Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Veckans Topp 3 – Hetaste utdelningsaktierna i Norden

Årets stora utdelningssäsong står för dörren, men trenden med delårsvis utdelning ökar. I detta inlägg kollar vi på vilka aktier som delat upp utdelningen för dig som ägare, vi kollar Nordiska listan för utdelningsaktier samt hjältarna här i Sverige. 

Utdelning hela året – en möjlighet?

Det har varit ett ökat intresse från många av våra stora utdelningsbolag att dela upp sin utdelning över året. Mer specifikt är det halvårsvis utdelning som vunnit mark senaste åren bara. Alltså ena halvan delas ut nu under våren och sen trillar andra halvan in på kontot under hösten. Så det är inte tal om att utdelningen dubblas, utan bara att den delas upp och distribueras på fler tillfällen över året. Även ett gäng kvartalsutdelare finns numera att hitta på Stockholmsbörsen. Det är stamaktier vi pratar om nu, preferensaktier är sedan tidigare kända kvartalsutdelare men preffar är en annan typ av aktie helt och hållet.

Den största anledningen till denna uppdelning är primärt för att underlätta kassaflödet för bolagen. Då det är stora summor som delas ut så blir det vanligvis en stor engångspost kassaflödes mässigt, men med uppdelat så kan pengarna skeppas ut på flera tillfällen. I vissa tillfällen kan det dessutom ge ökad möjlighet för bolaget att förränta pengar under resterande del av året och på sikt dela ut mer.
En hake är att svensk lagstiftning inte är anpassad för detta. Det är alltid föregående års vinst som delas ut, vilket gör att aktieägarna behöver vänta ännu längre innan de får sina pengar om det delas ut på hösten.Det är nämligen bolagsstämman behöver besluta om utdelning. Optimalt hade varit om bolagsstämman kunde ge mandat till styrelsen att besluta om utdelning. Med mandatet hade det kunna distribueras löpande utdelning från den löpande verksamheten, så om det är i de flesta andra länder. Återköp, vilket också är en metod för att dela ut vinst till aktieägare, går idag att styrelsen får mandat och därmed kan göra återköp löpande. Det är en vanlig punkt på agendan på bolagsstämman att ge mandat för återköp. Här skulle jag vilja se en uppdatering av ABL (aktiebolagslagen) som reglerar detta.

Fick en masteruppsats från 2 studenter på Handelshögskolan som studerat ämnet efter vi diskuterade utdelning i #sparpodden. Deras studier visar på att det varit gynnsamt för både bolagen och aktieägarna att dela upp utdelningen. En läsvärd uppsats, du hittar hela studien här.

Listan på delårs utdelare:

Halvårsutdelare  Direktavkastning  Kvartalsutdelare Direktavkastning 
Astra Zeneca 4,1% Autoliv 1,5%
Ahlstrom-Munksjö Oyj 2,8% Hemfosa 4,9%
Atlas Copco 2,2% Klövern 4,20%
Castellum 3,9% Lundin Mining 2,30%
Diös 5,3% Oriflame 6,1%
Electrolux 3,1%
Elekta 1,1%
H&M 7,1%
Husqvarna 2,6%
Investor 3,2%
NCC 4,9%
Telia 5,7%
Thule 3,2%
Wallenstam 2,4%

Nordiska utdelningslistan

Jag tog fram listan på aktierna med högst utdelning nyligen, där svenska utdelnings favoriterna listades. Många frågade efter nordiska utdelningsaktier som komplement, så här har jag grävt fram de bästa utdelningsaktierna i Norden.

Både Norge och Finland har ett bra gäng starka utdelningsaktier. Ofta dessutom bra komplement till våra svenska bolag. Högst upp hittade vi livsmedelsproducenten Orkla. Inte långt efter kommer energibolaget Fortum som är en populär aktie bland svenskarna sedan tidigare. Först nere på 18e plats hittar vi första danska aktien, det är Danske Bank med en direktavkastning på 4%. Banker är i goda tider som dessa vanligtvis starka utdelningskandidater. Nordea hittar du både på denna listan och den svenska utdelningslistan eftersom aktien är noterad på både svenska, danska och finska börsen. Även norska banken DNB återfinns på denna lista.

Nordiska utdelningslistan:

Land Aktier Direktavkastning
Norge Ocean Yield 9,5%
Norge Orkla 8,9% (extra utdelning)
Finland Nordea Bank 7,1%
Norge SalMar 6,2%
Finland Fortum Corporation 6,1%
Finland Telia Company AB 6,0%
Finland Sampo 5,8%
Finland Orion 5,5%
Norge Grieg Seafood 5,4% (extra utdelning)
Norge Gjensidige Forsikring 4,9%
Finland Tieto 4,9% (extra utdelning)
Finland Elisa 4,6%
Finland Kesko 4,5%
Norge DNB 4,5%
Norge Telenor 4,5%
Norge Subsea 7 4,5%
Finland Nokian Tyres Plc 4,2%
Finland KONE 4,0%
Danmark Danske Bank 4,0%
Finland Metso 4,0%

Svenska utdelningshjältarna

I listorna ovan så hittar du aktierna med högst direktavkastning, alltså hur mycket utdelning per investerad krona du får. Det är ett bra nyckeltal för att hitta utdelningsaktier, men viktigt är att komplettera med andra nyckeltal för att verkligen hitta de starkaste utdelningsaktierna. Några exempel på andra bra nyckeltal att ta med i sin analys är utdelningsandelen, hur mycket av vinsten som delas ut i år. Är den för hög kan det bli nedskärning på utdelningen nästa år om vinsten faller.

Även utdelningstillväxten är intressant för investeraren som vill ha stabila aktier med god potential för att höja utdelning även framåt. I listan här nedanför så hittar du till vänster aktierna som lyckats med att år efter år höja utdelningen. Det är verkligen imponerande! Till höger hittar du aktierna som aldrig sänkt utdelningen längst, de kan ha haft stillastånende några år, men sänkt har inte skett. Även detta inger trygghet för aktieägaren att utdelningen skall komma även framöver. Dock så är aldrig något helt säker, H&M ligger högst på denna lista och utdelningen är farligt hög i förhållande till vinsten man lyckas skapa.

Stigande utdelning Ant. År ökande Stabila utdelare År utan sänkning
Hufvudstaden 20 H&M 42
Castellum 19 Atlas Copco 33
Vitec 15 Wallenstam 22
Wihlborgs 11 Assa Abloy 22
Intrum Justitia 11 Swedish Match 20

Detta blev en total Utdelnings Topp 3. Nu undrar jag givetvis vad du kollar på när du letar utdelningsaktier. Är det direktavkastning som är viktigast för dig eller vad kollar du på? Dela gärna i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

14
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Hej Alexander, jag blir alltid lika förvånad när era sökningar efter Nordiska utdelningsaktier bl.a. aldrig hittar det Norska bolaget Ocean Yield. En kvartalsutdelare (stamaktie) som höjt sin utdelning på årsbasis (USD) de senaste 3-4 åren, som alltid tjänar pengar och ständigt utökar det egna kapitalet och dessutom växer. Utdelningsstrategin är dessutom tydlig, Lyssna bara på namnet ;-). Kommentarer?

Aktiemarx
Gäst
Aktiemarx

Inte ser jag det norska bolaget American Shipping någonstans heller. Kvartalsutdelning och över 11 % direktavkastning på årsbasis.

Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Vågade inte riktigt nämna det ;-). Har det i portföljen också även om totalavkastningen där blir något sämre än direktavkastningen sett över en 3-årsperiod. De tjänar inte lika bra som OY.

jonas
Gäst
jonas

Menar du ”kvartals utdelare” eller ”kvartalsutdelare”?

Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Hör inte hemma i detta forum men särskrivningar tillhör inte svenskan så kvartalsutdelare är vad jag menar 😉

Thomas
Gäst
Thomas

Hur är det med avstämningsdag? Om jag äger till exempel NCC på avstämningsdagen får jag då utdelning både på vår och höst även om jag säljer aktien under sommaren? Eller har man två avstämningsdagar? Då blir jag ju ”blåst” på min utdelning i höst trots att jag ägde aktien under det år som vinsten jobbades ihop… Jag inser att teoretiskt finns utdelningen i kursen tills den avskiljs men principen!

Leif Svensson
Gäst
Leif Svensson

Var tog Swedbank vägen? Delar ut över 6 procent

Johan
Gäst
Johan

Resurs Bank, gick över till halvårsutdelning i fjol så borde tas med i listan? Dessutom relativt hög direktavkastning, minns ej exakt men har för mig att det är 5-6%.

Stefan Bnas
Gäst
Stefan Bnas

Svedbergs o danska bolaget Trygg borde platsa tycker jag.
Svedberg delar ut 2 ggr o Trygg 4 ggr

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link