Nordnetbloggen
Gottodix
Ekonom

Trenderna som rusar och de som snart rasar

Trender kommer och går? Nja, de rusar, rasar och blir vardag. Finns det några ledtrådar om vad som är hett, överhettat och faktiskt en bra investering just nu? Gör ett återbesök hos Gartner för att få svaret.

 

Heta eller överhettade?

En rolig vinkel på trender står konsultfirman Gartner Group för. Deras Hype Curve använde jag för att diskutera kring när det är dags att stiga på ny teknologi i “Tips för att tippa titelfighterna på börsen”. En årlig rapport från Gartner är ”Top 10 Technology Trends Signal the Digital Mesh” (Gartner). Där uppdaterar de sin kurva med heta och överhettade branscher.

Går det att förstå något om investeringar genom att titta på resultatet?

trender 20160201
Källa: Gartner

När jag idag påmindes om kurvan via en bild på twitter från investerarsidan Valuewalk, la jag till lite nya iakttagelser på deras bild. Se där – ett exempel på ett av fenomenen som trendar uppåt ”Citizen Data Science”. Användare som lägger till data och bygger ut analysmodeller. Det här skulle kunna vara ett förenklat exempel. Jag noterade att 3d-printing till företag numera anses vara igenom hypen. Nyfiket kollade jag in Arcam på Börsdata och fick direkt svaret att bolaget fortfarande ligger på nästan 100 i p/e-tal. Mer lättillgängliga data och analysverktyg breddar gruppen som kan analysera.

 

Vem ska köpa det här?

3d-skrivare kommer för övrigt på tredje plats i Gartners heta lista men det är skillnad på vad man skriver ut. Industriapplikationer är numera ett moget segment medan förhoppningar fortfarande vilar tungt på utveckling av medicinska applikationer. Ett bolag som inte riktigt hör hemma där men ändå är samma tankefigur är Immunicum som specialbygger mediciner utifrån respektive användare. Notera däremot att 3d-skrivare till konsumenter tillhör trenderna som är överhettade. Lärdomen är att kunden eller användaren spelar roll för genomförandet.

 

Går det att använda?

Har du funderat på vad problemet med självkörande bilar är? Att de kör i en värld av självgående människor. Finns det ingen annan plats där förutsättningarna är bättre? Varför inte på åkern? Deere har kommit långt med självgående traktorer och skördetröskor. En inte alltför vild gissning är att det ligger närmare i tiden att jordbruket automatiseras än motorvägen. Ändå är Apple Car hetare än redan lanserade självkörande traktorer.

 

Känslor, myter och berättelser

Det uppenbara skälet att den självkörande bilen får så mycket uppmärksamhet, fast den ligger en del år fram i tiden, är förstås att den eggar fantasin. Vad är en skördetröska som kör fram och tillbaka på en åker mot en bil som av sig själv skjutsar dig vart du vill? En sådan stark berättelse om framtiden är visionen om en ny robotrevolution i industrin – i Tyskland benämnd Industri 4.0. Automatisering är förstås en fantastisk möjlighet men enligt Gartner är förväntningarna på exempelvis sakernas internet och machine learning nu allra högst på förväntanspeaken.

 

Passar det in?

Högst på Gartners lista över heta tekniktrender är teknologi som får teknik att hänga ihop. Med oändligt många produkter som är uppkopplade och en förväntan att allt ska fungera tillsammans. Kanske är det därför bärbar teknik, som Applewatch, är på väg ned. Du kan inte öppna dörren med klockan eller betala i butiken – ännu. Då hjälper det inte att tekniken i teorin gör detta möjligt.

I programmet Dragons Den vill deltagarna alltid berätta om sina visioner och affärsidéer. De vana investerarna frågar för det mesta om affärsmodell och kunder. Fungerar det, går det att använda, vem ska köpa det på vilket sätt och blir det lönsamt? Det kan väl vara en start på investeringsbeslutet – om du inte vill ta en åktur i hypekurvan förstås.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s. förra inlägget handlade om Apple, i den diskussionen lärde jag känna Grodan Boll, ytterligare en av alla medlemmar på Shareville med faktasprängda kommentarer du inte vill missa.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link