Hoppa till huvudinnehållet

Trump slår allt – så tar börsen chocken

Chock, sorg och för andra glädje. Känslorna svämmar över runtom i världen. Samtidigt väntar kanske en av årets svåraste börsdagar. Vi tittar på minus 5-10 procent om indikationerna håller.

(Uppdatering 1 klockan 11.00 svensk tid: Stockholmsbörsen öppnade ner med över 3,5 procent men återhämtade sig sedan snabbt till runt -0,7 procent under handeln på förmiddagen. Uppdatering 2: sedan blev ju börsens mottagande av den nya presidenten till och med positivt. Hur det kom sig funderar jag kring i det här inlägget på min egen blogg- “Varför blev börsen inte Trumpen?”)

Uppvaknandet

Valvakan var jämn från första början men länge såg ändå vägen för Donald Trump till Vita Huset mycket lång ut. Sedan började swingstaterna leva upp till sitt namn. Varannan rösträkning hit, varannan dit. Nu står vi där med vad som verkar bli president Trump.

Hur gick det till? Svaret är att Trumpkampanjen lyckades hålla traditionella konservativa stater och därtill vinna staterna i det som kallats USA:s rostbälte. Med andra ord precis den plan som Donald Trump sa att han hade.

Avgörandet stod till slut, precis som valspurten antydde, i Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Ohio och andra delar av USA:s inland.

På väg mot ett starkt mandat

En annan viktig ingrediens är att det ser ut som om det blir en republikansk kongress. Om Trump vinner kan han alltså räkna med ett starkt politiskt stöd för åtminstone stora delar av sin politik. Lägg till det att alla ser de politiska vindarna som blåste in med valet och det är tydligt att det kommer att diskuteras förändringar som påverkar hela världen den närmaste tiden.

Förstås frågorna om relationen till Mexico och frihandeln men även Obamas sjukvårdsreform lär ligga illa till. Två av frågorna marknaden kommer att följa närmast är att Trump lovat en mycket expansiv politik med både sänkta skatter och höjda utgifter. Dessutom har få varit så negativa till FED och den förda räntepolitiken som Donald Trump.

Nu blir det upp till bevis i många frågor. Det här är den stora skillnaden mot Brexit. Den gången var själva omröstningen en tydlig signal om vad det var som kunde förändras. Det räckte inte utan det har ändå blivit förvirring efteråt.

Här är det ingen som vet vad som kommer att hända. Säkert kommer många, som det brukar vara i val, ägna en tid åt att fira eller bearbeta händelserna som just utspelat sig. Riktiga effekter på världen och ekonomin kommer dock inte förrän utspelen i valkampanjen omvandlas till beslut och sedan genomförs. Det händer inte den här börsveckan.

Det var ekonomin, dumskalle

Källa: CBS

I USA körs det precis som här hemma otaliga undersökningar med väljare som lämnar vallokalerna. I alla tevekanaler blev resultatet det samma. Den fråga som, precis som vanligt, dominerade var ekonomin. Migration och utrikespolitik var som i exemplet Ohio långt efter.

Fast det fanns andra frågor som många väljare lyfte fram. I Wall Street Journals undersökning var det val av domare till högsta domstolen och förmåga att driva verklig förändring som tog pallplatserna efter vinnaren, som även där var ekonomin.

En annan siffra som bekräftades var hur illa omtyckta båda kandidaterna är. Sex av tio ogillar dem. Clinton fick lite starkare stöd med 44 procent som uppskattar henne mot 37 procent som gillar Trump, enligt NBC.

Vad händer nu?

Källa: TradingEconomics

Det blev en äkta Brexitnatt för oss som vakade. Precis som då var det på valutamarknaden det skakade först. Den här gången var det den mexikanska peson som reagerade när Florida svängde. För övrigt syns det på det här kurvorna att marknaden länge var mycket osäkra på resultatet.

Vad blir den första reaktionen när börserna öppnar? Under natten låg terminerna för minus fem procent för amerikanska börser men investerare får nog ta höjd för att det kan bli mer. Spannet det talas om är upp till tio procent ned i spekulationerna just nu.

Investerarens val

När det skakar ordentligt ställs alltid vi investerare inför ett svårt val. Många ger rådet sitt i båten men faktum är att ingen vet vad som är det bästa beslutet. Klart är att de i flesta politiskt initierade nedgångar så vänder det uppåt. Problemet med alla ras är att det inte går att veta när den enstaka gången är då det går från ras till krasch.

Det bästa rådet jag fått genom åren är att behandla den här börsdagen som vilken som helst annan. Den som är långsiktig och sitter på investeringar i bra bolag kanske inte ska ändra strategi just den dagen det senaste åren då börsen är som allra svårast.

Den som däremot har ett mer aktivt sätt att investera kanske funderar på att göra något nu. En tanke kan då vara att när börsen svänger kraftigt, så svänger allt. Fast allt är inte lika berört och allt kommer inte i längden påverkas på samma sätt. Dessutom kan rörelser visa sig vara för stora eller för små. Det kan för den som investerar så vara ett tillfälle att justera portföljen.

Förändring

Det som till slut avgjorde verkar ha varit att väljarna ville ha förändring. Det blir det. Vad den förändringen blir går det inte att veta direkt morgonen efter valet. Helt klart är det en president som många i USA och resten av världen är mycket negativa till. Det kommer förstås, precis som vid Brexit, styra reaktionerna. Det och känslan av chock.

Då kan det vara bra att tänka på att det var ett fritt val i en välfungerande ekonomi vi följt under natten. Det är storheten med demokratin. Den följer folkviljan. Därtill vilar den på institutioner som byggts upp under lång tid.

Så kanske är det som jag såg i en tweet under natten inte rätt tillfälle att diskutera varför eller om utan snarare att göra som demokratier gör och blicka framåt. För en investerare gäller det också att skilja på känslor och verklighet en morgon som denna. Det oavsett hur du ser på vad som verkar bli valutgången.

Det kommer en torsdag också.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Om den just nu turbulenta amerikanska marknaden lockar, så har Nordnet för närvarande en kampanj med gratis aktiehandel. Vill du veta mina tankar kring den hittar du det här.

Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-09 11:08

Jo, det är en mediefråga, se bara på ditt inlägg. Känslorna hetsade ju dig uppenbarligen. Det intressanta för en investerare är hur ska jag agera givet händelser? Är det motiverat att ett bolags värde faller 10% pga detta? Nej, högst sannolikt inte. Bör jag agera i ren rädsla? Nej. Bör jag ta kalkylerade risker, ja.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-09 11:15

Ok, jag tycker det är ganska uppenbart att som jag skriver vissa gladde sig åt resultatet och andra inte. När det gäller Trumps politik är den beskriven i förra inlägget (Veckans topp 5). Han har ju lovat sänkta skatter och ökade utgifter så det kan säkert ha en stimulerande effekt.

Anonym
Anonym
2016-11-09 10:55

“…Vi tittar på minus 5-10 procent om indikationerna håller….”

Men, seriöst? Du menar alltså att för att Trump vinner så motiveras 10% lägre fundamentalt värde på alla företag? Ge dig!

Ska vi titta på lite FAKTA så rymmer Trumps politik mer tillväxtvänlig politik än andra sidans skattehöjar-bidrags-politik. Dessutom kommer han inte få igenom allt prat, och mycket var ren politisk retorik (dvs totalt meningslöst). Det stora problemet är att media, som vanligt, inte har rapporterat om politiken, rent sakligt. Pajkastning har vi dock hört allt om.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-09 11:01

Det var så marknaden under natten prissatte valresultatet (vilket är det inlägget handlar om). Runt 5 procent ned handlades terminerna innan det var helt klart. Det är ju inte en mediefråga utan vad köpare och säljare kommer överens om. Börsöppningen har ju blivit lugnare.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm