Nordnetbloggen

Bolagen med högst utdelningstillväxt

I jakten på den perfekta utdelningsportföljen kollar många direktavkastning – och missar utdelningstillväxten. Alltså aktierna som höjer utdelningen mest över tiden och ger dig som investerare ränta-på-ränta. Kolla in svenska mästarna i utdelningstillväxt.

Vinsten med stigande utdelningar

Företag som lyckas höja utdelningen år efter år sänder signaler om att bolagen mår bra och tjänar pengar. Det är ofta denna trygghet i att få en realiserad avkastning som lockar utdelningsinvesteraren. Egentligen är det ingen skillnad i avkastning på kursvinst eller utdelning. Fördelen med det senare är att du har fått pengar in på kontot och kan återinvestera dessa till fler aktier och ännu mer utdelning kommande år.

Tryggheten ligger i att det är svårt att fejka en utdelning. Årets vinst och försäljningssiffror går i viss utsträckning att manipulera med dagens bokföring. Engångsposter kan flyttas mellan kvartalen för att jämna ut siffrorna. Utdelning betyder pengar in på kontot för aktieägaren, pengar som denne kan se och ta på. Du kan dessutom fritt disponera dessa pengar, antingen för konsumtion eller ännu bättre för att återinvestera i fler aktier.

Bolag kan visserligen manipulera utdelning måttligt också. En del bolag lånar pengar för att dela ut, vilket uppenbart inte är hållbart i längden. Därför vill du kolla på aktierna som lyckats öka sin utdelning år efter år med riktiga pengar.

Högst utdelningstillväxt, 10 år

KopparbergsNew WaveVBGNolatoLoomis
Snitt, årlig utd. Tillväx43,4%27,2%20,6%16,3%16,1%
Utdelning 20100,360,250,532,65
Utdelning 20110,811,56*3,5
Utdelning 20121,212,2553,75
Utdelning 20131,212,2564,5
Utdelning 20141,912,7585
Utdelning 20152,4138,56
Utdelning 20164,413,25107
Utdelning 20175,91,351,75*10,58
Utdelning 20185,91,73,2512,59
Att dela ut 201921a feb 219e feb12e feb10
Splitt 2017Extrautdelning 2011

I tabellen ovan ser du de fem aktier på svenska marknaden (Alla börser och marknadsplatser) som haft högst genomsnittlig utdelningstillväxt per år i tio års tid.
Dryckesbolaget Kopparbergs toppar listan med imponerande genomsnittlig ökning av utdelning per på 43 procent under senaste tio åren. De efterföljande fyra aktierna har inte haft så pjåkigt resultat de också.

Du ser också hur mycket utdelningen per aktie i SEK varit just dessa 10 år. Du ser datumet för bokslut för de som vi ännu inte vet vad de kommer dela ut under 2019, New Wave och Loomis har redan annonserat utdelning iår.

Grafen ovan visar Loomis för de senaste 10 åren. Det är i princip en drömgraf ur ett utdelningshöjande perspektiv. Successivt stigande utdelning år efter år. Det ger en trygghet för investeraren att bolaget är på väg i rätt riktning. För stora slag, där utdelningen höjs för kraftigt och sen står still några år ger inte alls samma överblickande positiva trend. Sen är detta givetvis en av många parametrar att analysera innan köp, men jag tycker det är en bra målbild för att bygga en utdelningsportfölj.

Utdelningshjältarna

Naturligt vill man hitta aktier som har en så lång historia som möjligt för att göra sig ännu mer övertygad om bolagets förmåga att ge utdelning i goda och dåliga tider. Nedan hittar du aktierna som har haft flest år med konstant höjd utdelning. Alltså aktier som år efter år har ökat utdelningen till sina ägare. Både Hufvudstaden och Castellum är goda utdelningsaktier med lång historik av konstant stigande utdelning.

Några aktier har en lång historik av att aldrig sänka utdelningen. Det är några år då den står still men att den aldrig sänks ger också en trygghet för utdelningsinvesteraren. Dock så ska man ha klart för sig att få saker varar för evigt – H&M som håller på 43 år utan att sänka utdelningen blir testad på detta varje år. Nu har det varit många år med fallande lönsamhet och det blir svårare och svårare att hedra denna historik.

Stigande utdelningAnt. År ökandeStabila utdelareÅr utan sänkning
Hufvudstaden21H&M43
Castellum21Atlas Copco34
Vitec16Wallenstam23
Wihlborgs12Assa Abloy23
Intrum 12Swedish Match21

Missa inte UtdelningsGuiden 2019 där du hittar aktierna med högst direktavkastning, viktiga X-dagar samt information och inspiration rörande utdelningar.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

8
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan
Platsar inte biogaia. Från noll kronor till 10 kr utdelning 2019.
Ingvar
Gäst
Ingvar
Hej, det är väldigt viktigt att syna bolagens status och utveckling. Ett kraftigt kursfall kan ju kosta mer än många års utdelning. Har gått på två rejäla minor avseende högutdelare på senare år: Getinge och Ratos.
Johan
Gäst
Johan
Det är ju det som är poängen..att man INTE ska titta på direktavkastning. Bolag som har råd att höja utdelningen år efter år tyder ju på att bolaget har en stabil tillväxt som tillåter utdelning, snarare än att kortsiktigt tillfredsställa aktieägarna. Ratos har ju både höjt och sänkt utdelningen senaste åren..
Micke
Gäst
Micke
Hear hear… Viktigt!
Sune
Gäst
Sune
Om Du säljer, ja.
Linus
Gäst
Linus
Intrum är inte kvar bland höjarna , dom behåll samma i år

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link