Hoppa till huvudinnehållet

Tjejer – låt oss prata pension!

Detta inlägg är riktat till dig tjej/kvinna som tycker att det är svårt att få grepp om hur stor (eller liten) din framtida pension kommer att bli.  Du kanske precis har kommit ut i arbetslivet eller så är har du arbetat länge och är medveten om att pensionen kommer att bli knaper men upplever att det är som det är och att det svårt att påverka. Oavsett vilket så kommer här lite omskakande fakta, följt av tips och råd hur du kan tänka och agera. Är det så att du behöver ta aktion så är IDAG en ypperlig dag att börja.

Kalla fakta

Kollar vi på statistiken så är den tydlig: kvinnor har lägre inkomst än män vilket även medför att de deras pensionskapital blir lägre än männens. Kvinnor har i snitt en total pension på 68% av männens pension. Sextioåtta procent!!

Källa: SCB och Försäkringskassan

Nu har det sina skäl, men det är likväl tragiskt och anmärkningsvärt. Skälen är bla:

  • Kvinnor arbetar i högre utsträckning i låglöneyrken
  • Vi har lägre tjänstepension än männen (den procentuella tjänstepensionsavsättningen blir ofta markant högre vid ca 39 000 kr/månad)
  • Vi arbetar i större utsträckning deltid
  • Vi är i större utsträckning föräldralediga och VABar

Som grädde på moset så lever vi längre, vilket medför att vårt samlade pensionskapital ska räcka längre.

“Fattigpensionär”

Jag tror att de flesta av oss håller med om att 14 300:-/månad inte räcker långt. Det är en hel del skriverier i tidningar om att många kvinnor kommer att blir “fattigpensionärer”. EU’s definition på relativ fattigdom innebär att man lever på 60% av medianinkomsten i landet. För 2016 var medianinkomsten ca 22 600 kr/månad, vilket gör att nivån för relativ fattigdom hamnar på 13 560kr/månad. Så genomsnittskvinnan hamnar inte långt över det. 

Vägen till en rikare pension

Ge nu inte upp, din pension behöver inte bli så mager som ovanstående visar. Det finns mängder med alternativ för att hamna på en nivå som passar dig!

Inkomstmässigt

  1. Ha den framtida lönen och löneutvecklingen i åtanke när du väljer utbildning och yrke (jag vet att detta kan uppfattas som konfrontativt, men så länge pensionssystemet ser ut som det gör är det tyvärr en viktig parameter)
  2. Välj en arbetsplats som erbjuder tjänstepension (tjänstepensionen kan ge ett rejält tillskott till pensionen)
  3. Om du idag betalar statlig skatt och din arbetsgivare erbjuder löneväxling till pension så kan det bli lönsamt. För räkneexempel se tex. Unionens hemsida.
  4. Se till att maxa intjänandet till allmän pension så många år som möjligt (för 2018 är beloppet 504 375 kr).
  5. Se till att jobba så många år som möjligt (börja jobba tidigt och jobba länge)

Föräldraledighet, VAB och PPM

  1. Har du en partner så försök att dela jämlikt på jobbfrånvaron
  2. Är du hemma mer än din partner så ha i åtanke att den andra partnern kan föra över sina intjänade premiepensionsrätter till dig. Det blir inte så många kronor, men alla bäckar små bör man ta till vara
  3. Ytterligare ett alternativ kan vara att din partner (eller ni tillsammans om ni har gemensam ekonomi) kompenserar för ditt uteblivna pensionsintjänande genom att sätta upp ett sparande på motsvarande belopp till dig (förslagsvis till ett ISK eller en KF).

Eget sparande

  1. En klassisk grundregel är att spara 10% av sin nettolön innan man betalar något annat. Det är en mycket bra början.

Jonglera med tillgångar

  1. Har du ett hus, en bostadsrätt eller andra tillgångar som går att sälja så kan det vara bra sätt att få loss kontanter. Personligen så står jag i kö hos SKB för att ha möjlighet att skaffa mig en hyresrätt om jag säljer mitt boende.
  2. Belåna din fastighet innan du går i pension. Många äldre sitter idag på högt värdera bostäder som de har ägt länge och därmed ofta är lågt belånade. Ett alternativ till dyra seniorlån kan vara att låna på bostaden för att få loss pengar till en dräglig pension (eller kanske tom ett liv med guldkant)

Maximera avkastningen på din existerande pension

  1. Minimera kostnaderna och maximera utbudet genom att flytta de försäkringar som går till Nordnet. För räkneexempel och info om hur Nordnet hjälper till med flytten, se här.
  2. Gör en sammanställning över din existerande pension (allmän pension, tjänstepension och privat pension). Ett stalltips är att använda Minpension.se som sammanställer dina pensioner på ett föredömligt sätt.
  3. Utvärdera existerande innehav och vid behov byt till bättre presterande fonder. Välj fonder utifrån den risk du är villig att ta samt beroende på hur långt du har kvar till pension. Har du mer än 10 år är en vanlig rekommendation 100% aktiefonder. Nordnets investeringscoach Alexander har några tips på hur du kan tänka.

Bli din egen sparexpert!

Så länge kvinnor tjänar mindre och lever längre än män behöver vi inte bara vara lika duktiga som männen på att förvalta pensionskapital, utan vi behöver vara bättre än dem för att komma upp i samma nivå!

Steg 1: Skapa dig en nulägesbild över din totala ekonomiska situationen (pension, privat sparande och tillgångar).

Steg 2: Agera! Skapa en plan som är lockande och rimlig!

Det är bara du som kan säkerställa att du får en rimlig pension som du kan leva på, så visa kärlek till ditt framtida jag och gör det som behöver göras!

Stort lycka till!

/Monica

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm