Nordnetbloggen

Veckans topp 5

Guld eller stål? Båda ryms på veckans topplista. Där även oljans magiska pris och hushållens köpspurt på bostadsmarknaden får plats.

 

1. Oljan vid magisk gräns

I veckan kanske oljan når 50 dollar per fat igen. Det är i så fall en milstolpe av många skäl. Ett är att  ”Då släpper länken mellan olja och börs” (Molekylär Ekonomi) om experterna får rätt.

Högre oljepris kommer efter det att sänka börsen, åtminstone om det beror på producenterna och inte på ökad efterfrågan. Helt normalt således, vilket det var ett tag sedan vi upplevde i en värld där det numera är svårt att skilja plus och minus. Orsaken är att ungefär vid den nivån minskar trycket tillräckligt på producenterna för att lägre priser inte automatiskt ska innebära fler konkurser.

Nu är vi inte riktigt där ännu. En annan av veckans topplistor kom från Financial Times – ”Five things to watch for as oil nears $50 a barrel – There are key factors that can fuel crude beyond $50 or stall the near 80% price rally” (FT). Toppen på den listan kändes för övrigt också som att världen fungerade som vanligt igen. För de största riskerna för högre oljepris var oro i Nigeria eller produktionsstopp i andra delar av världen. Saudiarabien under sin nya oljeminister är också en osäker faktor men av en sort världen vant sig vid under decennier.

Svårare är att bedöma vad amerikanska skifferproducenter gör nu och om hedgefonder runt om jorden stänger eller öppnar positioner när priset nu ligger och guppar vid en ny nivå. Uppåt men oklart när, är marknadens långsiktiga gissning.

Fast den som tar en titt på relationen till börsen här hemma ser att vi verkar ha varit tidigt ute. För här har börsen redan kopplat loss från oljepriset. Tillfälligt eller inte?

OMX30 jfr olja – Källa: TradingEconomics

 

2. Biter det svenska stålet

stål 160523
Stålpris – Källa Marketwatch

Nyfiken på oljepriset är även Ryanair, som rapporterar under måndagen. Många svenskar riktar istället blickarna mot en annan råvarumarknad just nu. Hur ska stålets framtid värderas? Just det lär inte stå i prospektet men villkoren för nyemissionen i SSAB kommer i veckan.

Hetare än det stålbadet lär ingen IPO bli den här säsongen. För på kort sikt beror mycket på hur smidigt det går att ta in det nya kapitalet. Annars talar alla just nu om att stålpriset precis som övriga råvaror haft en fin uppstuds i år. Om det blir det som kallas en dead cat bounce återstår att se.

Klart är att vägen till en verklig lösning på det globala överskottet på stål är mycket lång. Kanske ska man även vara försiktig med att lyssna på utfästelser om neddragningar. För stål är inte vilken produkt som helst. Den är inbyggd i själva konstruktionen av många ekonomier – som i Kina där staten förgäves försöker få regionerna att dra ned. Låter väl ungefär som i EU?

 

3. Stora pengarna växlar över till guld

På topplistans bronsplats kommer guldet. Det är alltid någon nyhet som rullar över mellan veckorna. Den här gången blir det guldet. För det blev en rejäl snackis när George Soros, känd för att dissa den ädla metallen för att den inte ger ränta, meddelade att nu plockar han ut pengarna från börsen och köper en guldgruva. Lika bra det kanske för numera är ju ingen ränta bättre än bankens i många länder. Hur som helst satte nyheten igång en diskussion om vart börs och konjunktur är på väg just nu. Missa inte Finwires fördjupning i ämnet i en av de andra artiklarna i nyhetsbrevet.

 

4. Räntan vid vändkorset

Ledamöterna i Federal Reserve har tagit varje mikrofon de fått tag i för att förklara att de visst kan tänka sig att höja räntan före sommaren, som här i ”US close to passing test for June rate rise, Fed official says – Head of Boston Fed says conditions are almost met for June tightening” (FT).

Möjligen är det formliga bombardemanget i frågan även tajmat för att påverka länderna inom G7. Förra veckan träffades finansministrarna och i veckan som kommer är det dags för stats- och regeringschefer. Den konspiratoriskt lagde tror att valutaöverenskommelser står på agendan. Även vi andra räknar med att Japan kommer vädja om förståelse för insatser mot landets för starka yen.

 

Det kan vara så att de blir bönhörda. För nu har ekonomernas två favoritord för inflationen – transitorisk och strukturell –  kommit i fas. Till slut pekar både den övergående inflationen, som oljepriset, och den mer långsiktiga uppåt. Notera dock i grafen ovan att när inflationen på sikt ska bedömas är nivåerna fortfarande låga.

Det sagt är pilen för amerikanska räntor ändå på väg uppåt. Det väcker frågan om det på nytt blir en klyfta mellan centralbankerna på varsin sida Atlanten. Det som på finspråk kallas central bank divergence. I så fall sätter det fart på pressen på nordiska valutor. Förra veckan var danska kronan i centrum – vem står på tur?

Förresten a propos transitoriska, så är det just vad amorteringsfriheten numera får ses som. Sistadatumet närmar sig med stormsteg och bostadsmarknaden kokar. En spaning är att diskussionen om buy to let snart dyker upp på nyhetsradarn.

 

5. Afrika – vart tog du vägen?

Slutligen så presenteras African Economic Outlook under måndagen. Ingen kioskvältare precis men så brukar det vara med de viktiga nyheterna. Ingen läser dem. Det var inte så länge sedan som det inte fanns en hetare plats att placera pengarna på än söder om Sahara. Nu har intresset svalnat. Det finns skäl, som att infrastrukturen är så dålig att tillverkningsindustrin knappt växer. Fast det finns också anledning att tänka om, som att i åldrande värld är det här en kontinent vars befolkning kommer dubblas de kommande 15 åren.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook (ny) eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link