Nordnetbloggen

Veckans Topp 3 – Indexrally

Mycket bostadsstatistik släpps i veckan, detta plockar vi upp. Sen blir det sedvanlig förändring i index vilket kan skapa ökat intresse för en del bolag, samtidigt som ett gäng blir bänkade. Mer om detta i veckans topp 3.

Utdelning och Rapporter

Det är inte helt över på rapportfronten ännu, men klart svalare än tidigare. Här kommer veckans rapporter:

  • Mån: Boule Diagnostics (kl 15.00), Arctic Paper
  • Tis: SSM (kl 7.30), Actic (kl 7.45), Hoist (kl 8.00), Precise (kl 8.00), Vostok New Ventures (kl 8.00), Addtech (kl 8.15), Kabe (kl 16.00), Opus (före börsöppning)
  • Ons: Wilson Therapeutics (kl 7.00), Bergman & Beving (kl 7.45), BTS (kl 8.00), Eastnine (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), Wise Group (kl 8.30), Bong, Empir, Nilörn
  • Tors: Ambea (kl 7.00), Björn Borg (kl 7.30), Balco (kl 8.00), Boozt (kl 8.00), Oncopeptides (kl 8.00), Active Biotech (ändrat datum fr 26/4) (kl 8.30), Sensys Gatso (kl 8.30), Endomines (kl 8.45)
  • Fre: Besqab (kl 7.30), Astra Zeneca (kl 8.00)

Även några bolag som handlas exklusive utdelning i veckans som kommer:

  • Tis: Boule Diagnostics (2:00 kr)
  • Ons: Actic (0:50 kr), B3IT (2:17 kr), Bahnhof (0:50 kr), Billerud Korsnäs (4:30 kr), Feelgood (0:08 kr), FM Mattsson (3:00 kr), Generic (1:00 kr + 0:70 kr extra), Kabe (5:50 kr), Kindred (0:551 gbp), Micro Systemation (2:20 kr), Precio Fishbone (1:20 kr), Zinzino (0:45 kr)
  • Tors: Alimak (2:30 kr), Byggpartner (2:50 kr), Empir (0:81 kr), Genova Property (2:63 kr i preferensaktie), Hoist (1:90 kr), Humana (0:60 kr), New Wave (1:70 kr), Nibe (1:05 kr), Nilörn (4:00 kr), Rottneros (0:30 kr+extra 0:07 kr), Wise Group (3:00 kr), Volati (0:50 kr i stamaktie)
  • Fre: Avensia (0:18 kr), Balco (1:00 kr), Drillcon (0:33 kr), Munters (0:30 kr), Opus (0:05 kr)

I övrigt så är svenska börsen öppen som vanligt hela veckan. Bra att påminnas om när vi haft 2 veckor av lite förkortade handelstider. Oslo börs har däremot stängt på torsdag, 17e maj, för nationalfirande.

Bostadsvecka

Mån: SCB: småhusbarometern
Ons: Valueguard, Svensk Mäklarstatistik

I bilden ovan ser du lägenhetspriserna sedan årsskiftet. Den gula linjen motsvarar prisförändringen i hela landet och är ner ca 1 procent. Värst har prisfallet varit i Göteborg som är ner nästan 3 procent sedan årsskiftet.

Det som är noterbart är att fallet vi såg i höstas tycks har avtagit. Det är fortfarande lite svajigt och efterfrågan har minskat något sedan skärpta amorteringskravet i mars. Det är ändå betryggande siffror att prisfallet inte eskalerade som följd av det skärpta amorteringskravet. Det hade kunnat få större konsekvenser även utanför bostadsmarknaden. Samtidigt har vi bara haft nya amorteringskravet på plats i två månader, så det återstår att se. Den stora boven i dramat är räntan och så länge den håller sig låg torde priserna vara ganska stabila.

Pressa räntan ytterligare

Kvartalssiffror för bankernas bruttomarginal på bolån kom in i veckan. 7 punkter ner sedan förra kvartalet och marginalen ligger nu på 1,64 procent i genomsnitt för storbankerna. Det har varit mycket skriverier om att nya aktörer på bolånemarknaden kommer in och pressar marginalerna för bankerna. Det har förvisso fallit, men det är fortsatt höga marginaler på bolån ur ett historiskt perspektiv. Så det finns mer utrymme att pressa. Kollar man de senaste två åren i diagrammet ovan så har marginalutvecklingen stått still strax över 1,6.

Genomsnittsräntan som hushåll fick betala för nya bolån i mars var 1,56% (rörlig ränta). Det är intressant i sammanhanget, aldrig tidigare har det varit så billig att anskaffa kapital för bankerna som sedan kan lånas ut. Det är inte särskilt troligt att detta kommer att fortsätta under en längre tid framåt. Det är dags att kolla på bankaktierna och fråga sig vilken som är duktigast på att skaffa nya intäkter utanför bolånen – den banken kommer förmodligen stå sig starkast framåt.

Indexrally

OMXS Benchmark index uppdateras med start från 1 juni. Det indexet används av många förvaltare som referensmått på olika sätt. Nu är det 6 nya aktier som ska in och 6 som ska ut. Då indexet används frekvent kan det innebära lite flöden i dessa aktier. Indexfonden Nordnet Superfonden Sverige följer det passivt och således investerar den i aktierna som ingår, för att nämna ett exempel av många.

Indexet OMXSB består idag av 93 aktier, varav 88 olika företag. På fredagen 1 juni är det dessa aktier som kommer in, respektive åka ut ur indexet:

In  YTD% Ut YTD%
AddLife 14% Africa Oil -14%
Bilia -9% Latour -7%
Arjo 28% NCC 1%
D. Carnegie 24% RaySearch -26%
LeoVegas -1% Sagax 6%
Thule 13% Stora Enso 35%

Om några veckor får vi veta om det blir någon förändring i OMXS30. Det indexet är också frekvent använt och kan skapa aktivitet. Det kan mycket väl vara en eller två aktier som byts ut.

På tal om bostäder, har din syn på bostadsmarknaden förändrats sedan skärpta amorteringskravet? Har det satt käppar i hjulen för dig eller har du kunnat göra dina bostadsaffärer som vanligt? Dela gärna en kommentar nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

4
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej! Jag passade på att köpa nytt i svackan. Det har således inte påverkat mig annat än positivt än så länge.
Anonym
Anonym
Grymt! Du hade inte bostad sen tidigare anar jag? 🙂
Anonym
Anonym
Svenska bostäder är extremt övervärderade ur ett internationellt perspektiv. Personligen avvaktar jag vad som kommer att hända vid nästa lågkonjunktur om det inte är så att jag lämnar för ett annat EU-land
Anonym
Anonym
Oh intressant. Det är ett starkt statement att du är villig att lämna landet. Har du redan nu någon/några länder som du ser lämpliga? Är de lämpliga pga av bostadsmarknaden eller övriga faktorer?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link