Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vad är Certifikat och Minifutures?

Nu har vi lanserat Nordnet Markets och tänkte därför utbilda lite mer om hur man handlar med dessa produkter.
Börshandlade investeringsprodukter har vuxit fram mer och mer sedan starten på 00-talet när dessa lanserades. På engelska heter det Exchange Traded Products eller förkortat ETP.
Begreppen kan ibland tyckas långa och komplicerade, men under ytan så är det egentligen väldigt tydligt vad du får. Så i detta inlägg ska vi kolla på just hur de vanligaste ETP:erna fungerar och hur de kan passa i din portfölj.

Investeringsmöjligheter

ETPer speglar andra instrument vilket ger dig som investerare en bred möjlighet i val av exponering. Det kan vara aktier, index, råvaror eller valutor som dessa speglar.
Dessa produkter kan dessutom användas med en hävstång, alltså lånade pengar vilket ökar avkastningsmöjligheterna. Mer om hävstången här nedan.

Bull & Bear

Bull & Bear-certifikat är då instrument som möjliggör att du kan tjäna pengar på både uppgång och nedgång. Om du köper Bull tjänar du pengar när den underliggande tillgången stiger och om du köper Bear tjänar du pengar när den underliggande tillgången faller.

Handel med Bull & Bear-certifikat kan göras både med och utan hävstång. Väljer man en produkt med hävstång så kommer hävstången att multiplicera utvecklingen av den underliggande tillgången på ditt Bull & Bear-certifikat. Det är viktigt att förstå att hävstången i Bull & Bear-certifikat beräknas på daglig basis. Över en längre period kommer avkastningen i Bull & Bear-certifikaten inte att bli hela periodens avkastning multiplicerat med den valda hävstången, utan ett resultat av summan av de dagliga förändringarna under perioden. Därför lämpar sig dessa certifikat för kortsiktigare handel så som intradagshandel eller investera över några dagar. Vill du investera över längre tid så passar Mini Futures bättre (se nedan).

Att handla med dessa certifikat fungera på precis samma sätt som att handla med aktier. Det som är bra att känna till innan du köper är just vad du får, så här tolkar du instrumentet. Vill du gå vidare till handelssidan för Certifikat klickar du här.

BULL HM X3 NORDNET
BULL – syftar på att du tror på uppgång
HM – i detta fallet syftar till bolag Hennes & Mauritz
X3 – betyder att det är 3ggr i hävstång, så stiger HM med 1% så ökar ditt certifikat med 3%
NORDNET – är vem som står bakom produkten, i detta fall Nordnet.

Klicka här för att lära dig mer om Certifikat.

Mini-future

Mini Futures kan man förklara som ett bostadslån, då den består av två delar. Dels ditt egna kapital som du investerar men också en finansieringsdel som kan liknas vid bolånet. Det är finansieringsdelen som gör att du får en hävstång i produkten.

Till skillnad mot certifikatet som har en daglig hävstång har Mini Future en fast hävstång när du köper. Hävstången förändras allt eftersom den underliggande tillgångens värde förändras.
Exempelvis om du köper en Mini Future där priset på din Mini Future i marknaden är 10 SEK och finansieringsdelen är 90 SEK så är den underliggande exponeringen 100 SEK. På din egna kapitalinsats har du då en hävstång på 10. Går avkastningen på underliggande tillgång upp med tio procent till 110 SEK så har ditt egna kapital stigit med 100 procent till 20. Dock har hävstången förändrats vid den nuvarande nivån då ditt egna kapital är 20 och belåningen uppgår fortfarande till 90. Hävstången är i detta läge (90+20)/20 = 5,5 ggr.

I Mini Future finns det en Stop Loss nivå som innebär att du kommer stoppas ut när dina pengar är förlorade. Detta innebär att när ditt kapital aldrig kan förlora mer än vad du har investerat, samma gäller för certifikaten. Om du har en hög hävstång så kommer Stop Loss-nivån vara närmare dagens marknadspris, konsekvensen blir att med högre hävstång så finns det en ökad risk att du blir utstoppad.

Du handlar Mini Futures precis som aktier, precis som certifikat är det bra att veta hur du tolkar instrumentet. Klicka här för att handla Mini Futures.

MINI S OMX NORDNET 01
MINI S– syftar att du tror på nedgång i OMXS30, skulle det vara ett L så tror du på uppgång
OMX – betyder att det är indexet OMXS30 som ditt instrument följer
NORDNET– är vem som står bakom produkten, i detta fall Nordnet.
01 – är serien, det kan finnas många mini-future som följer samma underliggande.

Klicka här för att lära dig mer om Mini Futures.

Vill du lära dig mer om Nordnet Markets så gå in på hemsidan;
nordnet.se/nordnetmarkets

 

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar
wpDiscuz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link