Nordnetbloggen

Vad är en ETF?

EFT börshandlad fond

Vad är ETF?

ETF står för Exchange Traded Fund vilket på svenska har översatts till börshandlad fond. Förenklat kan man säga att de börshandlade fonderna liknar en vanlig indexfond (låga avgifter) men handlas som en aktie (innebär ofta courtage). Genom att köpa en enskild ETF kan du få exponering mot ett specifikt land, region eller sektor, det vill säga riskspridning till en låg kostnad. Handeln med ETF:er sker på börsen vilket gör det snabbt och enkelt att köpa och sälja andelar, utan väntetider. Utbudet av börshandlade fonder är mycket stort och innehåller aktie- och räntefonder, men även fonder som innehåller råvaror, valutor och alternativa investeringar såsom fastigheter. Det finns även fonder med hävstång och omvänd avkastning om man tror på fallande priser. 

Passiv förvaltning

ETF:er speglar olika index och då behövs ingen förvaltare som analyserar och försöker välja ut vilka värdepapper eller tillgångar som kommer att utvecklas bäst på marknaden. Det enda förvaltaren behöver säkerställa är att innehaven i fonden återspeglar det valda indexet. Man kallar detta för passiv förvaltning. Denna förvaltningstyp innebär också låga förvaltningsavgifter, från 0,1 procent för billiga ränte-ETF:er till 0,75 procent för de dyrare tillväxtmarknads-ETF:erna. Det är inte ovanligt att vanliga klassiska räntefonder har avgifter på upp mot 0,5 procent och bland tillväxtmarknadsfonder är det som regel en avgift på över 2 procent. Med tanke på dessa avgifter så har ETF:er en uppenbar fördel. Förmodligen är de låga avgifterna i kombination med snabbheten två av de främsta faktorerna till att sparformen vuxit kraftigt i popularitet senaste decenniet.

Fördelar med ETF

  • Enkelt förklarat så tar ETF:er det bästa från fondvärlden (riskspridning och enkelhet) och kombinerar det med aktiernas fördelar (ständig prissättning och omsättningsbarhet).
  • Låg förvaltningsavgift jämfört med traditionella fonder.
  • Stora möjligheter att skapa avancerade strategier och portföljer med specifika inriktningar.
  • Då ETF:er i grund och botten är så kallade indexprodukter som följer ett givet index så ger de relativt låg förvaltarrisk.

Nackdelar med ETF

Jag är generellt positivt inställd till ETF:er tack vare de låga avgifterna. Men jag känner viss skepticism när jag betraktar de ETF:er som har inbyggd hävstång eftersom de i sin konstruktion ofta underpresterar mot sitt index. Detta är naturligt givet belåningskonstruktionen och att börsen tenderar att röra sig både upp och ned, men samtidigt ett faktum som tyvärr för få sparare är medvetna om. Tack vare möjligheten med courtagefritt månadssparande i 40 olika ETF:er (alla utan hävstång), finns nu ett attraktivt alternativt till de vanliga indexfonderna. Baksidan med att spara små belopp i ETF:er har ju tidigare varit courtaget som då blir en relativt hög kostnad. Nu är det ett minne blott (tyvärr är Nordnet den enda aktör i Sverige som skrotat courtaget vid månadssparade i ETF:er – men jag hoppas att fler följer efter snart).

Lära dig mer om EFT:er

För att lära dig mer om fördelarna och nackdelarna med ETF:er tycker jag att du ska lyssna på #sparpodden avsnitt 5. 45 minuter in i programmet diskuterar vi börshandlade fonder:

Jag har även gjort en kort utbildningsfilm:

Avslutningsvis kan du läsa mer på Nordnets hemsida.

ETF-hälsningar
Günther Mårder

Mer kunskap NU

Vill du ha mer kunskap genast? Då kan du följa mig via följande kanaler:
Twitter@gunthermarder – följ mina marknadskommentarer i realtid
YoutubeKanal Günther Mårder – kortare utbildningsklipp och videobloggar
Podcast#sparpodden – är min och Jan Dinkelspiels podcast om sparande & investeringar
SharevilleMin portfölj – här kan du följa mina privata investeringar, helt öppet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

8
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Tack för inlägget! Ni pratar rätt mycket om ETF:er i sparpodden, så bra med ett förklarande inlägg här. 🙂 Tänkte ta upp några nackdelar jag ser med ETF:er jämfört med vanliga fonder, kommentera gärna om huruvida dom stämmer: 1. Trots att ETF:er ofta har lägre förvaltningsavgift så betalar jag ju ofta bara förvaltningsavgiften för en vanlig fond (om den inte har köp/säljavgift). För en ETF tillkommer ju också ett courtage (iaf vid försäljning). 2. Sedan antar jag att eftersom ETF:er är börshandlade så får jag ofta betala en liten premie mot NAV för ETF:en till den som köper/säljer den till… Läs mer »

Anonym
Anonym
Yo, that’s what’s up truhyfullt.
Anonym
Anonym
Hej! Är det möjligt och få en lista publicerad med de 40 ETF som man kan månadspara på hos er courtagefritt?
Anonym
Anonym

Because the prices of stkocs and options change frequently, the best thing I can do to represent an advantageous opportunity is to take a snapshot of the market as of close on Friday and see where things ended for the day.On Monday morning, if very little has changed with the market since close of Friday then the ROI and MAXROI can be thought of as the Return on Investment and Maximum Return on Investment as of the day the market closed or you initiate a transaction.If a stock is selling for $100 and the options that expire in 30 days… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej! Ni efterfrågade fler frågor från tjejer/kvinnor så här kommer en. Den är inte direkt relaterad till ETF:er, men ändå. Jag undrar hur man kommer vidare i sitt investeringskunnande? Under det senaste året (2012-2013) har jag gått med i Aktiespararna, läst deras grundkurs. Jag läser och följer en mängde ekonomibloggar. Har läst ett antal light-ekonomiböcker som ”Rich Dad, Poor Dad”, ”Såhär kan alla svenskar bli miljonärer”, ”Vägen till din första miljon”, ”Economista” m.fl. Har flera ISK och handlar aktivt med aktier. Satsar på värdeinvestering/direktavkastning enligt principen ”köp och behåll” än så länge eftersom jag inte kan tillräckligt för att trada.… Läs mer »

Anonym
Anonym

Det vore kanske på sin plats att tala om för folk att de inte ska handla utländska ETFer i ISK då detta leder till dubbelbeskattning pga. utländsk källskatt. Information om detta finns inte någonstans där den har varit lätt att hitta. Nordnets kundtjänst delar inte heller med sig av detta om man inte frågar direkt. Ska du handla ETFer så ska du göra det i KF, så slipper du betala skatt både i utgivarlandet och i Sverige. Som jag förstått det betalar du 45% skatt i ISK om du inte själv kräver tillbaks den utländska källskatten. I en KF går… Läs mer »

Anonym
Anonym
redmonkey, are you getting the new China Med ipo? it’s very envexsipe but got some strong primary investors. My guess the upside is limited at 20% so wont earn alot even using margin.RC
Anonym
Anonym

DDM is Double Dow (Long) so if DDM were to drop to $68, I hold on to the shares until they’re ptrbioafle again.Look at the arbitrage account, I’ve been saddled with OIH for a few months but I’m bullish (and have been) on energy so it’s kicking back up to where I expect it. Guess what, I’ll be selling calls as soon as it gets close to $185 or above.I could have bought puts but that eats into the profits. As for selling too close that’s the whole point. In an ideal world, I’d like to be CALLED each and… Läs mer »

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link