Nordnetbloggen

Veckans topp 5

Har börsen hittat sitt guldlockläge? Vissa ser den bästa av världar när FED fått ränteförhinder medan andra ser hot som Brexit torna upp sig. Fast veckans bolag bryr sig mer om vardagens små bekymmer.

1. Vad gör du nu Janet Yellen?

Fredagens svaga amerikanska jobbdata fick marknaden att bläddra i kalendern. När ska egentligen nästa FED-höjning komma? Tidigare heta kandidaten juni åkte i papperskorgen när det bara tillkom 35 tusen nya jobb i USA utanför jordbrukssektorn i maj. Den siffran slog ned som en bomb i fredags. Den här rubriken sammanfattar väl avslutningen på veckan vi lämnade bakom oss ”Dollar tumbles after weak US jobs data – Gold and Treasuries jump amid Fed rethink” (FT).

Riktigt dystert var att sysselsättning föll för andra månaden i rad. Dessutom var tillbakagången spridd till betydligt fler sektorer än senast. Hela den varuproducerade delen av ekonomin minskade faktiskt antalet anställda i maj.

Fast ekonomerna i Economists React to the May Jobs Report: An Unqualified Dud” (Wsj) oroar sig inte. Konjunkturen håller det här är mer en fråga om hur försiktiga FED väljer att vara, är den relativt eniga slutsatsen.

För samtidigt är lönetillväxten god och det finns tecken på att i många sektorer råder nu full sysselsättning. Dessutom har faktorerna som hållit nere inflationen, som oljepriset, vänt uppåt under året. Plötsligt går det därför att skönja ett fenomen som det var ett tag sedan det var på agendan – stagflation. Det skriver jag mer om i ”Jobbskalvet som skakar igång börsen” (Molekylär Ekonomi).

Juli? September? Först efter valet i november? Den som vill sammanfatta läget kan konstatera att just nu har marknaden ingen begåvad gissning om vad som händer med räntan framöver. Det i sin tur öppnar upp för reaktioner på börsen när läget faktiskt klarnar.

Intrycket när FED-ordföranden idag för första gången kommenterade jobbsiffrorna var dock att det kan dröja  ”Yellen Says Latest Jobs Report Raises Questions About Economic Outlook – Fed chief declines to say when a rate raise could come, after saying in May that a hike was probable in the coming months” (Wsj).

Nu väntar bland annat en nyansering av jobbsiffrorna på onsdag när det kommer statistik från arbetsgivarnas perspektiv om hur lätt det är att anställa. På allvar blir det först när Janet Yellen presenterar räntebeslutet nästa vecka den 15 juni. För min del väljer jag den presskonferensen framför matchen mellan Frankrike och Albanien i fotbolls-EM, som spelas samtidigt.

 

2. Hur länge håller börsens guldlocksläge?

Var det där obegripligt? I så fall har du fattat rätt. Börsen är mitt i ett läge av motverkande faktorer som faktiskt tillsammans värmer grytan alldeles lagom. Det menar åtminstone krönikören i ”Switching out of bonds to equities offers rewards if fears ease – Bold investors should look to Europe and Japan for winners despite Brexit jitters” (FT).

Guldlocksläge fast inte i hela ekonomin utan bara på börsen är det en del som ser just nu. Ett oljepris på 50 dollar är som på beställning och både högre och lägre kan störa börsen. En viss tilltro till konjunkturen men inga snabba räntehöjningar i sikte är också som skrivet på en ordination från doktorn. Lägg till det små tecken på inflation, som skulle kunna dämpa de på sina ställen för  låga realräntorna och börsen skulle kunna vara platsen att förvara pengar på igen. Det tyder åtminstone kapitalinflöden den senaste tiden på.

Räkna med att marknaden testar hur hållbart det här nya, angenäma, läget visar sig vara den närmaste tiden. Avgörande blir bland annat hur obligationsmarknaden, den eviga följeslagaren och konkurrenten till aktier, utvecklas. Där händer en hel del just nu. Räntorna i USA har pressats allt längre nedåt och minusräntor upp till 10 år är inte alls avlägset i Tyskland. En vändning där, likt den vi fick se förra våren, skulle få stor effekt.

En möjlig trigger är att ECB på onsdag sätter igång och köper företagsobligationer som en del i sina stimulanser av ekonomin. Vad som händer då? Det är ungefär som med räntebeslutet – ingen vet riktigt. Allt från för lite till för stor effekt på räntan har nämnts i spekulationerna. Vissa är mer skeptiska än andra – en läsvärd tysk sammanfattning (men på engelska) återfinns i ”ECB corporate bond buying in focus” (Deutsche Welle). Där är slutsatsen att kapitalet även denna gång kommer fastna i tillgångspriser på vägen till den reala ekonomin, istället för att driva på verkliga investeringar och ökad konsumtion. Den krasse tänker då att det låter ju bra för börsen. För då tar bolagen lånen men köper tillbaka aktier för pengarna.

 

3. Specialisterna på din vardag dominerar bolagsveckan

 

Investera i det du förstår är ett av de första råden proffs brukar ge till nyblivna investerare. En bra vecka att komma igång med sparandet i så fall. För på onsdag rapporterar specialisten på vardagens små bekymmer – Clas Ohlson. En rockad blir fokus i den rapporten. Bolaget har bestämt sig för att skala ned sin brittiska satsning till några mindre butiker i Londonområdet men har samtidigt under våren öppnat sin första butik i Tyskland. Hur har den förändringen gått?

Intressant är förstås även hur köpglada svenska konsumenter varit under våren och hur den något billigare dollarn slagit. Frågor som också intresserar aktieägare i ICA, som rapporterar försäljningssiffror på torsdagen.

Den rapporten sneglar även vi makrointresserade på. Relationen mellan hur mycket vi konsumenter lägger på dagligvaror i förhållande till hur sugna vi är på att köpa sällanköpsvaror säger en del om förtroendet för ekonomin. Förra veckan rapporterade Bil Sweden ”Bästa maj någonsin för nya bilar”. Så åtminstone i svensk ekonomi är det högsommar för närvarande.

Ett annat tecken på högtryck är möjligen börsintroduktionerna. Två av nykomlingar har också en verksamhet som de allra flesta har personlig erfarenhet av. På tisdag, 7 juni, är det sista dag att teckna auktionshuset Lauritz – det behandlades bland annat i senaste Sparpodden.

Skolan står också på schemat för ända till 13 juni går det att teckna Academedia. Mer om den noteringen hittar du i en av de andra artiklarna i veckans nyhetsbrev. Den tredje noteringen kommer från Nordic Waterproof, med sista teckningsdag 8 juni kan du också läsa mer om på annan plats i nyhetsbrevet. Produkter för isolering till byggindustrin är kanske inte en vardagsprodukt men väl ett tecken så gott som något på att det är inhemska sektorer av ekonomin som intresserar investerarna mest just nu.

 

4. Clinton går på knock

”If you even dream of beating me you’d better wake up and apologise.” Förra veckan dog Muhammed Ali men hans ande lär leva vidare inte minst genom citat som det här. En som trycker till ordentligt redan på väg upp i ringen är Hillary Clinton. Hur känns det att ge Donald Trump kärnvapenkoderna? Inget vidare tycker hon enligt den här artikeln – ”Hillary goes nuclear on Trump” (Politico). I veckan säkrar hon sin kandidatur men handskarna åkte alltså av redan innan matchen börjat. Börsen gillar så länge hon håller en stabil ledning.

 

5. Brexit reste sig på nio

Britterna är närmare sin valdag och precis som varit ämnet här i nyhetsbrevet stiger valtemperaturen nu snabbt. Det stora pengarna tänker inte så olikt småspelarna på bettingkontoret, som framgår av ”Asset managers move to Brexit-proof funds” (FT). Försäkringarna mot ett ras i pundets kurs har inte varit högre sedan finanskrisen. Bakgrunden är att de senaste opinionsundersökningarna pekar på att Brexit klivit upp i ledningen. Ännu har det här temat inte letat sig närmare mitten på investerarnas radar. Väl där skulle det dock skaka om ordentligt.

Vi får väl se vilken plats frågan landar på i nästa veckas Topp 5, då är det bara en vecka kvar till det smäller. Kvar står då bara en vinnare eller som Muhammed Ali uttryckte saken – ”I’m No 1. After me, it don’t matter.”

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Här är ett exempel på 3 snabba – vill du läsa inlägget det handlar om hittar du det i ”Slutet för den klassiska bankinvesteringen” (Molekylär Ekonomi).

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej nordnet. Skulle önska att texten i detta nyheter kunde zoomas ut för större text så man kan läsa innehållet. Nu på min lilla 7″ Samsung blir det oläsligt. skall det vara så ? tete
Anonym
Anonym
Vidarebefordrat synpunkten 🙂

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link