Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Veckans Topp 3 – Bästa investeringstipsen

En stark börsvecka som vi lämnar bakom oss, nu börjar vi närma oss slutspurten på rapport racet. Vi kollar snabbt om veckans händelser och sen plockar vi även fram höjdpunkterna av investeringstips som dök upp under Nordnet Live förra veckan.

Börsen (OMXS30) under förra veckan. Revanschlysten efter den tunga utveckling vi har sett under februari ännu. I skrivande stund är börsen sedan helåret ner ”bara” -1,3% efter denna återhämtning. Är det ett klassisk utdelningsrace som vi ser i vanlig ordning på våren eller är detta bara ett snabbt uppstuds i ett fortsatt fall? Ja, svaret vet ingen förens i efterhand men detta är känslan som jag plockar upp från marknaden.

Kollar vi på börsen ur ett lite längre perspektiv så bekräftas den negativa trenden mer och mer. Här ser vi 2års grafen med 12 månaders glidande medelvärde, vilket korsades i december. Det är värt att bära med sig framåt, även om vi kanske ser en liten rekyl upp på grund av utdelningar.

Rapporter på Stockholmsbörsen

Det är sista hektiska veckan med rapporter. Kommer vara några eftersläntrare under resten av feb och delar av mars, men nu kommer sista stora lasset.

  • Mån: Corem Property (kl 8.00), Elos Medtech (ändrat datum fr 22/2) (kl 8.00), Havsfrun
  • Tis: Scandi Standard (kl 7.30), Scandic Hotels (kl 7.30), Bioarctic (kl 8.00), BTS (kl 8.00), Neurovive (kl 8.30), Bonesupport, Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning), VBG
  • Ons: Ambea (kl 7.00), Wilson Therapeutics (kl 7.00), Garo (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), GHP Specialty Care (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00), Actic, Lundbergs, Ngex, Saniona
  • Tors: Coor (kl 7.30), Recipharm (kl 7.45), AQ Group (kl 8.00), B3IT (kl 8.00), Eltel (kl 8.00), Engelska skolan (kl 8.00), Oncopeptides (kl 8.00), Sobi (kl 8.00), Softronic (kl 8.00), Bure (kl 8.30), Hexatronic (kl 8.30), Sensys Gatso (kl 8.30), Balder (kl 14.00), Black Pearl (efter kl 22), Cavotec (lunchtid), Christian Berner, Ferronordic, Karo Pharma, Railcare Group, SSM, Volati
  • Fre: Catella (kl 7.00), D Carnegie (kl 7.00), Besqab (kl 7.30), Björn Borg (kl 7.30), Alimak (kl 8.00), Balco (kl 8.00), NP3 (kl 8.00), Sportamore (kl 8.00), Episurf Medical (kl 8.30), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning), Medcap

Nordnet Live – Sveriges största investeringsevent

Förra veckan gick Nordnet Live 2018 av stapeln. Det blev succé med över 3300 besökare och flera tusentals tittare online. Med över 30 gäster på scen som fyllde agendan från 14.00 till 21.00. Jag tänkte vi ska plocka ut 3 höjdpunkter där det bjöds på investeringstips.

Leif GW Persson

”Girighet är den bästa drivkraften” Det är orden som GW gör entré till Nordnet Live. Drivkraften att tjäna pengar är han öppen med. GW har under senaste åren figurerat mycket i media kring hans ankarinvesteringar i noteringsbolag. Ett sånt är Bio-Works Technologies, en investering som hade teckningskurs 11kr per aktie vid noteringen i december. Idag står den i strax över 8kr, men GW säger att han har ökat på i den trots den negativa kursutvecklingen.

GW har gått ur en av de stora snackisarna förra året, Terranet. Aktien noterades i 13kr och på noteringsdagen så mer än dubblades kursen. Idag ca 9 månader senare så handlas aktien i strax över 11kr.

Däremot något som han pratar gott om är H&D Wireless, som säljer Internet of Things (IoT) applikationer. En bransch där det finns mycket pengar att tjäna, säger GW. Aktien noterades på 8kr i december och handlas idag till ca 12kr.

Kolla in hela klippet för att höra mer om GWs tankar kring Bitcoin, varför det är enklare att gå från 100MSEK till 200MSEK än vad det är att dubbla 1MSEK och mycket mer här:

Rune Andersson & Robert Andreen

Han började sin resa på Getinge som då var ägt av Electrolux, för att sedan på 80-talet kliva in i Trelleborg och sedan mot slutet av 80-talet köpa ut Getinge tillsammans med Carl Bennet. Efter 8år tillsammans så klev Rune in i det egna konglomeratet Melby Gård som han driver än i dag.
Melby Gård är storägare i Academedia, Sveriges största skolkoncern. Rune har fortsatt stark tilltro, trots den pågående debatten om vinsttak i välfärden. ”Debatten är mycket vilsen och driven av vänsterpartiet, jag tror inte vi ska bry oss så mycket om den” lät det när Rune gav sina tankar. Han ser potentialen för bolaget att bli Europas ledande utbildningskoncern.

Avslutningsvis får vi höra både Rune Andersson och Robert Andreen från Nordic Capitals syn på börsen 2018. Robert är lätt positiv efter den korrektion som skett och tror att börsen kan hålla i sig och leverera ett resultat på omkring 5-8 %. Rune å andra sidan ser höga multiplar på bolagen och räntor som i en lågkonjuktur, enda vägen framåt är en kraftig korrektion i priserna. Om det sker iår eller nästa, det får vi helt enkelt se.

Se hela klippet från stora scenen med Rune Andersson och Robert Andreen

Jacob Wallenberg

”Låg avgift, hygglig avkastning och en effektiv placering till en bra rabatt” – det var pitchen för Investor aktien. Ja, nu kom den från ordförande själv så är väl inte så förvånande att Jacob Wallenberg rekommenderar köp på Investor aktien. Han pratar även om värdet av den kompetens som Ericsson sitter inför skiftet över till 5G. Det är 5G som infrastruktur som kommer vara avgörande för att exempelvis självkörande bilar blir en verklighet. Även SAAB talades det om, som världsledande aktör inom radar utrustning. Dessa båda är givetvis bolag i portföljen som Investor förvaltar.
Jacob säger också att han är fortsatt positiv till börsen, men lägger in en varning om att den höga volatilitet vi nu sett senaste veckorna kan tala för att raset ännu inte är över.

Här kan du kolla in Jacob i backstagestudion på Nordnet Live:

Det blev en lite specialare till Veckans Topp 3 denna vecka. En honnör till Nordnet Live helt enkelt, jag undrar givetvis vilken del var din favorit under spareventet? Någon talare som du tyckte stack ut? Dela gärna i kommentarsfältet nedan, så hörs vi igen nästa vecka.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link