Hoppa till huvudinnehållet

Tvångsinlösen – så fungerar det.

Vad händer vid tvångsinlösen? 

När en aktieägare uppnått 90 procent av aktierna i ett bolag så har de rätt att köpa loss de resterande aktieägarnas aktier med tvång för att uppnå 100 procents ägande. Men även minoritetsägare har rätt att kräva att det aktierna löses in av majoritetsägaren om de passerat den magiska 90-gränsen. Detta kallas tvångsinlösen och är en del i minoritetsskyddet som syftar till att skapa en rättvis behandling av samtliga aktieägare, stor som liten. I just detta innebär det att aktieägare som tvingas att sälja sina aktier med tvång skall få en skälig ersättning. För att komma fram till vad en skälig ersättning är så utser man en mini-domstol (skiljenämnd) där en ordförande slutgiltigt får fastställa priset. Skiljenämnden består av följande personer:

  • En ordförande för skiljenämnden som utses gemensamt av de två skiljemännen.
  • En skiljeman som utses av majoritetsägaren.
  • En skiljeman som representerar minoriteten och som utses av den goda mannen.
  • En god man som utses av tingsrätten efter obligatorisk begäran från styrelsen i det bolag som är under tvångsinlösen.

Attraktiv ränta kan locka

År 2005 trädde den nya aktiebolagslagen ikraft och där tydliggjordes hur tvångsinlösta aktieägare ska kompenseras för att leva upp till begreppet skälig ersättning. Rent generellt gäller att om parterna inte kan komma överens om ett pris så ska senaste börskursen vara utslagsgivande och om det förelegat ett offentligt uppköpserbjudande så är det detta pris som gäller. Utöver denna ersättning tillkommer även en räntekompensation som baseras på Riskbankens referensränta plus två procentenheter.

Tar normalt ett-två år

Som aktieägare ska man vara beredd på att processen normalt tar ett till två år att genomföra men det finns exempel på fall där det tagit betydligt längre tid än så. De fall där det tar längre tid så beror det oftast på att det råder stor oenighet om vad ett skäligt pris egentligen är. Eftersom räntekompensationen hela tiden tickar så innebär det att aktiernas pris vid tvångsinlösentillfället stiger med tiden.

När en enskild ägare har fått så stor andel av ägandet som 90 procent är det oftast en god idé att acceptera uppköpserbjudandet som ges på dina kvarvarande aktier. Den investeraren har laglig rätt att lösa in de sista 10 procenten och faktumet att det kan ta flera års tid innan du får ut pengarna så är det enklast och smidigast att acceptera erbjudandet och få pengarna direkt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-11-17 23:19

“Riskbankens”

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm