Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Veckans Topp 3 – Så går Spotifys börsnotering

Spännande nyheter kring Spotifys börsnotering, vi kollar hur de andra stora tech-noteringarnas aktier gått vid IPO. Pref aktier är fortsatt intressant och har inte påverkas av hotet om höjda räntor – mer om detta i veckans topp 3.

Ytterligare negativ vecka

Både starten av februari och mars har medfört snabba och negativa kursförändringar. Den återhämtning som vi sett efter fallet i början av förra månaden börjar nu tyna bort. Om senaste veckans negativa klimat beror på hot om handelskrig från USA eller fortsatt oro kring stigande räntor låter jag vara osagt, men båda medför säkerligen fortsatt volatilitet framåt. På tal om handelskrig, så ska statsminister Stefan Löfven träffa Donald Trump på tisdag denna vecka. Inte för att diskutera handelskrig tror jag, men vi kan nog förvänta oss någon uppdatering kring detta under veckan.

Spotify in på NYSE

Det har under en längre tid viskats om en börsnotering av det svenska musikundret Spotify, men nu i veckan fick vi nyheten om att ansökan och prospekt står klara. När själva noteringen sker är ännu inte spikat, men ryktena säger att det kan gå fort. Spotify gör nämligen ingen vanlig IPO utan en DPO, eller Direkt listing av sina aktier. Bolaget är inte i behov av nya pengar utan vill bara skapa likviditet för sina befintliga aktieägare, så noteringsprocessen är inte svårare än att bara möjliggöra att aktien handlas på en marknadsplats. I vanliga fall när ett bolag ska in på börsen så bygger man upp en bas av aktieägare genom att man får teckna till ett förutbestämt pris, här så skippar Spotify denna delen och går direkt in på börsen.

I bilden ovan ser du hur kursutvecklingen varit för de 3 stora Tech IPOerna senaste åren. Facebook var först ut i början av 2012, IPO priset var satt till 38 USD och aktien stängde första dagen på 38,23 USD. Det blev en blygsam uppgång för de som var med och tecknade vid introduktionen, de efterföljande 99 dagarna var mindre positiva kan vi se. Dock så tilläggas att Facebook idag har stigit flera hundra procent sedan introduktionen och är ju en av de största bolagen på amerikanska börsen.

Twitter noterades i november 2013 och kursen för IPO var 26, aktien steg kraftfullt första handelsdagen och stängde på 44,9 vilket är en uppgång på 72%. Därefter fortsatte aktien till att nå all time high på 73,3, sedan dess har den bara fallit och den handlades för någon månad sedan under sitt IPO pris.

Snapchat noterades förra året i mars, högt intresse och aktien stängde på 24,53 första dagen och IPO priset var 17. Därefter svagt intresse.

Att döma av dessa 3 stora Tech IPOer så har intresset vid den initiala handeln varit stort, men delade utfall vad de efterföljande dagarna har medfört. Det som än en gång gör Spotify unikt är att de direkt listar sig istället för att bygga upp en aktiebok av nya ägare. Så antingen kommer intresset vara enormt, för alla känner att de inte fått köpa vid teckning eller så är det iskallt om prisbilden blir för högt satt – vad som faktiskt blir utfallet får vi nog se snart.

Preferensaktierna går fortsatt starkt

I bilden ovan ser du indexet över de flesta preferensaktierna som är noterade på Stockholmsbörsen, upp 3,5% sedan årsskiftet samtidigt som OMXS30 är ner ca -3,5%. Senaste årens fallande räntor har gjort gott för preferensaktierna som njutit av stigande priser då investerarna lockats av de höga direktavkastningar som de har. När vi nu står inför stigande räntor borde det enligt textboken påverka preferensaktierna negativt, men att tolka av grafen ovan har det inte avskräckt investerarna ännu iaf. Förvisso har många pref aktier ett satt datum för inlösen och om man som investerare planerat att äga till slutdagen så borde inte ränteläget påverka. Jag blir dock lite lätt förvånad att dessa ännu inte tagit lika mycket stryk som övriga börsen. Samtidigt som det är många bostadsutvecklare eller vanliga fastighetsbolag som utgett preffarna och dessa har haft ett tufft halvår i övrigt.
Många preferensaktier har nu levt ett gäng år och ganska snart ska de lösas in och återbetalas vilket kanske ger investerarna lite mer lugn i dessa oroliga tider. Men man ska komma ihåg risken med preffar, du är fortfarande aktieägare och inte långivare till bolaget du köper preffen i och det är en stor skillnad.

Vad tror du om Spotifys börsnotering, något du tänker delta i? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson 

Läs mer på vår kampanjsida om Spotifys börsnotering

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

3
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Pengaregn
Gäst
Pengaregn

Hejsan!

Delade med mig lite kring mina tankar angående Spotify och dess notering i ett blogginlägg:

http://pengaregnet.blogspot.se/2018/02/spotifys-borsnotering-en-latskrivares.html

Jag gillar tjänsten men som investering är jag inte lika sugen.

MvH Pengaregn

Göran Eriksson
Gäst
Göran Eriksson

Jag skall inte köpa Spotify aktien. Risken är skyhög. Företaget har aldrig visat lönsamhet och vinst. Förlusterna har ökat än mer när betalande prenumeranter har ökat. För år 2017 var förlusterna ca 12 miljarder kronor (rörelseresultat minus ca 4 miljarder kronor) Trots 72 miljoner prenumeranter orkar Spotify inte med att göra vinst. Dessutom jagas bolaget av en uppsjö konkurrenter som Apple Music (nu större på USA marknaden) Tidal Music, Dezzer music. Nya som startar är Google och Amazon. Nej, Daniel Ek och company har mycket att bevisa innan jag tänker köpa. Jag säger som Claes Hemberg på Avanza. Det pappret… Läs mer »

Den Sluge
Gäst
Den Sluge

Hej!

En fantastisk tjänst, men NIX jag avstår från köp.

Spotify är, liksom flertalet av de andra förhoppningsbolagen som noterats, skyhögt värderat!
Ett bolag som i princip, trots många års verksamhet, aldrig uppvisat någon lönsamhet utan lever på hoppet att
någon gång i framtiden, osäkert om och när, skall det bli lönsamt.

Prissättningen strider därmed i princip mot all ekonomisk teori när det gäller företagsvärdering-
Kursen är haussad av riskkapitalister som endast vill se avkastning på sitt satsade kapital och därmed gärna är
med och bygger ”luftslott”.

Risken är, liksom värderingen skyhög och en investering i Spotify är jämförbart med en lottsedel.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link