Nordnetbloggen
Angelica Alm
Privatperson

Vem ska jag tro på tro på när…

Vem som sitter inne med information om hur man ska handla just nu eller som kan ge svar på frågorna nedan är svårt att sia om på förhand, men de låga räntorna kombinerat med en rusning utan dess like skapar iallafall en hel del frågor för mig och jag hoppas att jag kan hitta svaret på åtminstone en del av dem bland alla experter där ute. Mina funderingar går så här:

– Har vi nått toppen?

– Vad innebär de låga räntorna för framtiden?

– Hur kommer bostadsmarknaden att utvecklas framöver?

– Är vi i en bubbla, och i sådant fall, vilka och vad innefattar den?

– Kan Greklands enorma underskott lösas med en budgettavla i vanligt Lyxfällan-manér?

– När kommer nästa stora nedgång och vilka förluster pratar vi om? 20%, 40% eller ännu mer?

– Hur kommer de rekordlåga räntorna påverka hushållen?

– Är det bara jag som funderar över USA’s enorma statsskuld?

Vem har svaret?

Tyvärr har nog ingen hela svaret utom de som alltid efteråt kan stoltsera med ”vad var det jag sa” i bästa Dr Doom-anda.  Allra minst vet jag som studerat nationalekonomi med samma intensitet som jag lärt mig spela gitarr (inte alls). Tidningarna skriver om bubbelvarningar på inandningen och pratar utdelningsfest på utandningen. Idag (torsdag) har DI’s artiklar gått i dur, men imorgon kan vi få se en annan sida av myntet. Någon som jag dock börjat följa efter tips från Anders Ströms ”Investeringsboken” är Peter Malmqvist, oberoende analytiker och personen bakom bloggen www.eqr.se . Sidan är enkel och förutom priset för bästa mikroekonomiska kommentator 2013 är det knappast en skrytsam blogg. Kanske är jag lättköpt, men mitt hjärta slår lite extra för personer som sätter ut ett telefonnummer på sin sida.

Inflationsökning

I det senaste inlägget från den 19:e mars skriver han om en inflationsökning väl i linje med målet vilket verkar stämma om man läser den här artikeln på DI’s hemsida idag.  Huruvida resten av det som Malmqvist skriver om blir sanning kan bara tiden visa, men argumenten är goda och ödmjukheten verkar stor. Jag tror inte på skrytbyggen för att visa förträfflighet, tvärtom.

Har du någon favoritskribent eller analytiker som verkar sitta på hela eller delar av sanningen? Är det kanske du som har svaren på frågorna ovan? Dela med dig till mig och alla andra läsare i kommentarsfältet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

6
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Jag slår ett slag för att lägga mindre energi på att gissa hur det kommer att gå, och mer på att utarbeta metoder för att hantera olika utfall. Vet du vad du ska göra, oavsett om kurserna stiger eller faller behöver du inte väva in förutsägelser om kommande utveckling i ditt placerande, utan kan delta i den allmänna diskussion bara för att det är roligt och stimulerande! Jag har skrivit lite mer utförligt om hur man kan vara en aktiv placerare utan att behöva förutspå framtiden här: https://onsdagsfonden.wordpress.com/2015/03/09/att-tajma-borsen-ar-inte-att-forutspa/

Anonym
Anonym

Visst har du rätt Onsdagsfonden, att lägga energi på något ingen vet något om är förstås både onödigt och tidskrävande. Samtidigt är det många med mig som diskuterar det här och hjärnan pratar ofta emot förnuftet.

Anonym
Anonym

http://www.swecash.se/blogg, ser hur Ray Dalio förklarar läget just nu.

Anonym
Anonym

Tack! Ska kolla direkt!

Anonym
Anonym

Ja Angelica, vi har en bubbla. Inte bara på aktiemarknaden utan på alla tillgångsmarknader. Bubblorna är skapade av centralbankernas expansiva räntepolitik och kvantitativa lättnader (QE) samt fortsatt kreditexpansion av bankerna. Var tar man skydd? Obligationer? Kanske den värsta bubbeltillgången av alla. Aktier? Lite mindre illa än obligationer sett till den avkastning man får i förhållande till den risk man tar. Bankkonto? Mycket frustrerande. Det känns som att pengarna sakta brinner upp när aktier går så bra. Snart kanske vi får betala dessutom. Risk för bail-in? Som Peter Malmqvist säger: nollränta kanske inte är så dumt ändå när aktiemarknaden rasar. Mitt… Läs mer »

Anonym
Anonym

Tack för utförlig kommentar och tips Markus. Jag ligger till viss del likvid för framtiden, däremot tror jag att det kommer dröja ett år till och att det kommer bli en period av kräftgång innan.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link