Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Veckans Topp 3 – Miljardregn över aktieägarna

Glädjeskutt från USA trots införandet av handelstullar. Vilka vindar som kommer från USA kommer sätta riktkursen för svenska börsen framåt. Det börjar dra ihop sig för utdelningstider på börsen, mer om detta miljardregn i veckans topp 3.

Styrka trots hot om handelskrig

Stark veckan på börsen som vi lämnar bakom oss – trots hotet om handelskrig som varit på alla rubriker under veckan. Det är amerikanska presidenten som nu har signerat och påbörjar införande av handelstullar på stål och aluminium. Ambitionen från USAs sida är att försvara inhemska produktionen av framförallt stål där tullen för import ska bli 25%. EU planerar i sin tur införa tullar på amerikanska exportvaror så som jordnötter, jeans byxor, motorcyklar och bourbon – huruvida detta blir verklighet återstår att se.

Svenska stålbolaget SSAB tog ett kliv ner i aktien under slutet på veckan som svar på detta. Bolaget exporterar stora volymer stål från produktionen i Sverige och Finland över till USA. Men man ska inte glömma att bolaget också äger och producerar en hel del via de amerikanska divisionerna och de påverkas ju inte av tullen. Så det är inte läge att räkna ut SSAB ännu. Det har hintats om undantag för special stålet som bland annat SSAB exporterar, nu letar bolaget efter möjlighet till att undantas från denna tullskatt.

NFP gav glädjeskutt

Månatiliga amerikanska jobbdatan (NonFarm Payroll, NFP) publicerades i fredags och det var minst sagt starka siffror. Konsensus i marknaden var en ökning av jobben med 200K, men siffran landade på 313K vilket överraskade marknaden positivt. Detta gav den sista glädjeskutt vi såg på börsen under fredagseftermiddagen. Amerikanska marknaden fortsatte stiga fram tills stängning vid 22.00 svensk tid.

torsdag från vi sveriges arbetslöshetssiffror för februari och den säsongsjusterade arbetslösheten är på lägsta nivå sedan innan finanskrisen 2008. För januari var säsongsjusterade arbetslösheten på 6,5%.
SCB publicerar även lite sammanfattande statistik över svensk ekonomi per sista kvartalet 2017. Det är en bra pusselbit för att se hur det större perspektivet i ekonomin verkar just nu.

Med starka jobbsiffror i USA och förhoppningsvis även i Sverige så kan det ge fortsatt energi åt börsen framåt.

Miljardregn över aktieägarna

Hela blogginlägget om utdelningsaktier här.

Årets utdelningssäsong dras sig allt närmare. Det förväntas trilla in 251 miljarder kronor till Large Cap bolagens aktieägare i utdelning. Analytikernas estimat framåt talar för fortsatt goda utdelningar under kommande åren.

Sammanfattade aktierna som ligger högst upp på utdelningslistorna för året i detta blogginlägg. Det kan vara bra att hålla lite koll på för dig som letar starka utdelningsaktier. De första aktiernas X-dagar, alltså dagen då aktien handlas utan rättighet till årets vinstutdelning, börjar ofta kring mitten av mars. Utdelningarna börjar sedan trilla in under april och maj. Senaste årets trend har varit att fler bolag går över till att dela ut 2 gånger under året, en del på våren och andra halvan på hösten. Storbolag som H&M samt Investor för att nämna några har anammat denna metod.
Bra för bolaget då det underlättar för kassaflödet, då utdelning är en stor negativ post i kassaflödet annars under maj. Nu lindras detta genom att splitta upp summan i 2 poster över året. För aktieägaren innebär det en fördröjning då det är 2017 års vinst som delas ut vilket inte är helt kul. Vi får hoppas att den positiva effekten på kassaflödet väger upp detta.

Vad tycker du om delårs utdelningar? Är det att föredra som aktieägare att få mer frekvent utbetalt eller vill du ha allt på en gång? Dela gärna dina utdelningstankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

8
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Olle Laredius
Gäst
Olle Laredius

gillar allt på en gång, då kan man välja hur man vill investera dem och tjäna mer på det, det kommande halvåret i st.f. att vänta på resten av utdelningen

Bodil
Gäst
Bodil

Två eller fyra gånger per år föredrar jag.

EvaMmcre
Gäst
EvaMmcre

En gång per år!

Johan Ek
Gäst
Johan Ek

var är videon?

Seffe
Gäst
Seffe

Jag vill ha utdelningen en gång per år. Det är inte säkert att jag vill vara så långsiktig i aktien att jag har kvar den till hösten och då går jag miste om fjolårets vinstdelning. Även courtaget vid små och flera återinvesteringar blir dyrare.

TOBBE
Gäst
TOBBE

Uppdelad=framskjuten utdelning innebär ju att företaget ”lånar” mina pengar gratis. Legalt rån?

Anders
Gäst
Anders

Som aktieägare föredrar jag utdelning 1 gång per år då jag får större frihet att själv bestämma när jag vill återinvestera utdelningen.

Thomas
Gäst
Thomas

Fler utdelinger har fördelar för både företag och aktie ägare. Kassaflöden och kurs stabiliseres över året. Kvartal utdeling hadde varit fint!

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link