Nordnetbloggen

Tjäna pengar på valutgången!

Politiskt förflutet

Jag vill börja detta inlägg med att åter poängtera att jag sedan över tio år tillbaka inte är medlem i något politiskt parti och anser mig vara politiskt obunden. Men jag har ett stort politiskt intresse och en bakgrund som politiskt sakkunnig i regeringen 1994. I dessa valtider är det riktigt roligt att följa hur de olika partierna försöker positionera sig och locka till sig så stor andel som möjligt av de osäkra rösterna.

Kvävda mittenpartier

I år är den politiska kartan inför valet minst sagt förvirrande. M och S har kommit nära varandra i många politiska frågor. Det är till och med så att man ganska ofta kunnat se hur Moderaterna lägger sig, om inte till vänster så i alla fall mycket nära Socialdemokraterna, och samtidigt hur Socialdemokraterna lägger sig om inte till höger så i alla fall mycket nära Moderaterna. Det är verkligen omvända världen som gäller. Att de två stora drakarna mer eller mindre står på varandra i mitten har varit förödande för de tre övriga mittenpartierna. Inte konstigt att det nu är två av dessa som kämpar att hålla sig över 4 %-gränsen. Att Socialdemokraterna numera har tre partier (med fi inräknat) till vänster om sig är nog också lite märkligt för inbitna socialdemokrater.

Vem vinner valet?

Efter att sugit åt mig en hel del information från alla möjliga kanaler och masserat dessa med mina egna tankar tänkte jag här leverera en egen liten valprognos. Ta den för vad den är, just en prognos, en i raden av alla andra…

Vänsterpartiet i regeringen?

Trots att de rödgrönas försprång minskat är det mest sannolikt att det är Stefan Löfvén som får i uppdrag att bilda regering. Vem kommer han då att göra det med? Inte lär det bli med Vänsterpartiet. Dessa två har aldrig tidigare ingått i någon regering tillsammans. Inte ens under krigsårens samlingsregering ingick Vänsterpartiet eller deras dåtida motsvarighet. Att de skulle ingå i en regering ledd av Löfvén skulle vara en sensation. Dessutom tror jag Löfvén nästan skulle föredra vilket annat parti (undantaget Sverigedemokraterna) som helst som regeringspartner. Men att Vänsterpartiet inte ingår i regeringen betyder inte att det inte kommer ske samarbeten mellan S och V i flera frågor.

Blocköverskridande regering?

Ledande socialdemokrater har vid ett antal tillfällen sträckt ut handen över blockgränsen. Denna flirt har nog främst varit riktad till C och FP. Men inte heller dessa partier kommer att ingå i regeringen, i alla fall inte i början av mandatperioden. Både Jan Björklund och Annie Lööf har markerat att de inte vill ta emot någon invit från S. Men ett svagt valresultat för dessa två partier kommer sannolikt leda till byten på partiledarposterna. När detta sedan skett är det fullt möjligt att vi kommer få se ett antal blocköverskridande samarbeten.

S + MP = sant

Den självklara samarbetsparten är givetvis MP. Miljöpartisterna brukar kunna vara förhandlingsbara även om jag inte ser hur Socialdemokraterna ska kunna komma överrens med Miljöpartiet i försvars- och energifrågan.

Vad händer om KD eller C hamnar under 4 procent?

Sker detta samtidigt som Socialdemokraterna gör ett starkt val, öppnas dörren för att Socialdemokraterna bildar en egen minoritetsregering utan Miljöpartiet.

Hur påverkas börsen?

Precis som Günther nyligen skrev tror inte heller jag på några stora förändringar ur ett politiskt perspektiv. Risken är att valresultatet faller ut så olyckligt att regeringsbildningen blir nästintill omöjlig, vilket kommer försvaga kronan. Kortsiktigt kan det komma att skrämma bort utländska investerare från börsen.

Oavsett valresultat går det att tjäna pengar

Går man in på Betsson och söker upp vilka odds som ges för de olika regeringsalternativen kunde man häromdagen läsa att en regering bestående av enbart Socialdemokrater gav 14,5 ggr pengarna! Medan en regering bestående av S+MP+V endast gav 2,3 gånger pengarna. Enligt min mening helt rubbade odds. Detta var så lockande att jag inte kunde låta bli att bli kund hos Betsson. Som ny kund hälsades jag dessutom välkommen med 1000 kronor i bonus förutsatt att jag själv satsade 1000 kronor. Sagt och gjort, nu har jag satsat 2000 kronor på hur valresultatet kommer te sig. Tyvärr hade Betsson en snäv gräns för vilket belopp man maximalt fick betta. Som aktieägare kändes det ändå ganska bra att Betsson är kloka nog att begränsa förlustriskerna när de ger sig in och sätter odds de inte riktigt behärskar. Antagligen är tanken från Betsson med odds på valresultatet att locka nya spelarkategorier och det verkar ju i mitt fall fungera bra. Jag fördelade insatsen på några olika varianter som är mycket sannolika, vilka också stämmer väl med opinionsundersökningarna. Om det blir en regering med S+MP och om Centern blir större än KD förvandlas mina satsade 1000 kronor till cirka 5000.

Om inte annat kan det för borgerliga väljare kanske vara en liten tröst på valvakan att göra fem gånger pengarna….

Efter valet kommer jag leverera en prognos över vilka vi får se som nya stadsråd. Förhoppningsvis blir det lika bra odds på det!

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

 

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link