Nordnetbloggen

Vilket är ditt ekonomiska blueprint?

De allra flesta människor är överens om att det är bra  att äta nyttig mat, att träna regelbundet och att inte röka eller snusa. De allra flesta vet också att för mycket av det goda kan skapa ett kortare liv och ge sjukdomar som avsevärt försämrar livskvalitén. Ändå gör bara en bråkdel av alla något åt det. På samma sätt är det många människor i världen som drömmer om att ha många miljoner på banken, titta bara på de enorma summor spelbolagen drar in varje år (dags att köpa aktier i Betsson?) men de söker ingen information om hur de kan göra något åt det utan hoppas att det ska lösa sig med lite tur.

I boken ”awaken the giant within” skriver Tony Robbins om skillnaden mellan föreställning och övertygelse. Det går att applicera på många saker i livet, och jag tycker att det är intressant, för det sätter lite grann fingret på varför man vet hur man ska göra något (eller i alla fall att) och ändå inte gör något åt det.

Säg att du har en föreställning att det är bra att äta sunt. Du vet att det är nyttigt med grönsaker och kan säkerligen också argumentera för din sak och försvara dig om du hamnar i en diskussion med någon som tycker att pizza och flottiga hamburgare är guds gåva till mänskligheten. Det är svårt att få dig att tycka annorlunda.

Om du däremot är övertygad om att man måste äta sunt för att få ett långt och lyckligt liv så lever du din övertygelse. Du kanske utbildar dig till personlig tränare, du engagerar dig kanske i frågor som rör bättre skolmat, kanske köper du bara ekologiska matvaror.

Hur rör detta då ekonomisidan? De flesta skulle nog hålla med om att det är bra med en miljon eller fler sparade eller investerade. De har en föreställning om alla saker de skulle kunna ha om de hade en miljon på banken, tryggheten de skulle känna över att kunna skydda sin familj ekonomiskt etc. Ändå är de inte tillräckligt övertygade för att ge upp en del andra saker i sitt liv eller att läsa böcker som kan hjälpa dem på traven.

Thomas Edison lär ha misslyckats tusen gånger med glödlampan och man kan ju tycka att stackarn borde gett upp efter ett tag, men han var så övertygad om att det gick att uppfinna den att han vägrade. Han hade ett blueprint i hjärnan på att han skulle lyckas vilket vi också vet att han gjorde till slut. För honom fanns det ingen annan väg. Han är inte heller ensam, det finns massor av exempel på människor i historien som har haft en övertygelse och som har skapat många fantastiska företag genom åren (Honda och Ford är några exempel inom bilindustrin). Inom andra områden är historien om hur Sylvester Stalone följde sin övertygelse en härlig historia (om du googlar på den så se till att du har låten ”Eye of the tiger” i högtalarna samtidigt). En del har helt enkelt satt en standard för sig själva, vilket är den absolut lägsta nivån de kan tänka sig att ha.

I min presentation står det att jag inte har någon formell utbildning inom ekonomi. Det stämmer, men jag kommer aldrig skriva att jag inte kan något om aktier. Jag har nämligen inte råd att säga något som min hjärna kan tolka fel, så istället säger jag att jag skall lära mig ännu mer om investeringar, ännu mer om att värdera bolag. Jag använder ord som ”utmanande” istället för svårt eller omöjligt av samma anledning. När jag började investera inför min första miljon lade jag undan 3000:- varje månad. Det var en svindlande summa pengar då men långt ifrån den summa jag behövde för att nå dit jag ville innan jag fyllde 40. Jag var dock tvungen att lyckas för det var det jag hade inprintat i huvudet. Varje dag tänkte jag på hur jag skulle lyckas spara mer pengar. Idag har jag möjligheten att investera mer än det dubbla varje månad. Vem vet hur det ser ut om ett år?

Nu ska jag bara sätta min Blueprint över träningen också vilket verkar mer utmanande än att nå första miljonen…

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link