Hoppa till huvudinnehållet

Vanligaste frågorna om boendeekonomin i coronakrisen

Jag får många frågor om hur bostadsmarknaden och bolåneräntorna påverkas av den pågående coronakrisen. Ingen vet, man kan bara gissa. Men jag har ställt samman de vanligaste frågorna jag får:

Hur kommer bostadsmarknaden påverkas av coronakrisen på kort sikt?

På kort sikt lär vi kunna se en påverkan som är mer av psykologisk karaktär. Folk vill undvika trängsel och struntar i att gå på visningar, samtidigt som utraderat kapital på börsen gör att man håller hårdare i plånboken. Och naturligtvis kan det vara så att kapital man tänkt köpa en bostad nu helt enkelt inte längre finns. Det ger direkta negativa effekter på bostadsmarknaden.

På lång sikt då?

I det långa loppet är det viktiga för bostadspriserna hur svensk arbetsmarknad påverkas av detta. Och där kan vi tyvärr vara rätt säkra på att vi kommer att få se högre arbetslöshet. Med fler arbetslösa är det fler som inte får lån av banken och därmed är det färre som överhuvudtaget kan delta i en budgivning. Folk som blir av med jobbet försvinner helt enkelt från marknaden.

Finns det något som talar emot ett prisfall?

En motverkande faktor i detta är bolåneräntorna. Jag tror att bolåneräntorna kommer att ligga kvar på dagens nivåer under en lång tid. Däremot gör stöket på obligationsmarknaden att bankernas finansieringskostnader faktiskt ökat något, det vill säga deras kostnader för upplåning har ökat. Att detta förs vidare ut till hushållen önskar ingen. Jag tror dock att man som bolånetagare kan räkna med fortsatt låga räntekostnader.

En annan motvikt är förstås amorteringsfriheten, som bankerna kan bevilja om du exempelvis blivit uppsagd till följd av coronakrisen. Det är en krockkudde som kan göra att smällen blir lite mindre för den som blir av med sitt arbete. Amorteringskravet infördes 2016 och har aldrig prövats i en lågkonjunktur.

Hur gör jag om jag blir av med jobbet och får svårt med amorteringarna?

Kontaktar banken och berättar detta. Banken får enligt Finansinspektionen alltså göra undantag från amorteringskravet med hänvisning till särskilda omständigheter, och här ingår coronakrisen.

Jag har fått ett lånelöfte från banken, kan det dras in?

Ett lånelöfte är ingen garanti att få låna just till en specifik bostad. Men det är en ok-stämpel på att din ekonomi klarar av lånet. Det brukar vara giltigt i tre månader, men det är förutsatt att inget i din privatekonomi har förändrats. Har du med andra ord blivit permitterad eller uppsagd är inte banken skyldig att ge dig lån.

Vad händer med bolåneräntorna?

Jag tror att de förblir låga. Coronakrisen leder till stimulanser över hela världen, och även om inte Riksbanken skulle sänka räntan till minus igen pressas räntorna genom enorma köp av statsobligationer. Bankerna har dock vittnat om stigande upplåningskostnader på sistone som en följd av stöket på obligationsmarknaden. Om investerare flyr allt vad risk heter – även investeringar i obligationer som emitteras av svenska banker – så blir det dyrare för banken att finansiera sig. Jag tror dock att ingen vill se högre räntor i det här läget, och de kommer att pressas ned bland annat via Riksbankens köp av bostadsobligationer. Dessa köp är faktiskt att betrakta som en smyg-räntesänkning för bolånetagare.

Om jag tänkt köpa bostad, hur ska jag resonera?

Räkna med att priserna kan falla, och det redan under våren. Ett bostadsköp gör man ju för att bo, inte för att spekulera och dessutom köper du och säljer ju oftast på samma marknad. Men det kan ändå vara något att ha i bakhuvudet.

Vad kan jag göra för att trygga min boendeekonomi

Gör ett stresstest. Vad händer om du blir av med ditt jobb? Hur länge klarar du dig? En buffert gör att du kan känna dig lite tryggare. Gå med i a-kassan om du inte redan är med, och teckna eventuellt en inkomstförsäkring. Och se över din belåning; hur hög är din skuld i förhållande till bostadens värde? Är den hög, över 70 procent, kanske det kan vara läge att amortera lite för att bättra på kalkylen?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-08-29 00:48

Jag är Marie Oskar, jag är ensamstående mamma här i Berlin, jag vill vittna om en äkta långivare som hjälpte mig med ett lån för att starta min verksamhet efter den här koronaviruspandemin, hon fru Sophia Anthony, hon är pålitlig, alla där ute i behov av lån bör kontakta henne via aviocredits70 @ gmail. com eller Whatsapp via: +1 (202) 519-6834.
  Hälsningar
Marie Oskar

Anonym
Anonym
2020-03-25 17:48

Hej! Hur gör ni egentligen med era bolån i dessa tider? Om jag idag har tillräckligt med kapital för att kvalificera för er låga ränta men detta minskar kraftigt det närmsta på grund av corona, kommer jag bli tvingad att flytta lånet då?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm