Nordnetbloggen

Veckans Topp 3 – Råvarorna som börjar trenda

I veckan som gått har vi fått se det skärpta amorteringskravet klubbas igenom. Hur många som berörs och vad det innebär ska vi kolla på. Dessutom har många råvaror börjat trenda positivt. Det får ses som ett gott tecken för konjunkturen, vilka råvaror som ligger i topp hittar du här i veckans topp 3. 

Skärpt amorteringskrav

Nu har regeringen bestämt sig för att klubba igenom det skärpta amorteringskravet och startdatum blir 1a mars 2018. Varför det kallas skärpt amorteringskrav är för att man kan se det som en påbyggnad på det amorteringskrav som startades förra sommaren. Det amorteringskravet som sattes i bruk i juni 2016 innebär att nya bolånetagare idag som har över 70% belåningsgrad på sin bostad behöver amortera 2% av skulden årligen. Den som har under 70% behöver bara amortera 1%, och har du lägre än 50% så finns det inget lagkrav på att du ska amortera. I slutändan är det banken och du som tillsammans kommer överens om din amorteringsplan ifall du ska amortera mer än det lagen kräver.

Nya skärpta amorteringskravet innebär att den som har en skuldkvot på 4,5x behöver amortera ytterligare 1% på skulden årligen. Alltså om du tar ett bolån som är 4,5 gånger större än din årslön före skatt så gäller detta, därför varför man också kallar detta för ett skuldkvotskrav.

Bostadsmarknadens senaste prisnedgång är primärt styrd av detta nya krav., vi såg en liknande prissvacka när amorteringskravet gick igenom 2016. Även om det var ett tungt fall senaste månaden, med 3% på hela landet och 3,4% på bostadsrätter i Stockholm, så beror det troligtvis på en osäkerhet inför nya kravet.
För att se ytterligare nedgång så behöver vi få något mer fundamentalt som berör bostäderna. En del blickar riktas mot räntan, men kommer troligtvis bli låg ett tag till. Ett annat orosmoment är utbudet lägenheter, då det byggs mycket nu blir frågan om detta kan skapa en obalans mellan efterfrågan och utbudet framöver. Det kan vara bra att ha ett vakande öga på.

För hushåll 2017 så är det ca 31% som har en skuldkvot på 4x eller mer. Tabellen ovan här visar just skuld i procent i förhållande till årslön och sedan hur stor procentuell andel av bolånetagarna som ligger på vilken skuldkvot. Nog kommer nya kravet få effekt, det är ett bra gäng hushåll som har höga skulder idag.

Råvaror börjar trenda

Nog om bostadsmarknaden, blickar vi mot investeringar så ser råvarumarknaden intressant ut just nu. Många råvaror har haft stark positiv prisutveckling senaste 2 åren. I förra veckan så hade vi dessutom ett OPEC möte, där producenter i mellanöstern beslutar om produktionsnivåer m.m. Det är inte alltid lätt att få full insyn i vad som sägs och dessutom är det en stor dos av politik kring hela cirkusen. Oavsett så gav det ett positivt utfall på oljepriset som klättrade ytterligare under veckan.

Med tanke på att vi förmodligen får se världens största börsnotering någonsin nästa år i form av Saudi Aramco så kommer nog oljepriset att hålla sig i positiv trend. Detta är Saudiarabiens statligt ägda oljebolag med ett uppskattat bolagsvärde på 16 biljoner kronor. Bolaget planeras att sättas på börsen i Saudiarabien under 2018 och deras utveckling beror i högsta grad av oljepriset så många som har ett intresse av att få igång oljepriset.

I tabellen nedan ser vi övriga råvaror som också haft positiv prisutveckling senaste 2åren. Intressant o se att det varit så stark utveckling i dessa konjunkturkänsliga tillgångar, det bådar gott för ekonomin om detta håller i sig. Råvarumarknaden kan vara intressant att hålla ett öga på framöver.

Råvaror 2år 
Zink 102%
Palladium 86%
Koppar 51%
Timmer 47%
Aluminum 41%
Naturgas 38%
Ten 31%
Uran 29%
Nickel 29%
Guld 20%
Silver 16%
Platinum 13%
Kaffe 7%

Händelser

  • Fortsatt stark konjunktur

Vi har fått in lite ekonomiska siffror för november och högkonjukturen tycks fortsätta tuffa på. Den klassiska Konjunkturbarometer klev in på 114,1 vilket nu är 8e månaden över 110 värdet och är en indikator på fortsatt positiv tilltro på ekonomin. Bland inköpschefer i våra stora företag så har även dessa positiv inställning till ekonomiska klimatet. Indikatorn Inköpschefsindex noterades på 53,3 i senaste mätningen, vilket också är över 50 värdet vilket ger en positiv samlad bild för inköpschefer.

  • Ons: Helsingforsbörsen stängd
  • Fre: Ingves tal om e-kronan, publiceras 08.00

Nu börjar det närma sig 2017 års slut och Riksbankens projekt om att eventuellt utveckla en E-krona skall beslutas om. Ifall Riksbanken vill gå vidare så är planen att utveckla detta under 2018. På Fredag får vi höra mer vad Riksbankschefen Stefan Ingves tror om en E-krona.
Under december så har vi dessutom två räntebesked att se fram emot. Den 13e väntas FED höja ränta och den 20e väntas svenska Riksbanken att behålla reporäntan oförändrad.

Detta var veckans dos av börs och ekonomi. Hur gör du med råvaror, har dessa en plats i din portfölj? Vilka råvaror tycker du är intressanta att hålla ett öga på?

/Alexander

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

10
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Väldigt pedagogisk och intressant information! Så ska det låta! : – ) Jag bockar och bugar!
Anonym
Anonym
Tackar, kul o höra att du gillar det! Det hoppas jag ju givetvis att du ska fortsätta o göra framöver. Kommer du på saker som vi ”saknar” eller kan göra bättre så hojta till.
Anonym
Anonym
Skogens fiber är en trygg och kommande råvara. Får allt fler användningsområde. Varför finns inte den med i upprälningen
Anonym
Anonym
Missat totalt, är ju upp 47% på 2 år! Har lagt till nu – stort tack!
Anonym
Anonym
Gillar Topp 3, men denna gång har jag två kommentar: – Skuldkvotstabellen, hur utläser man att det är 31% som ligger över skuldkvotstaket? Kan du förtydliga? – Några stavfel i råvarutabellen som kan rättas så ser det lite korrektare ut Tack för dina uppdateringar!
Anonym
Anonym
Bra feedback, jag som var galet otydlig i bilden. Har ändrat nu för att förtydliga, om man räknar alla som har över 400 skuldkvot så blir det 31% av hushållen enligt riksbankens data för 2017. Har ändrat lite stavfel också, sorry! ;D
Anonym
Anonym
Hej och tack för råvarugenomgången! Som nybörjare är jag nyfiken på HUR jag investerar i varje enskild råvara. ETF:er i guld har jag hört talas om men finns det liknande för t.ex koppar och zink? Har letat men inte funnit:)
Anonym
Anonym
Börshandlade produkter är en väg att gå för att investera. Så slipper du rulla hem ett fat olja eller vilken råvara du är intresserad av. Men det finns givetvis fler sätt, så som att köpa fysiskt m.m. Får ta o göra en utbildning om hur man faktiskt investerar. Här kan du läsa om börshandlade produkter. https://www.nordnet.se/tjanster/placeringar/borshandlade-produkter.html
Anonym
Anonym
Tack för bra info! Kommer att följa detta framåt.
Anonym
Anonym
Kul! 😀 Gör du helt rätt i

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link