Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: vårrally på börsen?

Kurserna stiger, riskerna sjunker och ekonomin vänder mungiporna uppåt. Den orolige undrar istället vad får det kosta? När tar det slut? Veckans krönika handlar om hur optimisterna kopplat greppet på börsen.

1 Alla glada?

Visst är det härligt när varje dag är lite ljusare än den föregående och det dyker upp små tecken på spirande nytt liv vart än man vänder sig. Allt från fågelkvitter till modiga blommor som sticker upp knoppen ur jordmånen för att se vad som väntar därute. Välkomna till naturrutan?

Nej, det där är vårkänslor som skulle passa lika bra in som metaforer i en beskrivning av känslan i världsekonomin och på börsen för närvarande. Nåja, den senare är befolkade av oss kallhamrade investerare som köper vackert väder på termin några månader i förväg och utan att blinka spekulerar mot att det blir en solig valborg.

Fast kanske är vi trots allt inte så känslokalla?

Veckans krönika fokuserar på den känsla av ekonomisk optimism som sprider sig runt jordklotet. Helt på tvärs med den bild av politisk oro som understundom dominerar nyhetsflödet.

Det finns många exempel på att både data och förväntningar just nu går i rätt riktning. I Kina utvecklas exporten riktigt bra och även i de sedan länge sorgsna europeiska och japanska ekonomierna har mungiporna nu åkt upp till svaga leenden. Det här mäts bland annat genom inköpschefernas inställning till världen. I veckan kommer nya siffror från eurozonen. Globalt ser det nu riktigt ljust ut.

Jämfört med oss alltid balanserade investerare på börsen brukar inköpscheferna vara hispiga och nervösa. Förra året dalade tilltron till världsekonomin snabbt, bara för att sedan vända upp ordentligt igen.

En intressant detalj är att vi är inne i en osedvanligt lugn och harmonisk period både i ekonomin och på olika marknader. Nu har både aktieindex och förtroendet för ekonomin tickat på uppåt men inte rusat iväg. Det är lagom, som vi svenskar säger.

Överallt ligger orosindikatorer lågt. Ett exempel är att förändringarna i oljepriset nästan stannat av. Det är ett av många tecken på att det finns tillräckligt många investerare som är lugna om att efterfrågan nu kommer att finnas i ekonomin för att en fortsatt uppgång ska vara möjlig.

Källa: TradingEconomics

Oljan tittar jag närmare på i ett inlägg på min egen blogg och i ett vlogginlägg längst ned i den här krönikan. Det är mycket som är spännande med det svarta guldet. Lagren är fortfarande på rekordnivåer men nya oljefynd är på den lägsta nivån på 60-70 år. Vi har helt enkelt hittat den olja vi behöver för en lång tid framöver. Det här ger en mycket speciell dynamik på oljemarknaden.

Just nu verkar vi vara inne i period när oljepris och börs rör sig tillsammans. Det brukar betyda att vi är inne i en efterfrågestyrd ekonomi. När hur mycket olja vi behöver är det viktigaste, så indikerar stigande oljepriser att ekonomin mår allt bättre.

Är det däremot utbudet av olja som styr, så innebär dyrare olja oftast en inbromsning. Där är vi dock inte just nu, vad det verkar.

Ett konkret tecken på hur stark optimismen i världsekonomin har blivit är att flera veckor i rad har amerikanska oljelager, som redan ligger på mycket höga nivåer, hamnat högre än marknaden förväntat sig. Det har gett korta nedgångar i oljepriset men dessa har snabbt vänts tillbaka upp. Bedömningen proffsen gör är att det helt enkelt finns så många som vill passa på att köpa olja inför en bättre konjunktur att köparna passar på när priset faller.

Lite som på aktiemarknaden för närvarande med andra ord.

2 Priset är skillnaden

Tyvärr är det ofrånkomligen så att vårjackor är dyrast när snön smälter. Det här gäller även på börsen. Det blir tydligt när jag plockar fram en riktig klassiker – Benjamin Grahams strategi för defensiva investerare  (här i en läsvärd översikt av bloggkollegan Lundaluppen).

Källa: Börsdata

I korthet går strategin som är en hörnsten inom nischen värdeinvesteringar ut på att köpa stora och stabila bolag när de går att få till bra priser. Låt oss ta en titt på hur de ser ut för de stora bolag på Stockholmsbörsen som är närmast alla rätt på det här provet.

Till en början är det inget bolag som får bättre än fem av sju på provet. En besvikelse redan där för värdeinvesteraren. Intressantare i det här lilla lackmustestet är vilka frågor de missar. Det är inte bra bolag som saknas. Det är, enligt modellen, aktierna som är dyra. Därtill är de i många fall för högt belånade för den defensive investerarens smak.

Visst kan en sådan här lista dragen ur krönikörens hatt mest vara en slump men nog är det lite talande att det är på de här punkterna de stora börsbolagen lyser rött?

Å andra sidan vad är dyrt? Det går alltid att diskutera om glaset är fyllt eller tomt till hälften. Det framgår av hur högt den amerikanska börsen värderas på nästa års vinster. Är det fågel, fisk eller plingplongtaxi till pippihuset att betala närmare p/e 18?

Svårt att säga. Det är förstås högre än på länge men så är också räntan fortsatt låg och vinsterna kanske i en stigande trend. Inte minst brukar ju begynnande galenskap pågå ett tag innan man blir inspärrad. Få skulle nog ta upp den här nivån som något för historieböckerna. Det är åtminstone så den fortfarande optimistiska marknaden verkar reagera på priset för närvarande.

Börsuppgången är inte ens det som toppar aktiesnacket i USA för närvarande. Om du inte redan gör det, kolla gärna in Jim Cramers uppdateringar. Den här gången är det ett ämne vi svenskar är bekanta med som toppar – nämligen hur svårt den gammaldags detaljhandeln har mot hotet från nätet.

I veckan kommer rapporter från bland annat Walmart. Något den koleriske aktiekommentatorn  tror kan bli ännu ett blodbad. Se där ett nytt ord i den här krönikan.

Källa: StockPiper

Alldeles oberörda av prisuppgången verkar dock inte analytikerna vara. Ovan har jag listat några aktier som enligt analytikerna som följer bolagen är köpvärda just nu. Flera av bolagen på listan är lite mindre, så i vissa fall är det bara några få analytiker vi talar om. Det kan ändå vara spännande att se vad som kommer med på StockPipers topplista.

Hansa Medical är ett sådant där bolag där marknaden hoppas på ett genombrott framöver och kanske att vi får se en vinst 2018 om de analytikerna får rätt. Förstås svårt att veta. I Moberg Pharma bottnade värderingen i ett p/e-tal för det kommande året på 11 i mitten på juni förra året. Idag är det tillbaka på p/e 18.

Kungsleden har vandrat från p/e-tal 8 till 11 samma period medan Duni har höjt sitt från 14 till 16. I den senare är det förresten mycket tal om att storägaren Rune Andersson fått sällskap i ägarlistan av Gustaf Douglas.

Byggmax värderas till 12 gånger vinsten ett år framåt, ungefär i linje med historiken. Cloettas p/e-tal framåt är inte helt jämförbart med i juni men ligger nu på 17. Sedan är det två bolag som värderats ned. Det är Kindred som var p/e-tal dalat från 18 till 14 och många småsparares favorit NetEnt vars värdering fallit från 39 till 30 gånger förväntad vinst det kommande året.

Jaha, vad var det här för samling då? Lite spretig kanske men en egenskap som är typisk för en sen börsfas lyser igenom. Aktierna som det talas om är eftersläntrare eller vad som uppfattas som oupptäckta pärlor. Det är också en jakt där allt fler hakar på. Fast Christer Gardell sa ju på Nordnet Live att ännu är vi inte framme vid att hans taxichaufför tipsar om de bästa köpen, så kanske har även det rallyt några varv kvar att åka.

3 Snabbt dyrare men ändå allt billigare

Nu har vi snart lagt rapporterna på hyllan, även om den här veckan också är fylld med spännande bolag. Investmentbolag som Melker Schörling och Lundbergs samsas med flera fastighetsbolag och en uppsjö mindre bolag. Du hittar en översikt här. För marknaden som alltid försöker titta runt nästa hörn är förstås frågan – vad väntar där?

Källa: TradingEconomics

En populär gissning är att nästa diskussion kommer att handla om hur sent vi vågar bromsa innan ekonomin åker in i nästa kurva. Det går bra för inflationen runtom i världen. På sina håll överraskande bra. Det här har inte synts i motsvarande ränteökningar.

En negativ förväntad realränta är raketbränsle för ekonomin. Vad som händer när man häller det på en brasa som det redan är bra fyr i? Tja, den analysen lämnar jag till läsaren.

Källa: TradingEconomics

Det här fenomenet blir än mer tydligt när man, som jag gjorde i veckan, tittar på guldprisets utveckling. Guld kan stiga på ökande oro, beroende på hur dollarn utvecklas eller helt enkelt men mindre vanligt i takt med andra råvaror och efterfrågan från exempelvis centralbanker. Valutan och till del att Kina sålt en hel del amerikanska statsobligationer kanske kan ha bidragit till att guldet haft en fin resa sedan tiden runt amerikanska valet.

En vanligare teori är ändå att marknaden alltmer börjar se guld som ett skydd mot en inflation som stiger snabbare än räntorna. Som alltid finns det en sida av marknaden som inte är lika övertygad. Annars skulle ju reaktionerna bli större. Det finns nämligen de som tolkar uppgången i guldpriset utan att det synts i exempelvis räntorna, som att visserligen är många positiva men tillräckligt många är ändå nervösa för att främst de politiska riskerna trots allt är höga för närvarande.

4 Dansa nära utgången

Nu vet jag att många framgångsrika investerare (och en del andra också för den delen) har ett sinnelag som får åsnan Ior i Nalle Puh att framstå som sprallig. Oroa er inte eller kanske snarare gör det. För visst finns det riktigt rejäla hot vid horisonten, som alltid.

I veckan samlas eurozonens finansministrar kring det bekanta temat att Grekland inte vill strama åt så mycket som långivarna kräver. Vissa av dem åtminstone, för helt överens är inte IMF och eurogruppen, som förklarades pedagogiskt i helgens Ekonomiekot.

Det här är dock inget som i någon större utsträckning oroar börsen, som räknar med att grekerna får det de vill till slut. Även om de kan dröja. Risken för grekerna är i första hand om euroskeptiska partier som AfD i Tyskland går framåt i årets val.

Den risken sätter dock delar av marknaden som, måste man ändå säga, förvånansvärt låg. Exempelvis var en brittisk investmentbank nyligen ute och bedömde sannolikheten att Le Pen blir fransk president till 0,1 procent. Man kan ju tycka att erfarenheterna från förra året borde skrämt upp marknaden mer.

Det har det också men bara i delar, som jag rapporterade häromveckan. Nu syns oron främst i osedvanligt omfattande handel i franska statspapper. Det är alltså lite som med oljan. Det finns många säljare men det saknas inte köpare.

Kanske är det här nyckeln till nästa gungning på börsen? Med en marknad på gott humör men en minoritet som fortfarande oroar sig är det lätt att se en utveckling som påminner om den förra våren. Ingen bryr sig om politiken. Till dess vi börjar bry oss. Fast sedan gick det ju för all del bra ändå, åtminstone för börsen.

5 Lite mer abstrakt tack!

Långa trender blir sällan bra nyheter men i längden är ändå droppen som urholkar stenen en större nyhet än det enskilda ösregnet. En sådan spaning om framtiden kom i ovanstående artikel ur Financial Times.

Ett decennium efter finanskrisen börjar allt fler undra hur världen ska regleras. Fler regler är absolut inte på modet. Det vet alla som följt diskussionerna om bankerna på sistone och faktiskt ser slutsatserna liknande ut på andra ställen. Det finns stora undantag som inom sociala medier. Där trycket på bolag som Facebook växer.

Det riktigt nya är dock en framväxande tanke att inte berätta för den som reglerna avser exakt vad som kommer att mätas, när eller vad som krävs för att vara godkänd. Låter det knäppt? Trenden finns delvis redan inom banksektorn där innehållet stabilitetstest utformas och ändras löpande.

Samma slutsatser börjar nu dras på andra områden. Meddela att bilar inte får vara hälsofarliga och ange möjligen lite mer vagt vad som menas med detta, samla sedan in alla upptänkliga data (vilket ju blivit allt billigare) men berätta inte vad du tänker testa i exempelvis en dieselmotor.

Det ger onekligen en ny innebörd till devisen att den som inte har något att dölja, inte behöver oroa sig.

Slutligen. I veckan skrev Economist om att sådana som jag producerar allt mer till en värld som bryr sig allt mindre. För är du inte störst i musik, film och media så är du ingenting. Hårt men så visar data.

På marknad efter marknad är det megahittarna som slår över hela jorden medan exempelvis Spotify har miljontals ospelade låtar. Dryga dussinet filmer från Disney stod för en femtedel av världens alla filmintäkter förra året. Så här långt är det helt enkelt mer anekdoter än data som stöder att vi alla eller ens särskilt många av oss får våra femton minuter i rampljuset.

Så då förstår ni säkert att jag är tacksam för att ni läser min krönika!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm