Nordnetbloggen

Veckans topp 5

Brexit eller inte. Det finns bara en fråga men marknadens gissningar om svaret svänger snabbt och ordentligt just nu. Det är dags att ta höjd för årets två osäkraste börsveckor.

 

1. Börsnerverna på helspänn

Under juni är det många som håller tummarna lite extra för olika länder i Europa. I fotbolls-EM är nerverna på helspänn när det egna laget spelar. På börsen är det vad britterna gör nästa torsdag som är nagelbitaren.

Hur slår det om det blir en Brexit? Rejält, var svaret i en studie som fick mycket uppmärksamhet i veckan ”Europe Stocks Could Plunge 24% in Brexit, Stess Study Shows” (Bloomberg). Det fick Tysklands störst aktietidning att utropa – snälla britter stanna! Rädsla förenar.

Det spekuleras friskt i vad de kortsiktiga effekterna på olika marknader av en Brexit skulle bli. Redan i fredags kunde vi känna av en skakning på börsen. Förutom aktiemarknaden påverkas valutor, råvaror och räntor på olika sätt, som de här tre rubriker ur Financial Times illustrerar  ”Pound under severe pressure on latest EU exit poll” (FT)”Stocks under pressure as bond yields rise – Oil prices fall as dollar rally continues” (FT) och ”Brexit fears seep beyond sterling – Swiss franc is one of the chief beneficiaries as Brexit fuels risk aversion” (FT). För svensk del är den sista artikeln kanske den intressantaste. Kronan är djupt undervärderad menade Wall Street Journal runt Brexitkampanjens början. Nu är vår valuta en möjlig säker hamn. Håll ögonen på det i veckan som kommer.

Spekulationerna är med andra ord i lika full spinn. Faktum är dock att det här är så komplext att bedöma och så styrt av hur olika nyheter spelar ut att inte ens proffsen vill sitta med risk när marknaderna är stängda. Förra året såg vi en tydlig helgfrossa under Greklandskrisen när börsen föll på fredagar och hämtade sig på måndagen. Blir det likadant nu?

En faktor i riskbedömningen kommer på onsdag när FED lämnar sitt räntebesked. Någon höjning blir det inte men en vass formulering om framtiden är inte utesluten. Särskilt som det kommit signaler om att de svaga jobbsiffrorna i maj kanske var en enskild bottennotering – ”Drop in Jobless Claims Suggests Layoffs Remain Low” (WSJ). Många lånar nog tankebanan från de tyska aktiespararna och hoppas att snälla FED ta det lugnt med formuleringarna nu.

 

2. Åker England ut nästa vecka?

Hur kommer det att gå då? I opnionsundersökningarna är det jämnt.  Den som tittar på listan ovan får bilden av att det svängt till lämnasidans fördel. Fast faktum är att stannasidan fortfarande är favoriter hos både bookmakers och marknad. Viktiga signaler kommer från de telefonintervjuer som rullar in under veckan. Hittills har nämligen de mätningarna legat till grund för bedömningen att Storbritannien blir kvar i EU. Det kan man läsa om från den typen av källor som i första hand styr börsen just nu – PolticalBetting.com.

Räkna hur som helst med att det gungar till ordentligt om undersökningarna nästa vecka pekar på en Brexit. Å andra sidan skulle starka siffror åt andra hållet kunna ge en rusning tillbaka in på börsen. Nervöst var ordet. Fast för engelsmännen själva står ännu mer på spel. För som den här krönikan konstaterar -”An Engxit in the football and a Brexit from Europe. Can we really do the double?” (The Guardian). Den som vill få grundfakta rätt tittar iställlet i ”The UK’s EU referendum: All you need to know” (BBC).

 

3. Ryssland leder börs-EM

Kvantanalytikerna på Goldman Sachs har kommit till den viktiga slutsatsen att sannolikheten att Island vinner fotbolls-EM är 0,2 procent. Den som istället tittar på hur börserna i de deltagande länderna gått ser att årets vinnare är Ryssland med en uppgång på drygt 22 procent. För Sveriges del skulle en nedgång på knappa 7 procent, exklusive utdelningar räcka till oavgjort mot börsen i Belgien och en knapp seger mot Irland som är ned 8 procent i år. Politiskt instabila Italien, där för övrigt den EU-negativa opinionen snart har majoritet i parlamentet, är däremot ned nästan 19 procent.

Det är förstås återhämtningen i oljan som gjort Ryssland till en av årets vinnare. För övrigt är det flera andra länder utanför de mogna ekonomierna som gått bra eller mindre dåligt i år. Turkiet är upp 7 procent, Sydafrika 3 procent och Indien 2 procent. Den som tolkar in en trend i det kan plocka upp nyheten att fondförvaltaren Blackrocks börshandlade indexfond (ETF) för obligationer i tillväxtländer nu gått om alla aktivt förvaltade alternativ i storlek. Med allt lägre räntor har intresset för att betala dyra fondavgifter svalnat även i delar av världen där det tidigare ansetts vara en fördel att välja aktiv förvaltning.

 

4. Sverige möter Spanien på onsdag

HM mot Inditex
Källa: Consensus Estimates

Se våren som en helhet, skrev HM när försäljningen för mars presenterades. På onsdag är det dags för försäljningssiffror igen. En kandidat till vårens hetaste snackis på börsen är om placeraren bör bänka HM eller inte. Morgan Stanley tyckte ju det i en uppmärksammad analys tidigare i år och satte riktkursen till 160 kronor. Uppenbarligen inte en oro som delats av huvudägaren Stefan Persson som istället tankat aktier under våren. Efter svaga försäljningssiffror i mars och april är det nu upp till bevis.

Mycket av diskussionen har handlat om marginalerna när online ska samsas med fysiska butiker. Frågan under ytan är om HM snart måste börja lägga ned butiker, ungefär som bankerna började backa sitt kontorsnät för ett decennium sedan. Därför det extra starkt fokus på uppskattningar om hur försäljningen i lokal valuta i befintliga butiker utvecklats. En rolig twist är att Zalando samtidigt insett att de behöver butiker. Så just nu är det alla-mot-alla på klädmarknaden, som jag beskriver i det här youtubeklippet.

Branschkollegan Inditex med Zarabutikerna som flaggskepp har klarat sig bättre och marknaden räknar med att det fortsätter så. I grunden är båda bolagen vinnare när fast fashion fortfarande snabbt slår ut lokala spelare, som i Australien – ”Zara, H&M and Uniqlo to keep steamrolling locals, says Macquarie” (The Sydney Morning Hearald) eller här i USA ”Zara is an unstoppable sales machine” (QZ).

Den sistnämnda rubriken avslöjar dock problemet. Spanjorerna är ännu snabbare på att uppdatera modet än HM. Det gör att svenskarna blir tvåa på bollen på många marknader och lätt hamnar i samma läge mot Zara som HM själva pressar lokala spelare med. Lite långsammare uppdatering av modet gör att de osålda lagren blir större. HM satsar å sin sida stort på viktiga tillväxtländer som Kina, där det numera finns över 300 butiker. På onsdag får vi se om svenska långbollar biter mot spansk tiki-taka.

 

5. Slankado istället för chips till matchen?

Vilken är den hetaste teknikbranschen just nu? Här är en möjligen överraskande utmanare – jordbruket. I senaste Economist får branschen hela teknikbilagan – ”Technology Quarterly: The future of agriculture – factory fresh”. Ekologiskt och närodlat är förstås en nisch men sett till hela branschen är trenderna industriellt, genmodifierat och digitalt. Det kan ju låta hemskt men faktum är att det finns argument både från miljöståndpunkt och utifrån långsiktig matförsörjning.  Även om motargument mot att exempelvis odla fisk inte heller saknas.

Hur som helst ger det en lite ny syn på den branschen att Deere är långt framme inom självgående traktorer, Marine Harvest med flera håller på att göra vild fisk på matsedeln till en rätt ur det förgångna och att det finns en uppsjö mindre bolag med allehanda high tech-projekt inom jordbruk. Som vanligt i hypefasen lär det finnas några citroner i mixen men här är några exempel: Sino Agro, räkodling,  Sun Drop Farms tomatodling eller Hampton Creek som gör ägg baserat på växter.

Fast slankokadon från Florida som skulle slå ut avokadon från Kalifornien var visst ingen smakhit. Synd, för namnet var det ju inget fel på.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Här är ett exempel på 3 snabba – vill du läsa inlägget det handlar om hittar du det i ”Läsarfråga: bästa idéerna till fondportföljen just nu” (Molekylär Ekonomi). Där hittar du också mina egna reflektioner om nyhetsflödet i ”Kommentar: börsen i veckan”.

Ett tillägg – när den här krönikan redan var färdigskriven rullades de fruktansvärda händelserna i Orlando upp. Utvecklingen där sätter andra händelser i ett annat perspektiv och kommer förstås att dominera nyhetsveckan.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link