Nordnetbloggen

Potentiell utdelningsfest till hösten. Här är utdelningslistan

Totalt skulle 249 miljarder kronor delas ut i aktieutdelning under detta året, än så länge har ca 54 miljarder delats ut. Många bolag valde att ställa in på grund av osäkerhet, men väldigt många annonserade också att till hösten skulle nytt beslut fattas. Här kommer några potentiella utdelare under hösten.

Efter boksluten dök upp i januari och februari så stod det klart att Stockholmsbörsens bolag föreslog utdelning på upp mot 249 miljarder kronor. I mars månad medförde Covid-19 så pass mycket osäkerhet att många företag valde att ställa in eller skjuta på årets utdelning.

Än så länge i augusti månad så har det delats ut närmare 54 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Det är knappt en femtedel av vad man planerade i början på året.
Nu befinner vi oss i ett läge där många bolag inser att de klarat sig ganska väl genom krisen och inte längre är i behov av likviditeten, då finns det rimlighet i att betala ut en aktieutdelning. Pengar gör ingen nytta på kontot och detta förstår styrelser och storägare i börsens bolag. Därför finns det anledning o tro att hösten kommer att bjuda på en hel del positiva överraskningar när det kommer till utdelning.

Utdelningar har dessutom varit en het potatis i debatten under våren. En del tycker att företag som mottagit statliga stöd inte bör dela ut. Samtidigt som andra påpekar att utdelning betyder ju att pengarna kommer ut till ägare (både stora ägare och mindre privatpersoner), pengar som kan användas för att investera eller konsumera.
Så det är med andra ord inte en självklarhet att utdelning är problemfritt och debatten lär fortsätta under hösten.

Extra bolagstämma för utdelning

Observera att det krävs ett beslut från aktieägarna för att kunna dela ut. Så bolagen kommer behöva kalla till en bolagsstämma för att genomföra höstens utdelning. Det är inte särskilt svårt, för ofta finns det en handfull stora ägare som kontrollerar majoriteten av rösterna och därmed måste man inte kalla alla aktieägare. Men för en del företag kan det också vara tröskel stor nog att man väljer att vänta in våren 2021 istället.

OMXS30 bolagen – Utdelningslistan

Här nedan är OMXS30 bolagen i första kolumnen. I den andra kolumnen är den “potentiella” utdelningen per aktie för hösten. Observera att det är ännu oklart i många fall om de väljer att dela ut, så detta är inte en säkerställd lista.
I den potentiella utdelningskolumnen så hittar du vad bolaget själv hade som förslag i våras om de inte har delat ut ännu, så som Hexagon exempelvis som hade en planerad utdelning under våren på 0,62 EUR (ca 6,54 SEK). De meddelade själva att de under hösten skulle återkomma med besked.

Sen har vi bolag som exempelvis Assa Abloy, de delade ut 2 SEK under våren av de 3,85 SEK som de hade tidigare annonserat. Därav varför det står 1,85 SEK i potentiell utdelning under hösten. Det kan lika väl bli en annan summa per aktier beroende på hur bolaget har utvecklats under senaste halvåret. Så tipset är att själv kolla de aktier som du har i portföljen, vad de tidigare annonserat för utdelning och se om de gett någon vägledning kring eventuell utdelning under hösten.
Atlas Copco är ett liknande exempel där man delade ut 3,5 SEK under våren av de föreslagna 7 SEK. Här har man dock tydligt annonserat att man vill försöka återkomma till hösten för att dela ut 3,5 SEK, så vi får se om det blir som de har planerat eller om de bedömmer läget som fortsatt osäkert.

Sen finns det bolag som ABB, Getinge, Boliden och Swedish Match som delade ut allt som de hade planerat för våren. I dessa bolag har jag skrivit 0 SEK per aktier i utdelning, då de han med att dela ut. Med det sagt så kan ju även dessa bolag välja att meddela en extrautdelning under hösten om ägarna bedömer detta rimligt.

Volvo och H&M var planerade storutdelare under våren. Volvos förslag var såväl extrautdelning som ordinarie, här har jag skrivit med 5,5 SEK som var den ordinarie.
I H&Ms fall så hittade jag analytikerestimat för utdelningen av 2019 års vinst, och där tror analytikerna på 0 SEK. I H&Ms fall har man drabbats hårt och bolaget har inte sett full återhämtning ännu, vilket gör att utdelning kanske inte är ett strategiskt val. Men även här kan det överraska positivt givetvis.

Några företag har redan annonserat utdelning, AstraZeneca, Ericsson, Kinnevik, Tele2 och Telia har redan utdelning planerat och du hittar datum för X-dag, alltså när aktien handlas utan rätt till utdelning i kolumnen längst till höger.
Tele2 har dessutom meddelat en extrautdelning, vilket ger totalt 6,25 SEK per aktie vilket betyder en direktavkastning på närmare 5 %.

Bankerna är också vanligtvis stora utdelare och ännu har ingen av de meddelat en utdelning för hösten. Det var primärt kring bankernas aktieutdelning som höstens debatt tog fart. Många ansåg det viktigt att bankerna behåll likviditet för att hjälpa näringslivet genom krisen. Så frågan är ju om krisen har lagt sig och den likviditeten kan komma ut i näringslivet genom aktieutdelning istället.
Just bankernas utdelning lär det nog debatteras en del om även under hösten. Jag har skrivit in vad utdelningen var som ordinarie förslag för våren i tabellen nedan, så får vi se om bankerna delar ut eller inte.

Potentiell utdelning hösten, SEK/aktiePotentiell direktavkastning hösten, %X-dag om redan beslutad, eller information kring utdelningen
ABB00,0%Delade ut allt på våren
Alfa Laval5,52,5%Potentiellt, men finns inte bekräftat
Assa Abloy B1,850,9%Delade ut 2kr i våras, potentiellt 1,85kr för hösten men inget bekräftat
AstraZeneca7,870,8%2020-08-13
Atlas Copco A3,50,9%Delade ut 3,5kr i våras, potentiellt dela ut 3,5kr till hösten också
Atlas Copco B3,51,0%Delade ut 3,5kr i våras, potentiellt dela ut 3,5kr till hösten också
Autoliv SDB00,0%Ställde in Q2 utdelning, återkommer senare under höst om mer info
Boliden00,0%Delade ut allt på våren
Electrolux B4,252,4%Inget meddelat, utdelning om 4,25 motsvarar halva förväntade på 8,5 då man har halvårsutdelning.
Ericsson B0,750,7%2020-10-01
Essity B6,252,1%Potentiellt, beslut ska fattas under extrastämma på hösten.
Getinge B00,0%Delade ut allt på våren
Hennes & Mauritz B00,0%Skulle delat ut 9,75 iår, analytiker tror dock på 0kr i utdelning
Hexagon B6,541,1%Potentiellt, att man delar ut ordinare på 0,62EUR under hösten
Investor B50,9%Potentiellt, Delat ut 9kr i våras, hade planen på 14kr innan corona.
Kinnevik B72,1%2020-08-25
Nordea Bank4,226,2%Bankutdelning extra debatterat, inget är beslutat ännu. Här är tidigare annonserade utdelning
Sandvik31,8%Inget beslutat, första förslaget var 4,5kr sen reviderades till 3kr och beslutade sen om 0kr. Kanske att 3kr kan bli aktuellt igen.
SCA B21,8%Vårens föreslagna utdelning, men finns inte bekräftat
SEB A6,257,4%Bankutdelning extra debatterat, inget är beslutat ännu. Här är tidigare annonserade utdelning
Securitas B4,83,9%Vårens föreslagna utdelning, men finns inte bekräftat
Skanska B6,253,5%Vårens föreslagna utdelning, men finns inte bekräftat
SKF B3,251,9%Delade ut 3kr i våras, ordinarie förslag var 6,25kr.
SSAB A1,55,5%Vårens föreslagna utdelning, men finns inte bekräftat
Handelsbanken A5,56,4%Bankutdelning extra debatterat, inget är beslutat ännu. Här är tidigare annonserade utdelning
Swedbank A8,86,2%Bankutdelning extra debatterat, inget är beslutat ännu. Här är tidigare annonserade utdelning
Swedish Match00,0%Delade ut allt på våren
Tele2 B6,255,0%2020-10-01
Telia Company0,92,7%2020-10-21
Volvo B5,53,4%Vårens föreslagna utdelning, men finns inte bekräftat. Hade även extrautdelning på 7,5kr som slopades

Utdelning hela året – en möjlighet?

Det har varit ett ökat intresse från många av våra stora utdelningsbolag att dela upp sin utdelning över året. Mer specifikt är det halvårsvis utdelning som vunnit mark senaste åren bara. Alltså ena halvan delas ut under våren och sen trillar andra halvan under hösten.

Antalet bolag med halvårsutdelning har vuxit markant senaste åren och jag tror att fler kommer att ansluta sig till detta efter iår. Det blir smidigare att hantera det stora likviditetsflödet som utdelning ändå är. Synd bara att det är fjolårets vinst som delas ut, så aktieägare får vänta längre.

Den största anledningen till denna uppdelning är primärt för att underlätta kassaflödet för bolagen. Då det är stora summor som delas ut så blir det vanligtvis en stor engångspost kassaflödesmässigt, men med uppdelat så kan pengarna skeppas ut på flera tillfällen. I vissa tillfällen kan det dessutom ge ökad möjlighet för bolaget att förränta pengar under resterande del av året och på sikt dela ut mer.

Preferensaktier och D-aktier har vanligtvis kvartalårsutdelning och erbjuder därmed investerare en ström av kassaflöden över året.

Vad tänker du om utdelningshösten, tror du många företag kommer dela ut eller är det fortfarande för mycket osäkerhet i omvärlden?

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Håkan
Håkan
2020-08-23 22:21

Ja tror inte det blir så mycket utdelning i höst. Men om ja få den sparade utdelningen nästa år istället. Det skulle vara najs.

Polle
Polle
2020-09-10 05:05

Fördelen (eller nackdelen) med kvartalsvis utdelningar som i USA är att ex-utdelnings kursfallet blir mindre. Om en enda stor utdelning betalas ut en gång i året kan man sälja aktien dagen innan och köpa tillbaka på kursfallet dagen efter för samma pengar i kontot till slutet. Det här byter ut utdelningen mot en reavinst (eller en förlust!) istället. Detta gynnar mig som bosatt i USA eftersom jag får kvitterar reavinster (om det blev nån) mot reaförluster medan utdelningar får inte kvitteras mot något.

Bengt Forsberg
Bengt Forsberg
2020-09-21 14:26

Varför ska man ha bankaktier om man inte får någon utdelning, på investerat kapital ???????? Då är det säkrare att ha pengarna i madrassen eller byta till bolag som betalar för risken att vara aktieägare!

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad