Nordnetbloggen

”Ursäkta mig, jag planerar bara för framtiden”

Regeringen föreslår (igen) höjd skatt på sparande inom investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Skatten ska upp 0,25 procentenheter, vilket enligt en prognos kommer att öka skatteintäkterna med cirka 790 miljoner kronor.

Investeringssparkonto och kapitalförsäkring används framförallt av rika män,  vilket innebär att förslaget gynnar jämställdhet och suddar ut klasskillnader. Säger regeringen.

Jag säger något annat. Investeringssparkonto och kapitalförsäkring är sparformer som används av miljontals svenskar. Av människor som planerar för framtiden genom att bygga buffert och skapa ekonomisk trygghet.  Av familjer som barnsparar till sina små, för att skapa en grundläggande bas när det så småningom är dags att stå på egna ben.

Kapitalförsäkring och investeringssparkonto är sparformer som används av dem som tar ansvar för framtiden, i takt med att allt högre krav ställs på den enskilda individen.

Det är faktiskt bara tio procent av våra kunder som har mer än 500 000 kronor på sitt investeringssparkonto…

Rycker undan mattan – igen

Det är bara några år sedan politikerna presenterade investeringssparkontot för oss svenskar. Bankerna kunde plötsligt erbjuda en billig och enkel sparform, för den som kunde och ville sätta av pengar långsiktigt. Det blev en omedelbar kioskvältare för något liknande fanns inte tidigare. Vi hade bara haft tillgång till mer komplicerade fond- och aktiekonton

Att nu höja skatten är inget annat än en kontraorder. Som skapar många frågor och ger få svar. För spara, det vet vi att vi behöver – nu mer än någonsin.

Politikerna har gång efter annan försämrat för och straffat oss pensionssparare. Här är två exempel:

  • Man minskade avdragsrätten för privat pensionssparande från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor år och senare ner till 0. En försämring som påverkade miljoner svenskar som uppmanats placera pengar i pensionsförsäkring eller IPS.
  • Snuvad på avdragsrätten började gemeneman pensionsspara på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring runt år 2015. Men man överraskades snabbt av en skattehöjning, redan 2016.

Nu vill man alltså hämta ytterligare intäkter hos rika män. Och väljer därför att åter höja skatten på långsiktigt sparande; från statslåneräntan + 0,75 procent till statslåneräntan + 1 procent.

Vem som drabbas? Medelsvensson, som tar det ansvar staten inte längre är intresserad av. Ansvaret för den egna ekonomiska tryggheten – idag och imorgon.

Nej. Lämna mitt långsiktiga sparande ifred. Bättre kan ni.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Se videoinlägget om hur den föreslagna skattehöjningen påverkar dig

Kapitalförsäkring hos Nordnet

Investeringssparkonto hos Nordnet

Flytta pension till Nordnet

Regeringens förslag om höjd skatt

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

20
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Så himla bra skrovet! Klokt. Sant.
Anonym
Anonym
Hej Alexandra! Ja, vi är många som är eniga i den här frågan. /Eva
Anonym
Anonym
Norge har valt en annan väg… Dem höjer gränsen för avdragsgillt pensionsparande från 15.000 Nok till 40.000 Nok. http://e24.no/betalt-innhold/bak-tallene/nye-regler-for-pensjonssparing-vil-trolig-gjoere-at-flere-nordmenn-investerer-i-fond/24130391
Anonym
Anonym
nej, du planerar inte för framtiden. Du spekulerar för framtiden genom ett ISK. Sverige har som ett av väldigt få länder i världen ett uberbilligt system för spekulation, som dessutom gagnar de med stor förmögenhet som placeras på detta sättet , utan att investeras i direkt företagsamhet. Ta gärna och jämför vad Usa, mfl länder har för skattesats på aktiespekulation.
Anonym
Anonym
å vart skall pengarna gå , till odågor som inte vill jobba , bara kasta sten på blåljuspersonal tända eld på bilar å sälja knark .jag är en vanlig svensson som har jobbat hela mitt liv på lågbetalda yrken och nu har jag sparat en slant att ha till pensionen och den vill vänsterregeringen stjäla , jag tänker då rösta bort dom.
Anonym
Anonym

Hej Georg Kan du utveckla hur du menar matt man ”spekulerar för framtiden genom ett ISK”? ISK är ju perfekt när man sparar långsiktigt alt medelkortsiktigt. Om man får oväntade utgifter har man möjligheten att sälja av lite fonder/aktier och få pengarna direkt färdig skattat. Tidigare fick man pengarna i handen, sedan fick man skattesmäll året efter vilket var dumt för de flesta som glömde bort att lägga undan pengarna. ISK har även minskat tröskeln att direktäga aktier då man slipper hålla på med 4k-blanketter. Nu kan vem som helst köpa/sälja fonder/aktier utan att behöva tänka på hur det slår… Läs mer »

Anonym
Anonym
VAD! Jag jobbar som sjuksköterska. Handlar knappt varannan månad. Är ingen dag-trader. Den höjningen påverkar mig också. ”ETT PAR påsar OSTKROKAR” avstår jag från för att kunna spara till pensionen. Den regeringen simmar i lögnen gällande denna fråga eftersom: 1. Jag är ingen VIT 2. Inte rik 3. Bor inte på Östermalm Mitt ända ”fel” är att jag är en MAN vilket tydligen inte gillas av V och deras talesperson U.A. Mr Georg! Ha en bra framtid. MVH/ Sjuksköterska Isam
Anonym
Anonym
Håller med. Förstår inte hur man kan komma på att höja skatten på ISK. Många av oss är vanliga småsparare, kvinnor som vill ha en buffert för att kunna klara oss själva.
Anonym
Anonym
Fruktansvärt! En påse chips mindre I veckan. Den svenska egoismen har fått löjliga proportioner.
Anonym
Anonym
Sven sen blir det en matkasse och så vidare signalen är att spara så vi kan ta mer skatt från dig i framtiden din dumma kossa.
Anonym
Anonym
jag funderar på att anmäla regeringen för stöld , man kan ju inte ändra reglerna hur som helst stup i kvarten bara för att kommunisterna trycker på , jag kommer absolut inte att rösta på denna vänsterregeringen.
Anonym
Anonym

Det är inte så mycket skattenivån som retar upp många, däremot att man genast börjar skruva och ändra i det som nyligen har beslutats. Många har idag börjat spara långsiktigt i isk eller kapitalförsäkring, dels för framtida buffert, dels för enkelheten vid deklarationsarbetet. Nu straffas det långsiktiga sparandet, medan det fortfarande är väldigt subventionerat och förmånligt att låna till konsumtion. I och med det senaste förslaget om skattehöjning och den tidigare genomförda skattehöjningen i dessa nya sparformer, så kommer de att bli mindre attraktiva när räntenivån klättrar uppåt och inflationen tar fart. Hur och var ska vi så spara långsiktigt?… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hade man sänkt ränteavdragen från 30% till 28% så hade skatteintäkterna blivit över 1 miljard bara utifrån bolånekunderna, sedan har man alla andra lån också.
Anonym
Anonym
Bra sagt ,,, 🙂 Knegare som spar
Anonym
Anonym

Den enda anledningen till att det var jag som man som hade värdepapper på ett ISK var att det var jag som skötte värdepappershandeln i vår familj, men vi som gifta får lika mycket glädje av att spara. Jag kan tänka mig att fler män har ISK för att de gillar värdepapper och sköter om den biten i sina äktenskap, jag tror inte på filosofin att ”män är rikare och måste straffas av socialister” eftersom gifta par delar lika och ärver varandra. Tvärtom så gynnar en familjs sparande i ISK kvinnor lika mycket som män oavsett vem som står på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Det stämmer mycket bra det du säger David, detta förslag träffar helt klart fel.
Anonym
Anonym

Tack Eva! Ett bra inlägg som jag hoppas att många får del av. Själv sitter jag i den situtationen att jag försöker fylla på min ynkliga pension via ett ISK och planerar en framtid för mina barnbarn. Barnbarnens konton är KSK som inte får röras förrän dom fyller 18 år. Detta för att ge dom en möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden när den dagen kommer…men Jag har varit med om resan med pensionspengar och dess urholkade värde…..till slut begärde man fribrev….usel förvaltning och stigande förvaltningskostnader. Trodde i min enfald att ISK och ett långsiktigt sparande på ett KSK… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Christer! Visst är det tråkigt när sparande motarbetas när det borde vara precis tvärt om. Vi får helt enkelt hålla tummarna för förbättring på detta plan.
Anonym
Anonym
Jag är en vanlig arbetande nysvensson. Går upp varje morgon, knegar som anställd, kastar inte sten på ambulanser, önskar ha ordning och reda på gatorna och i statsfinanserna – anser att arbetsföra individer ska som regel arbeta för sitt uppehälle. Jag avstår en del konsumtion för att spara undan en slant för framtiden. V tänker annorlunda, och vill konfiskera mina beskattade penningar som jag inte har konsumerat upp, för att finansiera fortsatt nedmontering av riket Sverige. Undertecknad invandrare röstar på SD under nästa val. Good luck to all!

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link