Nordnetbloggen

Veckans topp 5

Medan bolagen filar på formuleringar laddar marknaden bössorna. Hur ser det ut inför rapporterna – blir det mitt-i-prick eller kommer missarna dominera. Signalerna i USA och Sverige går isär.

 

1 Positivt inför amerikanska rapporter

factset 160703 twitter
Källa: Factset

Mindre dåligt än det brukar vara, det är veckans goda nyhet. Andelen bolag som varnat för lägre resultat jämfört med de som meddelat positiva överraskningar inför den amerikanska ligger lägre än på länge. Under 10-årssnittet enligt Factset.

Det är goda nyheter för en marknad som länge sneglat på grafen ovan. Fram till mitten på 2013 följde börsen och vinstförväntningarna varandra. Därefter har kurvorna gått isär.

Många har spekulerat i vilken linje som ska sluta gapet – kommer vinsterna igång eller blir det börsen som får vika?  Nu har Brexit dominerat nyheterna länge men inför året var det faktiskt utvecklingen för amerikanska vinster som toppade analytikernas risklista för året. En spännande rapportsäsong således.

Veckan som kommer är det dags för nya amerikanska jobbsiffror igen. Det blev en besvikelse senast men det i sin tur bromsade högre räntor. Så börsen trivdes. Den här gången kan siffrorna trilla ut åt andra hållet, för stalltipsen är att dippen senast var ett undantag.

 

Fast vad var det egentligen som hände på börsen efter folkomröstningen i Storbritannien? Mycket lite är ett svar, som det amerikanska exemplet ovan visar. Förklaringen, enligt många på marknaden, är att aktieägare glädjer sig åt nya stimulanser och lägre räntor medan det ser det som händer på brittiska öarna som till lika delar obegripligt och avlägset.

 

2 Skilda på låtsas

Det är inte så att alla effekter av omröstningen före midsommar klingat av. Exempelvis är fortfarande valutamarknaden minst sagt rörig med en pundkurs som lär påverka en del bolag ordentligt men även faktorer som starkare dollar och svagare yuan påverkar många bolag och ekonomier runt om i världen.

På det hela taget börjar dock börserna veckan i ett någorlunda lugnt läge. En orsak är att allt fler räknar med det blir ett mjukt utträde ur EU för britterna. Om det blir något. Dessutom lär det dröja.

Den vanligaste gissningen är faktiskt den Economist spekulerar i. Det blir ungefär som för Norge – avtal om att följa de flesta EU-regler och en viss avgift för att vara med. Det tolkar marknaden som, för att citera en känd engelsman, much ado about nothing.

Fast exempelvis Financial Times varnar fortfarande för att politiska utspel i riktning  mot en hårdare, mer omfattande, brexit skulle kunna dra igång börsoron än en gång.

Det är med andra ord inte läge att missa Sparpoddens intervju med EU-parlamentarikern Fredrik Federley. I det avsnittet är för övrigt lika skickliga som begripliga Albert Haeggström från Ålandsbanken med. En konkurrent till Sommar i P1 om du frågar mig.

 

3 Den första multipelkraschen?

Betsson 160629 ver 3 twitter
Källa: Börsdata

Tonen inför den svenska rapportsäsongen satte Betsson i veckan med en överraskande vinstvarning. Förutom valutamotvind var sämre resultat i den så kallade sportboken på flera marknader förklaringen. När analytikerna frågade vad berodde det på, så visade det sig att ”Betsson kan inte förklara intäktstapp” (DI). Ett ras följde.

Effekten på aktien är intressant för fler än ägarna av bolaget. Kanske var det här det första vassa nålsticket för tillväxtbolagen som fått se sina värderingar vandra uppåt vart efter räntan vandrat nedåt. I Betssons fall hade p/e-talet ökat från runt 10-12 till uppemot det dubbla innan det vände nedåt.

Det var många bolagsspecifika faktorer bakom fallet i Betsson men exemplet visar att det är en stingslig börs som tar sig an rapporterna. De dröjer i de flesta fall lite till men i veckan som kommer börjar spekulationerna.

Vill du läsa mer om utvecklingen i Betsson, så har jag skrivit om den på min egen blogg i ”Betsson: den första av många multipelkrascher?” (Molekylär Ekonomi).

 

 4 Diskussionen är igång – kan man lita på bilförare?

”Krasch med självkörande Tesla väcker frågor” (Omni) är en nyhet som snurrat i media i veckan. Den 7 maj körde en man i Florida ihjäl sig när hans Tesla körde in i en lastbil. Fast frågan är vem det var som körde ihjäl mannen, för bilen gick på autopilot.

Under veckorna som gått har alltmer pekat på att krocken faktiskt var kopplad till samspelet eller bristen på det samma mellan förare och bil. Ingendera agerade i tid. Därmed flöt ansvarsfrågorna kring denna nya form av bilkörning upp till ytan.

En nyhet som tog fart i den nyss avslutade men sträcker sig in i den nya veckan är vad myndigheterna nu väljer att göra. Klart är att amerikanska vägverket, NHTSA, väntat på ett prejudicerande fall att agera på.

Två grundläggande frågor står på spel. Den ena är om föraren alltid ska hållas ansvarig, även om denne agerat precis på det sätt som biltillverkaren angivit. Den andra är vilka krav på som ska ställas på en självkörande bil. Är det samma eller högre än kraven på en mänsklig förare?

Tesla är den biltillverkare som gått längst i hur autonom bilen får vara från föraren. Lyckligtvis för företaget har diskussionerna efter kraschen främst varit principiella inte riktade mot tekniken i tillverkarens bilar.

För investeraren är det här en teknikdiskussion väl värd att följa. För i bilindustrin står nu de gamla dominanter som Audi, BMW och Mercedes sida vid sida med tillverkare som Tesla, Google och Apple. Den sistnämnda sägs för övrigt ha en färdig självkörande bil i garaget men inte vara nöjda med resultatet.

5 Nu startar sparskolan

inspireras av Shareville
Tips om 39 riktigt bra portföljer hittar du på Sparskolans sida

Idag startar ett riktigt roligt projekt. Det är nya Sparskolan – en serie om fondsparande och aktieinvesteringar. I tio filmer går jag igenom allt du behöver veta för att komma igång med sparandet eller ta det till nästa nivå. Den första handlar bland annat om pengamaskiner, enkla sätt att sprida riskerna och vilken aktie du ska köpa först. Du hittar filmerna här.

På Sparskolans sida hittar du också de i mitt tycke 39 bästa portföljerna på Shareville. De är indelade i 13 olika genrer, så det finns något för alla. Tanken är förstås att det går att lära av varandra och allra mest av dem som det gått bäst för.

Dessutom är det både kul och lärorikt med sparande och investeringar – något jag hoppas genomsyrar filmerna.

 

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Häng med du med! Här har du läroplanen.

Lär dig spara i aktier och fonder
10 filmer om vägen till ett rikare liv – den första är ute nu.

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link