Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: räntorna spelar amerikanska börsen ett spratt

Skolavslutning veckan som gick och nu är det dags för FED att samla ihop sig till körsång. En höjning blir det även om ingen vet varför. Det lär påverka börsen framöver, särskilt den amerikanska, Det väcker en relevant fråga – hur vet man när det är dags att sälja?

1 Varför då Yellen?

Källa: FED St Louis

Economist ställer i senaste numret en fråga som känns rätt befogad – varför i herrans namn ska FED höja räntan i veckan? Det är lite som att först tassa in i växthuset så att inga blommor ska skadas för att sedan på vägen ut råka slå sönder rutan med en spade. Nja, lite överdriver jag kanske men det är något mycket udda över den höjning som alla tror kommer.

Skälet till att många ifrågasätter beslutet det inte ens sett ännu är att både inflationen och den amerikanska konjunkturen tappat fart under våren. Även med energi borträknat ligger inflationen stadigt under två procent. Ännu tydligare blir utvecklingen när den ritas upp i grafen ovan.

Den blåa linjen är alla centralbankirers favoritmått. Den femåriga inflation som förväntas om fem år. Det vill säga vad tror marknaden om inflationen en bit fram i tiden. Den ligger nu också under 2 procent. Det är inte utan att man undrar vad poängen med mål är om de inte används.

Hade jag verkligen bitit i citronen, så hade jag kanske till och med dragit fram de för tidiga räntehöjningar som vår egen riksbank gjorde 2011. Det gav ett ordentligt eko världen över och Janet Yellen själv varnade för att riskerna med att köra en svensk räntehöjning. Så, ja, det är inte utan att jag undrar vad som fått henne och de andra att ändra sig.

Nästa fråga är förstås vad det spelar för roll? Rätt stor sannolikt men snarare som en bibehållen riktning än som en händelse som står på egna ben. Nu är, möjligen tillfälligt, det ena benet i den amerikanska börsuppgången bortsparkat i och med att tron på starka och snabba stimulanser i det som kallats för Trumptrade inte verkar materialiseras i närtid. Åtminstone har marknaden tappat tålamodet.

Källa: Fed St Louis

Det andra benet är räntor som är stabilt låga i förhållande till inflationen. Den effekt det ger på tillgångspriser är något liknande det doping verkar ge på hundrameterslöpare. Det tar ordentlig fart. Det här har gynnat börsen men även till exempel guldpriserna. Om räntorna nu räntorna stiger kommer det till slut att börja pressa värderingar lite varstans.

Källa: TradingEconomics

Än så länge är det långt ifrån några ballonger som spruckit men det pyser ordentligt här och där, som i amerikanska teknikaktier i slutet på veckan som gick. Det vi talar om är dock absolut inte en börskrasch men väl risken för en ordentlig korrektion på de amerikanska börserna. Fast omvänt vore en mjuk, som åtföljs av löften att ta det lugnare framöver, eller ingen höjning en god nyhet för börsen, som då kan elda på hela sommaren.

I veckan kommer för övrigt en annan, mindre omtalad, men nog så tung siffra. Det är indexet för vad tyska ekonomer och näringslivsfolk tycker om ekonomin. Inte lika positiva som börsen är en beskrivning men de ligger ändå stadigt på positiva framtidsutsikter. Det är bra det, för till skillnad från den ofta förvånansvärt senfärdiga börsen, så upptäckte experterna fallet både inför 2007-2008 samt 2011-2012.

Mer om varför räntebeslutet spelar roll och vad det leder till i dagens fördjupning, som du hittar en bit ned i inlägget.

2 Sundsvall tur och retur

Källa: Börsdata

Tänk om man kunde skicka ett meddelande femtio år bakåt i tiden. Till en börsnörd från förr, gärna en med fötterna rotade i Medelpad. “Hej, det är vi Stockholmarna. Vi flyttade SCA:s huvudkontor hit och nu ville vi bara berätta att vi ska sluta sälja blöjor.”

Under måndagen avslutas ett av svenskt näringslivs mer överraskande och värdeskapande partnerskap. Vem kunde tro att köpet av Mölnlycke 1975 och sedan under 90- och 00-talet av andra konsumentbolag inom intimhygien skulle förvandla skogskoncernen till en konsumentjätte av rang.

De senaste 15 åren räcker totalavkastningen till att slå de andra skogsbolagen på börsen och 4,3 procents årlig utdelningstillväxt den perioden skäms inte för sig. Så här inför finalen som gemensamt bolag går det också att notera att prislappen stigit ordentligt – inte minst sedan uppdelningen annonserades.

De flesta analytiker Svenska Dagbladet talat med tycket att det är bra för bolaget att dela upp skogen och blöjorna. För vad har de gemensamt? Tja, det kan man fråga sig men resultatet har inte skämts för sig, både mens- och inkontinensskydden har gett lika säker avkastning som någonsin träden i skogen gjorde. På torsdag är det dags för avknoppade Essity att noteras och redan under måndagen handlas gamla SCA-aktier utan rätt till att få vara med i utdelningen av konsumentbolaget.

Som sig bör avtackas det gamla bolaget och tas de nya emot med blandat mummel i analytikerkåren. Tyska banken Berenberg är skeptiska till SCA medan Carnegie är positiva. När det gäller Essity är det förstås lite svårt att veta men det har sedan länge ryktats om att bolaget bara dansar en sommar på börsen innan det blir utköpt.

Med skogsbolagets huvudkontor åter placerat i Sundsvall får jag kanske svårt att övertyga mottagaren av mitt tidstelegram att den här långa parentesen verkligen hände. För det var väl inte bara en dröm?

3 Bolagen med viktiga siffror

Stora besked väntar för Astra Zeneca. Bolagets forskningsportfölj har gått från så tom att ägare fick magsår till att visa lovande resultat. Lovande räcker dock inte till några medaljer. I närtid är det dags för resultatet för kliniska tester – blir det ett genombrott?

Lika spännande är majsiffrorna från HM som kommer i veckan. Även ärkerivalen Intiditex rapporterar. Det är verkligen upp till bevis för HM. Med en allt svagare dollar och en allt starkare europeisk konjunktur är det dags att leverera.

4 När knäcker räntan börsen?

Den där lite allmänna oron över att det går för bra för att vara sant är högst allmänmänsklig. Frågan är dock högst relevant. När går det för bra? På börsen är den undran inte fullt så mystisk som den ibland kan framstå och framställas. Förklaringen till att det går för bra kan vara knepigare och ofta psykologisk. Själva grundfrågan är däremot rätt rak och därmed blir även svaret det.

Det går för bra på börsen när förväntningarna inte kan infrias och värderingarna inte försvaras. Förväntningarna talar vi löpande om. Bolag överraskar eller gör en besviken under rapportsäsongerna och ekonomiska data möts med ett tjoho eller allmänt buande från börsgolven. Värderingarna däremot. Deras tillblivelse framstår som mer esoterisk. Det bara blir så när p/e-talen åker hiss upp eller ner.

Det känns åtminstone så och det är därför det är lätt att vara snabb med att plocka psykologiska förklaringar. Gärna om andra och ännu hellre om deras dumhet. Flockbeteenden, förankring i gamla sanningar och hemmablindhet har vi nog lite till mans men det är inte så dumt att faktiskt ibland överväga tanken att världen är logisk det är bara du själv som inte förstår den.

I veckans fördjupning tar jag en ordentlig titt på räntans betydelse för börsen och hur det har ändrats efter en lång period av gigantiska stimulanser. Fast framför allt tar jag fram brottardräkten och går en match med den knepiga frågan – när tar det roliga slut och var börjar nedgången? Du hittar hela genomgången på min egen blogg i inlägget “Nedgången i USA rycker närmare – vilka mått ska man följa?”. Vill du istället se en filmad sammanfattning finns det i YouTube-klippet ovan.

Slutsatsen är att det ser rätt olika ut runtom i världen. I Sverige och Europa har marknaden långt ifrån prisat in de ultralåga räntor som vi haft ända sedan finanskrisen. När du köper bostad kräver banken att du klarar 6-7 procents ränta och på aktiemarknaden räknar proffsen med långa räntor på runt 3 procent. För närvarande ligger den svenska räntan på tio år på 0,4 procent.

Det här har gett upphov till en av de mest spridda förklaringarna till en fortsatt lång börsuppgång. Jag har ritat in den i bilden ovan. Tanken som många investerat efter är att visserligen kommer räntorna att komma upp men också landa på på nivåer som ligger under där de historiskt legat. Åtminstone kommer marknadens avkastningskrav kryper nedåt vart efter vi vänjer oss vid allt lägre räntor.

I bilden illustreras det med att i utgångsläget använder marknaden en högre ränta i sina kalkyler (den övre turkosa cirkeln) medan den faktiska räntan ligger lägre (den nedre turkosa cirkeln). När ekonomin förstärks ökar viljan att ta risk, räntan stiger och hela kurvan skiftar ut till den gröna linjen. Samtidigt känner sig marknaden tryggare med att ekonomin kommer att vara stabil framöver och blir mer benägna att se de långa räntorna som hållbara. Nettot av allt det där blir en stigande börs.

Källa: PWC

Den här tabellen är hämtad från en årlig studie av konsultbolaget PWC. De tittar på vilket pris, i form av förväntad årlig avkastning, svenska investerare kräver för att köpa aktier. De senaste tre åren ligger klart över vad som gällt hela vägen tillbaka till mätningarna startade 1999. Lägger du till den nuvarande mycket låga riskfria ränta som du kan få exempelvis genom att investera i statsobligationer kommer du upp i att svenska investerare för närvarande kräver runt 7 procent om året för att placera sina pengar på börsen.

De två senaste åren har amerikanska bolag för övrigt delat ut och återköpt aktier för mer än sina egna vinster. Det lär inte kunna fortsätta och faller det tillbaka till mer historiskt hållbara nivåer så ligger kräver amerikanska amerikanska investerare ungefär samma avkastning som svenskarna. Skillnaden är att i deras beräkning ingår redan långa räntor på över två procent och som kanske ska vidare uppåt. För det talar åtminstone envetet stigande kortare räntor. Troligen uppknuffade ett snäpp i veckan av FED. Dessutom ingår förväntningar på tvåsiffrigt stigande bolagsvinster de kommande året.

I USA gäller därför knappast längre logiken att ökad riskvilja drar upp börsen än stigande räntor tynger den. Istället går det att argumentera för att den börsen är på väg in i en obehaglig kombination. Antingen utvecklas ekonomin och vinsterna som planerat men då stiger räntorna och sänker värderingarna den vägen eller så går ekonomi och vinster sämre och då hålls räntorna nere men bolagen levererar inte det marknaden kräver. En skruv så hårt snurrad att det känns mer rätt att tala om dreadlocks än guldlock på den börsen.

Dit USA går kommer vi också så småningom. Innan det ska vi dock krångla oss ur de stora stimulanserna och ultralåga räntorna. Det ger sina alldeles egna utmaningar men mer om det i det längre inlägget.

5 Vem kör, egentligen?

Slutligen drar det ihop sig till en tuff vecka för Theresa May. Det är inte omöjligt att hon avgår i närtid. Det väcker i sin tur frågan om ett nyval. I vågskålen för övriga Europa är hur mjuk eller hård brexit blir. Nuläget? Det är förvirrat.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.

Det här inlägget ingår i Nordnets veckobrev – fyllt med läsvärda artiklar från bland annat Värdepapret och SVD Börsplus. Klicka här för prenumerera på Nordnets nyhetsbrev ,  så börjar varje måndagmorgon med allt du behöver inför börsveckan.

Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-06-12 09:09

Nyland

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm