Nordnetbloggen

Vi svenskar har kollektivt förvandlats till dysterkvistar

Vi svenskar är idag mer pessimistiskt inställda till vår framtida ekonomiska situation än på mycket länge. Skandias plånboksindex;  mäter konsumenters inställning till sin ekonomiska situation. Mätningen för oktober är en skrämmande läsning. Bara på några månader har svenska folket blivit pessimister! Inte sedan den globala finanskrisen 2008 har vi varit lika rädda för vår ekonomiska framtid så som nu! Det gör det inte lättare för konjunkturen att ta fart. Det lär inte räcka med nollränta för att få tillväxt och inflation i ekonomin så länge invånarna håller i plånböckerna och istället för att konsumera ökar sitt sparande som redan innan var på farligt höga nivåer. Dessa siffror borde ge kalla kårar för alla rikspolitiker som har någon form av nationalekonomisk skolning eller åtminstone besitter sunt förnuft.

 

2358995244_f6f385d0cf_b

Man kan fråga sig hur det kunnat bli så här och vad våra politiker har ställt till med?

 

Hög sysselsättning och god disponibel inkomst

Vi har det egentligen ganska bra för närvarande i Sverige. Den disponibla inkomsten är god och sysselsättningen hög. Men vi har antagligen påverkats negativt psykologiskt vilket kanske inte är så konstigt, efter att svensken behövt genomlida en högst ovanlig valrörelse där både Alliansen och oppositionen närmast verkade tävla om att svartmåla Sverige och försöka bjuda över varandra med hur mycket som behövdes sparas eller hur många skatter som behövdes höjas. Lägg därtill det ständiga pratet om att det skulle råda en bostadsbubbla och behovet av tvångsamortering. Den svaga regeringsbildningen har säkert även den haft en betydande inverkan på framtidstron. Det är således inte så konstigt att vi kollektivt blivit dysterkvistar.

 

Stimulera bostadsbyggandet och tag bort flyttskatten

5626863045_a7fd5d60f0_b

Anders Borg sa vid ett tillfälle i våras, att när räntevapnet, i det närmaste, var borta så återstod det bara för honom och Riksbanken att försöka skrämma svensken till återhållsamhet så att inte bostadspriserna skenar iväg. Min uppfattning är att det är en farlig väg att gå, som lätt kan gå över styr och skapa allmän pessimism. För att hindra en framtida bostadsbubbla hade det nog varit mer effektivt om man sett till att stimulera bostadsbyggande i storstadsregionerna och försökt underlätta rörligheten på bostadsmarknaden. Atterfallhuset i all ära men den lär inte tillföra speciellt många bostäder i Stockholms innerstad. Det är för mig obegripligt att inget parti driver frågan om att ta bort flyttskatten. Denna skatt hör antagligen till en av de mest skadliga för samhällsekonomin, då den fått bostadsmarknaden att gå i baklås. Det var Anders Borg som införde den men Magdalena Andersson är inte bättre eftersom hon meddelade så sent som några veckor före valet att skatten skulle vara kvar.

I dagsläget är det svårt att se speciellt många nyheter från det politiska hållet som skulle göra svensken mer optimistisk.

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare i och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

 

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link