Hoppa till huvudinnehållet

Utmanarna vs. storbankerna

Det pågår något av en revolution i bankvärlden, även om den sker i tysthet och kanske inte så snabbt som vi är vana vid. Vid ett tillfälle blev jag intervjuad om mitt sparande av en stor dagstidning och fick frågan vad jag tyckte om “ekonomiska rådgivare” på banker. Jag svarade att de säkert fyller en funktion även i framtiden, men att problemet ligger just i namnet: de borde kallas för “ekonomiska säljare” istället. Alla människor borde veta att det är en säljare de pratar med när de träffar sin lokala bankkontakt, på samma sätt som vi vet att vi träffar en säljare när vi ska köpa en ny tv eller en bil. En säljare som får provision på allt hen säljer till oss eller i bästa fall tjänar pengar åt sin arbetsgivare. Jag antar att svaret inte var speciellt kontroversiellt eller rubrik-skapande, så det kom aldrig med i intervjun, men frågan är viktig och svaren på bankernas rådgivning har inte  låtit vänta på sig. Shareville har återlanserats under Nordnets plattform och blivit en formidabel succé under de få månader den varit i bruk. Men även andra har insett det ekonomiska värdet av att själv ta besluten för investeringar, nämligen Mai och Nanna som driver det nystartade företaget Sigmastocks. Jag hoppas att de i framtiden blir en aktör att räkna med för privatsparare som tycker det är svårt att analysera bolag men ändå vill slippa dyra förvaltningsavgifter.

Entusiastiska entreprenörer

Jag träffade dessa entusiastiska entreprenörer under en föreläsning i Göteborg, och till skillnad från normalt minglande blev vi stående en bra stund och pratade visioner och sparande i stort och smått. Det visade sig att deras mission var samma som min: de vill öka medvetenheten för att vem som helst kan bli en duktig investerare. Sedan den gången har de uppmärksammats i flertalet medier, bl.a. i DI och GP, men jag ville förstås göra en egen intervju med dem som du kan läsa nedan.

Först av allt, berätta om er affärsidé!

Affärsidén går ut på att skapa ett alternativ till fonder, eftersom olika avgifter och kostnader äter upp en mycket stor del av din avkastning. Sigmastocks tar därför fram aktieportföljfördelningar med hjälp av finansiell matematik, vilket gör det möjligt för kunder att förvalta sina tillgångar själva till en bråkdel av vad det kostar att investera via en bank eller en fond. Vi förvaltar inget kapital, utan tillhandahåller istället underlaget för kundens
investeringar. Kunderna hjälps även med strategier för återinvesteringar, långsiktigt tänkande, samt andra utmaningar och funderingar genom hela investeringsprocessen. På sikt vet vi med matematisk säkerhet att våra kunder kommer att prestera bättre än näst intill samtliga fonder på samma marknader, på grund av fondernas avgifter och övriga kostnader.

Hur kom ni på idén till Sigmastocks?

Idén uppkom i samband med vårt examensarbete om entreprenörskap på Chalmers Tekniska Högskola. Vi pratade mycket med människor om sparande och såg ett stort problem med nuvarande sparalternativ. Enklare efterforskningar visade hur dåligt fondernas resultat historiskt hade varit. Ännu värre var bankernas medvetenhet om att de inte har en chans att slå index (de gör inte ens helhjärtade försök), samt att de gör vad de kan för att dölja det. Därefter började vi utveckla en lösning.

Vad kan en person som inte sett plattformen förvänta sig?

Välgrundade och långsiktiga aktieportföljer, samt bevakning av dessa. Vår grundidé går ut på att minimera samtliga avgifter, dels våra egna men även handel och courtage. Vi accepterar en högre kortsiktig volatilitet i våra aktieportföljer relativt index, i utbyte mot en mycket högre avkastning på lång sikt. Det finns många som ger råd och tips på internet, men ingen tillhandahåller specifika rekommendationer, baserade på historisk data och matematiska modeller, tillgängliga för en större marknad.

Hur ser er genomsnittskund ut?

Sigmastocks användare och slutkunder har investeringsmöjligheter och vill spara för framtida investeringar och pension. De är medvetna om att banker och fonder tar ut höga förvaltningsavgifter. De ser värdet av att investera i aktier och har kanske gjort det tidigare, men de har för tillfället inte den tid eller kunskap som krävs för att själva hålla koll på olika marknader.

Vilka utmaningar har ni?

Vi behöver dels ta reda på vilka marknadsföringskanaler våra kunder föredrar, dvs hur vi ska nå ut till våra kunder. Det är även en stor utmaning att förändra privatpersoners investeringsvanor.

Berätta lite om portföljerna och hur ni analyserar bolagen

Företagets analyser grundas på egna matematiska algoritmer, som genererar portföljfördelningar till kunderna. Dessa finns tillgängliga på sigmastocks.com. Algoritmerna kopplar samman olika företagsspecifika variabler, såsom stabiliteten i företagens vinster. Med hjälp av statistik och matematik optimerar vi portföljer. De sätts samman för att ge så god och stabil avkastning som möjligt på lång sikt. Vårt långsiktiga fokus har lett till unika matematiska metoder som väsentligen skiljer sig från de som typiskt sett används i finans. Branschens standardmetoder bygger i högre utsträckning på förväntad aktieprisuppgång, vilket för med sig att de blir kortsiktiga och genererar mer handel (vilket kostar pengar). Svårigheterna med att få dessa standardmetoder att generera god avkastning är mycket väldokumenterade. Vårt tillvägagångssätt innebär istället att vi tar lägre risker, samt att vi strävar efter att minimera våra kunders kostnader så att dessa pengar istället också kan generera värde och avkastning.

Vilken tror ni är den största utmaningen för storbankerna i framtiden?

Att behålla sina nuvarande strukturer och extremt höga vinstmarginaler när de ska konkurrera med nya tekniska lösningar och innovativa affärsmodeller.

Hur ska man få fler privatsparare att våga sig in på aktiemarknaden?

Öka insikterna om hur enkelt det är och hur mycket bankerna tar betalt för något du hade kunnat göra själv.

Bästa kvalitetsbolagen på svenska och amerikanska börsen just nu?

– H&M och Handelsbanken.

– AON plc och Praxair inc.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-20 08:55

Hej,

Angående inledningen med provisionsbaserad ersättning för privatrådgivare så har du inte helt rätt. Nordea, till exempel, har ingen som helst provisionsbaserad lön eller ersättning till sina personliga bankmän.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-20 09:03

Vad spännande att du berättar Erica! Hur väljs fonderna ut och vilken typ av investeringar kan kunderna välja på? Skulle var intressant att göra en intervju “från andra sidan”. Du får gärna maila mig på angelica@villnia.se

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-20 09:48

Fonderna väljs såklart ur Nordeas egna fondutbud utefter kundens behov. Man samtalar med kunden och tar reda på vilken risk de är villiga att ta, vilken avkastning de förväntar sig, sparhorisont och till stöd för detta finns analyser gällande hur risken bör spridas globalt, i olika tillgångsslag, branch och annat. Det som sedan erbjuds till kund är de alternativ som tros motsvara kundens riskprofil och förväntade avkastning. Att frångå detta och “kränga” de dyrare fonderna bidrar inte till något annat än missnöjda kunder på lång sikt och är därför sällan en bra affär.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-20 16:15

Erica, du säger att rådgivare på Nordea rekommenderar Nordeas fonder. I detta fall, även om rådgivarna inte får någon provision för att rekommendera egna fonder, visst måste du medge att de inte är helt oberoende sitt egna bolag? Vidare är snittet på Nordeas årliga avgift 1,38% enligt Morningstar. Att slå index med dessa avgifter har bevisats vara näst intill omöjligt och jag är bara nyfiken när jag frågar: hur många av era aktivt förvaltade fonder har slagit index över tid?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-25 11:31

Nej, självklart är nordea inte oberoende sitt egna fondbolag, det var inget jag försökte dölja utan snarare belysa. Nordea är ett aktiebolag med allt som det innebär, precis som alla andra banker. Det jag ville poängtera var att det inte finns några incitament att “kränga” dyra fonder utan att nordeas linje är att ge bra råd som skapar god avkastning åt kunden utefter individens prefernser. Vad gäller våra olika fonder så har Nordea tagit flera kliv upp de senaste åren och bland annat så utsågs nyligen Nordea Emerging Stars till årets tillväxtmarknadsfond av tidningen Privata affärer.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm