Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Veckans Topp 3 – Teman för börsåret 2018

Första börsveckan levererar strak avkastning. Nu är börsåret 2018 här på riktigt, är detta året vi får en stigande ränta? Är detta året vi får ta farväl av högkonjukturen? Men vad ska vi tro om avkastningen på börsen då, ja mer om detta i veckans topp 3. 

IPO året 2018

Under året 2017 fick privatsparare möjligheten att teckna sig för över 100 nyintroduktioner till börsen. Över 100 bolag valde att notera sina aktier på en svenska börs eller handelsplattform. Det är en stark signal för aktiemarknaden, börsen är ett plattform som har levererat under en lång tid och riskvilligt kapital finns det gott om. Hur många som kommer noteras under 2018 går det bara gissa om ännu. Känslan är att det kommer vara fortsatt högt tryck i IPO-maskineriet, i alla fall under våren till att börja med. När jag pratar med kollegor på Nordnet som hanterar börsintroduktioner så är intresset fortsatt stort. Så länge börsen håller i sig och levererar kommer riskvilligt kapital vilja investera och då kommer bolagen notera sig.

År OMXSGI
200952,2%
201026,5%
2011-13,7%
201216,6%
201327,8%
201415,7%
201510,2%
20169,8%
20179,8%

Nu har vi haft 6 goda år på börsen sedan 2011 där senaste negativa året går att finna. Visst har det varit en fin resa på börsen. Men skeptikerna börjar nu höja rösten och peka på att inget varar för evigt. Själv så finner jag inget logiskt i att det måste gå ner bara för att det har gått upp så länge. Kan det kan visst fortsätta, det var skeptiker som sa redan 2013 att börsen alltid går i cykler om 5år och därmed borde det falla. Attans vilken dåligt prognos! Men, det är alltid läge att utvärdera farhågor som skulle kunna tala för något negativt. Om vi är förbereda så kan vi vara snabbare i att manövrera portföljen om något skulle ske.

Högkonjukturen 2017

Större delen av 2017 befann sig konjunkturbarometern över 110 nivån. Ett riktigt styrketecken för ekonomin i sin helhet. Historiskt så har det tvärvänt från nivåer som dessa. Vi ser i grafen ovan fallet kring 2011. Dessförinnan 2007 innan krisen och tidigare än så mitten av 2000 precis i IT-bubblan. Någon vill kanske säga att nu är denna gången är det minsann annorlunda. Det blir lätt att man landar i två läger här, ena sidan som pekar på allt som säger att det borde fortsätta stiga, och den andra sidan som vill hitta alla belägg för att krisen står runt hörnet. Det tycks vara svårt idag att bara konstatera utan att antyda något. Historien kommer alltid spela ut sig så småningom, allt vi kan göra just nu är att konstatera vad som är och vad som har varit. Jag tar och plockar med mig att det är bra nu, men det är sällan högkonjunktur för evigt.

Inflation på väg upp

På fredag från vi decembers siffror för inflationen i Sverige. Trenden är klart stigande sedan 2014. Riksbankens låga ränta har gett det resultat de har eftersökt. Grafen visar måttet KPIF, riksbanken valde själva att ändra mått från vanliga KPI till KPI med fast ränta i beräkningen (KPIF). Målet är kvar på 2% (+-1% enhet). Just nu ser inflationen ut att klocka in på exakt målet kring 2%. Det betyder inte att riksbanken höjer räntan fortast möjliga, de tar hela ekonomin i beaktande inför beslut med reporäntan. Men det öppnar upp för möjligheten att att räntan stiger. Riksbanken har själva prognostiserat en höjning iår, deras prognoser är å andra sidan inte att lita på då de själva länge har pratat om att höja.

Börsen vill ju gärna se fallande räntor, så detta är en negativ nyhet. Förhoppningen är ju att försäljningen går så bra att det kompenserar. Den andra förhoppningen är att bostadspriserna inte ska fortsätta ner, det kan försämra hushållens ekonomi och därmed konsumtion.

Det fall som vi sett under hösten har varit påtagligt. Det går inte riktigt avfärda som ett marginellt fall längre. Något tycks ligga och bubbla inom bostadsmarknaden. Är det ett överutbud av dyra nyproduktioner? Eller är det en överbelåning på grund av billiga bolåneräntor? Eller är det något annat som vi inte ännu satt fingret på? Oavsett så bör vi hålla ett vakande öga på detta. Eller så är det så enkelt som ett tillfälligt tapp inför skärpta amorteringskravet.

Här har vi några av de ”teman” som 2018 kommer handla om. Konjunktur, Reporänta och Bostäder. Som sagt, det mest ser bra ut, ekonomin går på högvarv och bolagen ökar sina vinster. Kapitalismen tror på fortsatt tillväxt. Sen hur vägen dit kommer att se ut det får vi helt enkelt se. Den som har ett öppet sinne och är förberedd kommer lycka bäst i längden.

Första veckans topp 3 för mig iår. Blir utan video denna gång, men nästa vecka är det video till bloggen också. Vilka andra teman tror du vi kan få se mer av under 2018? Dela gärna i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

2 Kommentarer på "Veckans Topp 3 – Teman för börsåret 2018"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Andreas
Gäst
Andreas

Intressant läsning, blir spännande att följa med under detta år.

PeoF
Gäst
PeoF

Fortfarande så saknas alternativ om man ska spara. Börsen är väl den enda just nu!

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link