Nordnetbloggen

Välj rätt konto

Att välja rätt konto är som att välja rätt skor, de ska vara bekväma, inte gärna för dyra och samtidigt uppfylla vissa specifika krav. Precis samma sak gäller vid val av konto, då det är viktigt att veta vilken typ av konto som passar ens egen sparstrategi och investerarprofil. När vi talar om börs och marknad så finns det främst tre olika typer av konton som tillåter handel i värdepapper. Den traditionella aktie-och fonddepån, samt de två mer moderna alternativen kapitalförsäkring (KP) och individuellt investeringssparkonto (ISK).

Att välja rätt bank och rätt konto kommer hjälpa dig att minska dina kostnader. Beroende på vad du föredrar så kan det även underlätta i din tillvaro, t ex genom att du inte behöver deklarera vid innehav av en KF, eller ISK.

ISK vs Aktie-och Fonddepå

I valet mellan ISK och vanlig depå så ska aktie- och fondspararen nästan i alla lägen välja ISK. Så länge man har en totalavkastning som överstiger den 10-åriga statsobligationsräntan så blir skatteeffekten positiv. Ett ISK dominerar alltså en vanlig depå i nästan alla lägen. Så länge räntan förblir låg så saknas anledning att titta på en vanlig depå. Men var också noggrann med att kontrollera så att banken inte tar ut någon avgift för att ha ett ISK.

Avgifter ISK & KF

Skillnaden mellan de tre kontotyperna är att ISK och KF schablonbeskattas årligen baserat på statslåneräntan, medan VP-kontot vid försäljning av värdepapper beskattas med 30 % vid vinstaffär. Beskattningen av de två förstnämnda kan framkomma som något krånglig att förstå. ISK:s attraktionskraft kommer nämligen att styras av schablonskattens storlek (som uppdateras varje år utifrån statslåneräntan) och hur din portfölj utvecklas. Just nu så är ISK skattemässigt fördelaktigt för allt nysparande som totalavkastar mer än 2,09% per år. Om du vill läsa mer om hur man kan räkna så har jag skrivit ett blogginlägg i ämnet.

Läs mer om de olika kontotyperna, glöm inte att klicka dig vidare till ”Jämför sparformer” för att se jämförelsen av dem i tabellformat.

Om du föredrar en mer visuell förklaring mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring så kan jag tipsa dig om ett klipp från föregående års coolaste event, Nordnet Live. Och apropå det, du har väl inte glömt att signa upp dig för årets Nordnet Live som går av stapeln alldeles snart den 20’e februari?

Lycka till med valet av konto!

Kontohälsningar Günther Mårder

Mer kunskap NU

Vill du ha mer kunskap genast? Då kan du följa mig via följande kanaler:
Twitter@gunthermarder – följ mina marknadskommentarer i realtid
YoutubeKanal Günther Mårder – kortare utbildningsklipp och videobloggar
Podcast#sparpodden – är min och Jan Dinkelspiels podcast om sparande & investeringar
SharevilleMin portfölj – här kan du följa mina privata investeringar, helt öppet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

7
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej! Jag har lite funderingar kring räntan på bostad. Du kanske tycker det är en konstig fråga, men jag undrar: Kan man förhandla med sin bank om en rörlig 3 månaders ränta? Eller är det bara på bundna räntor man kan det? Min sambo och jag har köpt en läg för 1,9 milj. Vi gick in med ca 300 000 kr, så lånet är på 1,6 milj. Vår rörliga ränta är på 2,91 – är det möjligt att sänka den, tro:). Bra jobbat med podden, jag lyssnar ofta. Med vänlig hälsning, Martin
Anonym
Anonym
Hej Martin, 3-månadersräntan är det som till daglig dags kallas för rörlig ränta (hur konstigt det än kan låta). Räntan är ju faktiskt en bunden tremånadersränta! Förr i tiden fanns det ”riktiga” rörliga räntor. Men dessa är nu borta från den vanliga marknaden. Din rörliga ränta på 2,91% låter väldigt hög. Listpriserna ligger just nu kring 2,6% och en person som förhandlar väl bör kunna komma ned 0,4%-enheter utan problem. Riktigt vassa prutare kan få ner räntan upp mot en procentenhet. Här ger jag mer tips: http://www.youtube.com/watch?v=fUXP34NvoIU Bästa hälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Det finns skilnad mellan vp-konto och depå också som brukar inte nämnas så ofta. Värdepapper på ett vp-konto är ägarregistrerade medan i depå är värdepapper förvaltarregistrerade.
Anonym
Anonym
Hej Albin, Det stämmer. Däremot brukar de flesta aktörer som har slutägarnas aktier förvaltarregistrerade just ägarregistrera inför stämmor – så att man får samma rätt. Bästa hälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Jag har uppfattat att det är gratis att starta en ISK liksom KF hos Nordnet, men hur är det med courtageavgifter vid köp/försäljning av värdepapper inom ISK/KF. Är det samma courtage som i sitt vanliga Nordnet/depå-konto? Vid möte med min bankman på en av gammalbankerna här om dagen, sa han att jag inte kunde köpa aktier via min KF utan bara fonder, och att ISK därav är att fördra om jag skulle vilja köpa/sälja aktier, stämmer det? (inte för att jag någonsin skulle köpa aktier via min gammelbank, men rent teoretiskt 🙂 )
Anonym
Anonym
Hej Fru Minimalist, Det är exakt samma avgifter vid köp och försäljningar av värdepapper i ISK och KF host Nordnet. Ingen av dessa har heller någon avgift. För gammelbanken kan jag inte svara. Men det finns många exempel på banker som erbjuder KF med restriktioner och med höga avgifter. Dessa ska man ABSOLUT undvika. Bästa hälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Jag har depå, men borde såklart ha en ISK. Tänkte ta tag i detta och flytta över mina värdepapper från depå till ISK. Men jag fick höra att detta skattemässigt likställs en försäljning av mina innehav i depån, samt en insättning i ISK. Stämmer detta? Det känns lite ologiskt, eller?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link