Nordnetbloggen

Vegantrenden har nått börsen

Vegantrenden lockar allt mer kapital från investerare. Ett av bolagen som nått den amerikanska börsen nyligen är Beyond Meat, med Bill Gates och Leonardo Di Caprio på ägarlistan. Intressant nog återfinns Gates även i ett annat branschbolag. Finwire har gjort en genomgång.

Det var den 2 maj som Beyond Meat (BYND), specialiserade på veganska hamburgare, noterade sig på New York-börsen. Bolaget fick bra fräs i börspremiären och steg 160 procent. Efter en avmattning klarade sig bolaget ur dippen för att återigen nå nytt all time high.

Teckningskursen var 25 dollar och aktien handlas just nu till strax under 87 dollar per aktie, en uppgång på nära 250 procent, vilket betyder att värdet ligger på drygt 4,9 miljarder dollar.

Beyond Meat grundades 2009 av Ethan Brown. Bolaget omsatte 87,9 miljoner dollar i intäkter i fjol. Nettoförlusten var 29,9 miljoner dollar.

Källa: Refinitiv Eikon.

Vad har då hänt sedan börsnoteringen? I onsdags gick Restaurant Brands International ut med att de kommer att testa Beyond Meats korvar vid ett 60-tal restauranger kring Toronto. Beskedet fick marknaden att handla upp aktien med över 9 procent.

Bland analytikerna har intresset varit svagt i den bemärkelsen att få aktivt bevakat bolaget. Kort efter börsnoteringen inledde dock Bernstein bevakning av bolaget med riktkurs 81 dollar per aktie, vilket alltså är omkring 7 procent lägre än nuvarande kurs.

Beyond Meat har förstås hamnat i fokus i kraft av sin börsnotering. Bolaget är dock inte ensamma om veganska alternativ som just nu drar in kapital. En konkurrent är Impossible Foods som gjort flera stora finansieringsrundor. För ett år sedan hade bolaget tagit in nästan 400 miljoner dollar och så sent som i måndags ytterligare 300 miljoner dollar. Detta värderar bolaget till omkring 1,9 miljarder dollar.

Redan i en av de första finansieringsrundorna för fyra år sedan återfanns Bill Gates som investerare i kapitalrundan men även investerare som Hongkong-miljardären Li Ka-shing.

Företagets produkter säljs till viss del hos amerikanska Whole Foods, där även Beyond Meat:s produkter finns, och täcker en rad olika delar av kostcirkeln. Målet är att kunna ta fram mat som är god utan att innehålla kolesterol, hormoner eller antibiotika. Bolagets populäraste produkt är en växtbaserad cheeseburgare.

Vid den andra stora kapitalrundan var målet att öka antalet nya restauranger i USA men även att ta steget in på den asiatiska marknaden redan samma månad. Kontinenten var då drivande inom köttkonsumtionen och står för 44 procent av den globala efterfrågan.

Det är en offensiv bild som Impossible Foods lägger fram. Tidigare i veckan gick bolaget ut med att ambitionen att mer än tredubbla intäkterna i år samtidigt som man för diskussioner om nya partnerskap med matkedjor.

Bland annat uppges Little Caesar ha hört av sig med förslaget om att ha vegetariskt kött på en ny pizza under namnet ”Impossible Supreme Pizza”.

Bolaget har också nyligen haft ett lyckat testsamarbete med Burger King. Det har utmynnat i att hamburgerkedjan ska börja erbjuda en ”Impossible Whopper” i USA.

På den svenska marknaden märks senast vegankedjan Taku-Taki som tagit in kapital på crowdfundingplattformen Pepins.

Taku-Taki har dock fått likviditetsproblem, enligt företagets grundare Sebastian Schauermann. Företaget har inte fått lönsamhet i sina restauranger och framöver kommer exempelvis den vid Ringen i Stockholm att stängas ned. Den vid Hötorget ser bolaget dock fortsatt en potential i.

Försäljningen uppges inte ha gått lika bra som väntat. Schauermann uppger att de behöver vara mer selektiva i sin etablering och skynda långsamt.

Framöver kommer kedjan att satsa på den mer lönsamma cateringverksamheten. Förhoppningen är att nå en omsättning på 4-5 miljoner kronor årligen med lönsamhet. Idag omsätter bolaget 3,5 miljoner kronor.

Schauermann ser framför sig att bolaget därefter arbetar vidare med ett franchisekoncept som kan ge skalfördelar för bolaget. De söker också investerare med en ledande roll i bolaget för att sedan expandera.

Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link