »

lasse
Gäst
lasse

Spiltan Köpt för 280

Erik
Gäst
Erik

Beijer Ref 114% idag grymt nöjd med den investeringen.

Mikael
Gäst
Mikael

Köpte ABB när den var nedtryckt av asbestproblem, det blev drygt 10 gånger upp på fyra år. Men det är länge sedan… 🙂

Per-Olof
Gäst
Per-Olof

En aktie som stiger från 100 till 1000 kan knappast ha dubblat sig 10 ggr. 100 blir 200 sen 400 o sen 800 och vid 4:e dubblingen blir det 1600 etc etc CIAO PEEO

Mikael
Gäst
Mikael

Riktigt, det är slarvig svenska, tiodubblad är inte alls samma sak som dubblad tio gånger. Det första är 10 gånger och det andra 1024 gånger…

Sonny
Gäst
Sonny

Är en fegis, som börjar läsa och lära, samt försöka handla med aktier. Har ett antal Boliden, inköp 78:- idag 318:- . Risken är att jag aldrig säljer dem. Ganska dumt resonerat, eller…?

Anders
Gäst
Anders

Jag köpte Axis för 90 kr vill jag minnas, steg snabbt under 2-3 år till 230 kr, sedan kom bud från Canon på 340 kr.
Köpte även Cellavision på 45 kr, sålde en del vid 90 kr och även vid 150 kr och 170 kr. Båda placeringarna är jag nöjd med.
Köpte även Husqvarna på 38 kr och de har jag kvar när aktien står i 85 kr. Nöjd med den också.

Kaj
Gäst
Kaj

Inte så tokigt köp jag gjorde med SpectraCure på 0,80 :- Nu idag 16,48 :-

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link