Nordnetbloggen

Veckans topp 5: sämst på börsen

Även på en stark börs går det att förlora pengar. Var sjätte bolag har backat senaste året. Undvik minorna, varför börsen somnat och vad får Warren Buffett att spöka är ämnen i krönikan.

 

1 Ännu en sömnig dag på Wall Street

Dagens Industri är säkra. Resten av året ska börsen upp, ned eller sidledes. Med den frågan besvarad tänkte jag inleda krönikan med ämnet alla andra diskuterar för närvarande. För det är för en gångs skull inte utsikterna för börsen som är snackisen eller det är det väl på ett sätt men bara indirekt.

Nummer ett på agendan bland investerare är att börsen verkar ha somnat in alldeles den senaste tiden. Förra veckans avslutning i krönikan – med Seinfeldbörsen som handlar om ingenting – har nämligen dragit iväg till nya rekord.

Min bild av ett trist jobb är när jag kan höra sekundvisaren på väggklockan ticka. Jag har haft några sådana genom åren, då har det hänt att jag drömt mig iväg till en intensiv tillvaro på Wall Street. Fast att döma av den här artikeln i Financial Times är det för närvarande rätt mycket stämpla in, sitta av, stämpla ut i världens finanskvarter. För det händer absolut ingenting på marknaden.

Börsen rör sig inte och volatilitetsindex (VIX), ibland kallad för orosindex, är på den lägsta nivån sedan mätningarna inleddes. Det finns helt enkelt inte så mycket att göra. Du kan bara ha så många kundmöten. Dessutom är det ingen som riktigt fattar vad som pågår. Därför är det ingen som riktigt vågar ta tidig semester. För tänk om volatiliteten kommer tillbaka? Kanske i form av en krasch. Lika bra att ströläsa småroliga krönikor och käka hämtsushi framför datorn fastän inget händer.

Det skulle som en av handlarna i artikeln uttrycker det kännas bättre nästan vad som än hände  – bara marknaden kommer igång igen och helst får lite riktning. I veckan får uttråkade traders hoppas på en överraskning när amerikansk tillverkningsindustri kryssat i en enkät som sedan blir Philadelphia index medan tyska ekonomer sätter ihop ZEW-index över konjunkturförväntningar. Möjligen kan någon av de båda ge räntan en knuff som sedan likt en god biljardboll spränger igång spelet igen men räkna inte med det. De båda och veckans andra händelser, som den spännande noteringen av Munters, hittar du som vanligt i kalendern.

Är den här stiltjen något du ska oroa dig för? En del tolkar nuläget som lugnet före stormen men det är å andra sidan samma grupp som tolkar högre pris på försäkring som ett bevis på att stormen är över oss. Vissa är aldrig nöjda och vissa är det alldeles för ofta. Precis som vanligt. Det är alltid charmigt med domedagsprofeter men faktiskt finns det inte så mycket empiri som pekar ut vad som följer efter en lång lugn period.

De fallande VIX-nivåerna har för övrigt en hel uppsjö möjliga förklaringar. En är att marknaden helt kallt räknar med att centralbankerna anpassar sig så att eventuella nedgångar på börsen inte blir alltför djupa.

Faktum är att den genomsnittlige analytikern i Wall Street Journals genomgång gör den rätt lakoniska iakttagelsen att lugnet mest visar att det inte händer så mycket. En klok slutsats tycker jag. Är det verkligen någon poäng att oroa sig eller ens spekulera i vad som händer i närtid på börsen när det enda som verkar vara klart är att vi inte vet svaret på den frågan.

Det var mest därför jag skojade med de vassa analytikerna på Dagens Industri i inledningen. Är det verkligen relevant just nu att gissa hur börsåret slutar? Den stora börsgåtan för närvarande är inte vart kartan visar utan den mer basala frågan vem kan segla förutan vind? När lugnet nu ändå är ett faktum är möjligen rätt svar att istället passa på att se om båten, fylla på provianten, laga lite segel och för all del kanske kolla väderleksrapporten löpande.

För en sak som alltid förbluffat mig genom åren är diskussionerna om att byta investeringsstrategi precis när det är som svårast. Det är inte vid en börskrasch du ska fundera på frågan hur din portfölj ska vara sammansatt, om du vill ha is i magen, leta fynd eller sälja snabbt. Ska du se över ditt sparande och tänka igenom hur du vill investera föreslår jag en solig vecka i maj, som den här.

Om det handlar veckans krönika.

 

2 Börsens bottenlista

Källa: Börsdata

Köpte du bara en aktie och helt på slump, så spelade du rysk roulette. För var sjätte val blev en smäll. Valde du bland de 56 aktier som inklusive utdelningar gått back det senaste året så backade du i snitt 23 procent på en börs som samma period gått upp 30 procent. Dåliga val spelar roll. Stor roll om du väljer att inte sprida riskerna, som en annan punkt i dagens krönika tar upp.

Jag har med hjälp av Börsdata vridit och vänt på det här gänget lågpresterare. Om vi börjar med vilka sektorer som varit farligast så återfinns två välbekanta rockNroll-sektorer på pallen. Det finns raketer men också många oförlösta förhoppningar bland IT-bolagen och i hälsosektorn. 13 procent av bolagen på Stockholmsbörsen är IT-bolag men 28 procent av bolagen som backat. Hälsosektorn står också för 13 procent av bolagen och har 18 procent av förlorarna.

Bland de övriga kan noteras att industri visserligen har många förlorare men de står också för 28 procent av bolagen på börsen. Det samma gäller för sällanköpsvaror, som står för 13 procent av bolagen och 14 procent av förlorarna.

Handeln kan ändå vara värd att lyfta fram. Deras begripliga affärer och stora synlighet gör att de rätt ofta finns med bland aktierna som rekommenderas eller dumpas. Påfallande ofta verkar det vara så att  kunder kommer, kunder går men kostnaderna för marknadsföring de består. De har jag skrivit om i det här inlägget på Värdepapprets sida.

En annan bransch värd att nämna är material, där gruvor ingår. Några av besvikelserna där har varit uppmärksammade småspararaktier som Nordic Mines. Där Dagens Industri nyligen skrev om hur gulddrömmen kollapsade.

Källa: Börsdata

Ni ser redan vart det här lutar. I riktning moralkaka. Jag tänkte faktiskt inte baka en sådan när jag bestämde mig för den här punkten men fakta måste ändå få tala. Feg som jag är lämnar jag över uppgiften att såga förnuftet hos oss småsparare till Richard Bråse på Dagens Industri. Han skriver i fredagens tidning så här:

Bland de fem mest ägda bolagen på Stockholmsbörsens småbolagslista återfinns kraschbolag som Anoto, Nordic Mines och Eniro. Allra störst sett till antalet ägare är Precise Biometrics, med 26.000 ägare enligt analystjänsten Holdings. Det är ungefär lika många som storbolagen Hexagon och Elekta.

Det var kanske inte det stoltaste ögonblicket för oss redan från början av experter och beslutsfattare halvt om halvt idiotförklarade självständiga småsparare. Faktum är att var tredje bolag på börsens small cap backat det senaste året. Än mer spektakulärt, eftersom hela small cap före utdelningar stigit 50 procent – betydligt snabbare än de större bolagen på börsen.

Av detta kan vi alltså lära oss att den som köper mindre bolag bör läsa på eller köpa flera. Gärna båda. Ett annat sätt att göra det lätt för sig är att koncentrera sig på bolag som tjänar pengar och har växande försäljning. Hela tjugo av de mindre bolagen som backade de senaste året hade ett negativt rörelseresultat.

Några andra iakttagelser från den här genomgången.

  • Nettoförsäljningar från insiders förekom i ungefär hälften av alla bolagen och var hyggligt jämnt fördelade mellan olika storlekar. Med andra ord inte så lätt att läsa av men visst säger det något när ägare säljer i de mindre bolagen.
  • Flera av bolagen har varit indragna i diskussioner om styrning eller redovisning (Fingerprint, Eltel, Eniro) – vilket visar att småsparares förkärlek för att anta att ledningsproblem blåser över är en farlig strategi.
  • Flera av bolagen har haft ifrågasatta långsiktiga resultat en längre period (HM, Ericsson, SAS, Orexo), vilket visar att bottenfiske är svårt.
  • Nytt för den här konjunkturen är att en växande grupp bolag går bra men inte tillräckligt för marknaden och revideras ned ordentligt (som Betsson och NetEnt)
  • Bland de stora och medelstora bolagen låg faktiskt rörelsemarginalen över 5-årssnitten medan försäljningen låg under. För de mindre bolagen var det tvärtom och de lyckades öka försäljningen men inte lönsamheten.

Så vad kan man lära sig av det här? Kanske något i stil med följande. Svåra akrier ska köpas av specialister och insiders. Det är ingen vinnarstrategi att chansköpa spännande bolag som inte visar växande vinster. Vanskötsel och problem bolaget varit med att skapa är larmande varningssignaler. Hoppet att det är tillfälliga problem visar sig ofta inte stämma. För stora bolag verkar tillväxtproblem skrämma mest medan lönsamhetsproblem är utmaningen för de mindre.

Se där en dos sunt förnuft utdelad av er krönikör (som har ägt en del av bolagen på listan ovan under det gångna året).

 

3 Molnen vid horisonten

I veckan rapporterar amerikanska varuhuset Walmart. Det i en bransch som befinner sig i närmast fritt fall i USA. För medan resten av ekonomin utvecklats bra har fysiska butiker i USA snarast kollapsat. Klassiska varuhuset Macys rapporterade fallande försäljning årets första kvartal jämfört med året innan. Det året var i sin tur sämre än 2015, som var sämre än 2014, som var sämre än 2013.

Faktum är att precis varenda kurva ser alldeles bedrövlig ut för den fysiska handeln i USA just nu. Förutom försäljningen och förstås resultaten så stiger kostnaden för lån och konkursskydd medan vakanserna för affärslokaler ökar. Det i en ekonomi som till skillnad från Europa haft en stark konsumtionsutveckling de senaste åren. Omställning var ordet.

Källa: StockPiper

E-handeln växer däremot men där står bolag som Amazon på ett p/e-tal för i år på 141 medan du för Zalando får betala p/e 57 för 2017 års vinst. Samtidigt är marginalerna på nätet lägre än i fysiska butiker. Om konkurrensen dessutom är hårdare där och summan av alla fysiska och digitala butiker är ett överutbud av kläder får vi kanske glädja oss som konsumenter men inte nödvändigtvis som investerare de kommande åren.

Allt amerikanskt kommer så småningom hit, så kanske är vi närmare en förändrad handel än vi anar. Vem vet – det kanske blir den förändring vi pratar om när det här börsåret sammanfattas. Andra kandidater som kan påverka börsen när den väl vaknar till igen är att räntorna på allvar tar fart eller för den delen om de inte gör det nu heller. Det är ett närmast evigt diskussionsämne och nu har marknaden aningen börjat tveka kring vad FED planerar. Främst för hösten, för i juni räknar alla med att det blir ännu en höjning.

Mer av en game changer pågår i Kina. Alla listiga analytiker hade redan räknat ut att inget skulle hända där före ommöbleringen i partitoppen i höst. Det verkar inte riktigt stämma för Kina är, som rapporterats tidigare här i krönikan, i full gång med att strama åt sin kreditgivning. Det bromsar in industrin och slår direkt mot allt från global BNP till det lokala banksystemet. Går det bra är det toppen, om inte ser vi just nu upptakten till något som liknar det vi upplevde under sommaren 2015.

 

4 Ta en titt på världen

Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet alltihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.

Hur ser du på att investera utomlands? Känner du dig som Carl Jonas Love Almquist i citatet ovan? Det är i så fall inte hela världen, för vi har en högst välfungerande och historiskt framgångsrik om än något snäv börs.

Det är för all del lättare att köpa in sig i underleverantör till tillverkningsindustrin än att exempelvis hitta ett intressant globalt bolag inom sociala media. Globala varumärken som Disney är det lite ont om. Några Amazon har vi inte. Försäkringsbolag letar du helt förgäves efter och är du utbildad kemist får du kolla tyska börslistor för att din kunskap ska komma till glädje.

Fast visst – blott Sverige svenska krusbär har – för inte skulle jag vilja vara utan möjligheten att investera i bolag som Handelsbanken, Atlas Copco eller AQ Group. Det är bara det att andra länder har sina smakliga frukter och bär de med. Namnen är konstiga och smaken lite ovan men det behöver ju inte utesluta bananer ur kosten helt och hållet.

Källor: Börsdata & Fidelity

Å andra sidan. Vad ska man egentligen med utländska aktier? Ska inte skomakaren bliva vid sin läst, för att leva kvar i ålderdomliga citat. Det tittar veckans fördjupning på. Du hittar den som film längst ned i det här inlägget och vill du läsa i lugn och ro kan du på min egen blogg läsa det skrivna inlägget ”Måste, bör eller vill du äga utländska aktier eller räcker det med svenska börsen?”

Frågan är alltså: är du tvungen att investera utomlands för att inte i någon förnumstig mening göra fel i ditt sparande. Svaret beror lite på vem du är som investerare. Här är tre alternativ –

  1. du är en stockpicker eller tradersom tjänar pengar på börsen genom att identifiera felprissättningar som är så stora att du struntar i riskspridning annat än som ett instrument för att hantera din likviditet,
  2. du är en passiv investerare, som vill få bästa möjliga betalning för den risk du tar eller
  3. du är en skolboksinvesterare, som försöker kombinera en bra riskspridning med aktiva val av bolag, branscher, marknader med mera.

Om du kryssade i a) så investerar du helt utifrån perspektivet att du ska hitta vinnaraktier eller bra objekt för att utnyttja obalanser i börsens efterfrågan och utbud av aktier. Det vill säga du är stockpicker eller trader. I sina renodlade former är de här inriktningarna upptagna av den enskilda aktie de handlar med. Riskhanteringen handlar då om att få bort så mycket störande brus som möjligt, exempelvis genom att hedga (försäkra) portföljen så att du inte förlorar pengar om hela börsen går i en överraskande riktning. Ju snävare desto bättre kan man säga.

Därför varken måste eller behöver de här grupperna köpa utländska aktier för att nå sina mål. Det finns ju 317 bolag att välja från på börsen. Däremot kan en stock picker eller en trader vilja titta på internationella alternativ. Det kan vara där det bästa alternativen att grotta ned sig i finns.

Valde du istället b) passiv investerare, så får jag till en början å forskarsamhällets och Warren Buffets vägnar gratulera dig till ett bra val. Det är svårt att slå index och ofta påfallande dyrt. Frågan är dock vilket index du menar för det är stor skillnad på sammansättningen på olika börser.

Nu är inte poängen att följa en i det här sammanhanget slumpmässigt sammansatt uppsättning bolag inom industri och finans som är det du får mest av om du köper en svensk indexfond. Finessen med riskspridning för den passive investeraren är att du får bättre avkastning för den risk du tar om du blandar bättre.

För att få så bra blandning som möjligt måste den passive investeraren inkludera utländska investeringar. Det är ett mjukt måste. Warren Buffet ringer inte på dörren och skäller ut dig om du avstår men vill du ha högsta möjliga avkastning för den risk du tar så bidrar bredare investeringar. Det är inte heller ett särskilt betungande måste. En globalfond, Nordnets gratisfonder för de nordiska länderna, börshandlade indexfonder (ETF:er) eller några utvalda utländska aktier löser problemet.

Källor: Börsdata & Fidelity

Kryssade du c) är vi kollegor i genren skolboksinvesteringar. Det är aktiv investering, såsom den lärs ut på ekonomiutbildningar, i Aktiespararnas gyllene regler samt tillämpas av de flesta stora och små professionella förvaltare. Då vill du ha bra betalt för den risk du tar genom att blanda portföljen ordentligt. Du vill även styra portföljen i någon riktning som du tror på. För mixen gör skillnad.

I exemplet ovan har jag tittat på avkastningen för S&P500 och Stockholmsbörsen. Det är i lokala valutor så lägger du till att dollarn stärkts så är skillnaden på totalen marginell. Det är däremot inte resultatet för olika branscher – årsavkastningen i portföljen påverkas med 41 respektive 34 procentenheter beroende på om du väljer den bäst eller sämst presterande sektorn på respektive marknad.

Det är stora siffror och faktum är att aktiva Sverigefonders öde jämfört med index ofta avgörs av hur de viktat industri, banker och HM i portföljen. Så skolboksinvesteraren bör inkludera utländska innehav för att få en bra mix i portföljen men även för att kunna använda hela paletten av nyanser portföljen kan sättas samman i.

 

5 Ett spöke från framtiden

Tillverkningsindustri? Det här är jordgubbsodling. Ta hissen till plan 52 och passera inplantatavdelningen. Framtiden är skyskrapor i megastäder. Bangladesh ligger däremot under vatten.

Den som vill blicka längre fram än den pågående omställningen av handeln kan roa sig med någon av alla långtidsprognoser. Det har jag gjort i veckan. Här är en detalj som återkommer på många ställen. Vi har redan börjat och kommer snart mer brett acceptera olika ingrepp för att förbättra kroppens funktionssätt. Inte bara för att reparera skador eller läka sjukdomar utan för att bli extra smarta, starka, smidiga eller vad var och nu drömmer om. Inplantat ser ut som en framtidsindustri.

Slutligen. I den här strategitunga veckan för krönikan måste mästaren från Omaha få lite utrymme. Hans favoritmått, att ställa bolagsvinsternas utveckling mot BNP, pekar för närvarande mot en rejäl överhettning på börserna i USA. Kanske beror det på en farsot som Warren Buffett verkligen ogillar – konsulter. De strömlinjeformar och driver på kortsiktigt tänkande menar han.

För att vara säker på att hans skapelse investmentbolaget Berkshire Hathaway lever vidare enligt hans värderingar har han lovat komma tillbaka som spöke om bolaget mot hans bättre vetande efter hans död anlitar den yrkeskategorin. Spöka var väl inte planen men kommer tillbaka gör jag, nästa vecka. Då kanske med en börs som vaknat till igen?

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Comments
Äldst
Nyast Mest gillade
Anonym
Anonym
2017-05-15 01:17

Intressant jämförelse av börsutvecklingen mellan bolag på large, mid och small cap. Anar dock att det som främst har kausalsamband med de respektive listornas utveckling det senaste året inte är bolagsstorleken, utan de respektive listornas branschstruktur. Hade därför varit intressant med en jämförelse av hur de olika listorna utvecklats månad för månad. Gissar att cykliskt och verkstad haft en väldigt bra resa sen Trumps tillträde och fått en rejäl extra skjuts efter de senaste Q1-rapporterna, samtidigt som främst bostadsbolagen har sin resa norrut längre än ett år tillbaka i tiden. Med andra ord gissar jag alltså att Large cap kört… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2017-05-17 20:26

Intressanta funderingar! Finns anledning att titta på vid tillfälle. I korthet gick stora bolag bäst direkt efter finanskraschen men sedan har fram till nu de mindre gått bättre. Fördelningen ser ut så här (procent av respektive listas börsvärde). Vissa skillnader finns det helt tydligt. Sektor Large Cap Mid Cap Small Cap Totalsumma Industri 30% 31% 28% 30% Finans & Fastighet 29% 18% 3% 28% Hälsovård 11% 15% 15% 12% Informationsteknik 9% 8% 22% 9% Sällanköpsvaror 8% 16% 17% 9% Material 6% 3% 5% 6% Telekommunikation 4% 0% 2% 3% Dagligvaror 2% 7% 5% 3% Energi 1% 2% 1% 1% Kraftförsörjning… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-05-15 14:24
Bra drag i pennan idag, Gottodix! 🙂 Intressanta analyser, som vanligt.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link