Nordnetbloggen

Valutans påverkan på utländska investeringar

När du köper aktier utanför svenska marknaden så kommer andra valutor att påverka din investering. I detta inlägg kollar vi närmare på vilken effekt det får och hur du som investerare kan hantera detta. 

Avkastning både från värdepapper och valuta

När du investerar i aktier på andra marknader kommer du upptäcka att avkastningen beror på flera faktorer. Om du köper en aktie för 100 kr på svenska marknaden och den stiger till 110 kr har du fått 10 kr avkastning. Det motsvarar 10 procent avkastning exklusive courtage. Att köpa utländska aktier är egentligen inte svårare än att köpa svenska, så länge du har koll på valutan.

Låt oss säga att du handlar en aktie till 100 USD. Vid inköpstillfället kostar 1 USD = 8 svenska kronor. Aktien går upp till 110 USD om 3 månader. Under tiden har SEK  stärkts (USD försämras) och värdet på USD ligger nu på 7 SEK.

I exemplet har du haft otur med växelkursen och faktiskt  förlorat pengar  även om den aktie du köpt har gått upp. Detta för att USD mot SEK har fallit mer än börskursen har stigit.

Å andra sidan kan man också ha tur och få en ”ökad avkastning” om valutan istället går i rätt riktning. Du köper för $100 när en dollar är värd 7 SEK, för att sedan sälja till $110 med en dollar värd 8 SEK. I  detta  exempel har du också haft en 10 procent avkastning på din investering, men avkastningen du har fått totalt är över 25 procent på grund av valutarörelser under perioden.

Kom ihåg att växelkurserna också fluktuerar när börsen du äger aktier i är stängd. En portfölj av utländska aktier kan fortsätta att förändras i värde, eftersom växelkurserna förändras oberoende av börsens öppettider.

Kostnader med utländska investeringar

När du handlar utländska fonder eller aktier på t.ex. ett investeringskonto hos Nordnet sker växlingen automatiskt. Du handlar bara i SEK, även om du faktiskt handlar i en annan valuta. Smidigt och enkelt, men kostnaden för växlingen är något högre.

Om du handlar utländska värdepapper på en aktie- och fonddepå kan du välja att hantera växlingen på egen hand. Det är bekvämt om du köper och säljer mycket utomlands, eftersom du inte behöver byta innehavet varje gång och därigenom undviker valutaväxling. Haken med det klassiska aktie- och fonddepå kontot är att du betalar 30% reavinstskatt.

Hur fungerar ”Spread”

Det kommer alltid att finnas en kostnad för att gå från en valuta till en annan. För att ta ett enkelt exempel, låt oss säga att du är på flygplatsen i Spanien för att byta SEK till EUR. Du lägger in hundra SEK i växlingsmaskinen och får Euro.
Om du lägger in Euron igen i växlingsmaskinen och byter tillbaka till SEK kommer du att ha kvar 98 kronor mot de ursprungliga 100 kronorna om växlingsavgiften är 2%. Så kan du fortsätta att växla fram och tillbaka tills du inte har några pengar kvar.

Vid en automatisk växling på Nordnet är ”spreaden”(avståndet mellan köp och försäljningspris) på 0,5 procent.
Eftersom du ”bara” får 99,75 kronor för aktier som du har betalat 100 kr, börjar du lite i minus dina utländska investeringar. Och sedan detsamma när du säljer; en bit av avkastningen kommer att vara borta.
Med en automatisk växling på Nordnet kostar en order motsvarande 10 000 kr, 25 kr.

Genom att aktivera ett valutakonto och hantera växlingsjobbet själv kan du spara lite pengar. Spreaden vid manuell växling är endast 0,15 procent. Du får sålunda en förändring på ett sätt på 0,075 procent. Kostnaden för utbyte blir således 7,50 kronor för en trade på 10 000 kronor. Detta gäller när du använder aktie- och fonddepå samt aktiverar valutakonto.

En investering i Apple

Så här kan det se ut rent praktiskt. Säg att du köpte Apple aktier för 10år sedan, då har aktien stigit ca 581% i USD. Men, som du såg i bilden ovan så har dollarn stigit mot kronan, så översatt i svenska kronor har du faktiskt fått ca 880% avkastning.

Hur mycket handlar du med utländska aktier? Använder du ISK/KF med automatisk växling eller använder du aktie- och fonddepå? Dela gärna i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
JA men nu är det ju så att den valuta som riskerar att sjunka är ju svenska kronor och det både för dom idena med bolån marknaden sen som grädde på moset har vi dessa skenade skattehöjningarna vilket gör företagandet i Sverige olönsamt.. pengar bör man ha i en valuta som fortfarande producerar
Anonym
Anonym
Visst kan man ha med ännu större perspektiv i sin bedömning av valutan. Dock så blir det svårt att hitta en bra lösning om du är totalt negativ till kronan. Då dina pensioner, ditt konsumtionsmönster, lån m.m. är bundet till svenska kronan. Fly landet som enda lösning? Men detta är nog diskussion för annat inlägg. 🙂

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link