Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: vinnarna efter rapportfesten

Börsen gillar vinnare men vad får rapportkalaset kosta? Krönikan tittar på livet efter de starkaste bolagsresultaten på många år. Dessutom -värdeinvesterarens sista trick och gåtan om Autolivs rapport.

1 Hoppsan vilka rapporter!

Hur smakade rapportbuffén? Lite mäktig kanske men visst är det svårt att inte trivas för närvarande? Det går inte att ta miste på att aktier är så där glödhett som de bara blir, ja, när festen kommit in på småtimmarna och omdömet börjar svikta lite. Nu hamnade jag visst lite fel, för det var inte meningen att inleda krönikan som en tråkmåns.

Det är roligt att Dagens Industri börjat med dagens case och att Ekonomiekot satsar på en lättsammare podd för att nå fler med snabba ekonominyheter. Det är också tidens tecken. Fast om det nu är en varm högsommardag på börsen, så måste du kanske inte ta på dig galoscher och regnkläder med en gång. Det kanske räcker med solglasögon och att hålla koll på väderleksrapporterna.

För det går bra, riktigt bra, för närvarande. Det och hur investeraren ska tänka då handlar veckans krönika om.

Källa: Börsdata

Det är en hel del spännande rapporter kvar, hela listan hittar du i agendan.

Kommer Hexagon glida på den internationella techvågen på börserna? Börjar det märkas på siffrorna från Lundin Petroleum att Nordsjön tar marknadsandelar när OPEC med flera dragit ned? Har byggkonjunkturen skruvat upp mätarna till elva för Skanska eller kommer det, som händer ibland i den sektorn, otäcka nedskrivningar av något problematiskt projekt?

Hur går det för Securitas? Fortsätter säkerhetstrenden efter Europas många tragiska attentat de senaste åren? Sedan är väl ändå Fingerprint Cards fortfarande spännande, trots debacle med lageruppbyggnad senast. Revansch nu?

Alla roliga bolag som återstår får ändå ursäkta. Med 154 rapporter för första kvartalet inlagda i Börsdata är det dags att fundera kring vad vi sett så här långt. För att inte totalt få glädjefnatt kan det vara bra att komma ihåg hur bedrövlig förra vintern var. Det var ju oro över hela linjen med en möjlig bankkris och eviga minusräntor som samtalsämnen.

Faktum är dock att resultaten det här kvartalet så här långt är bättre på alla punkter i min genomgång ovan än det varit de varit de fem senaste åren. För att få lite bredd på jämförelsen har jag tittat på medianresultatet i ett antal kategorier. Det ger en bild av det typiska bolaget på börsen. Siffrorna hade dock sett bra ut lite hur man än serverat dem.

Försäljning stiger, marginalerna likaså och med dem stiger vinsterna ordentligt. Det syns även i att avkastningen stiger. Samtidigt verkar bolagen ha stärkt sina balanser för soliditeten är på väg upp. Ökade investeringarna har bolagen ändå haft råd med eftersom kassaflödena stärkts. Det är inte utan att ett och annat leende synts vid kvartalspresentationerna.

Så kan vi förstås inte ha det. Den som vill vårda sitt svårmod kan istället titta på värderingar som även de är på väg upp över hela linjen. I år förväntas faktiskt dessutom vinsterna bara stiga en procent. Med den bedömningen landar börsen på ett p/e-tal för 2017 på 17,4 enligt nyhetstjänsten FVMR.

Mer skrämmande siffror har väl världen skådat till och från men ändå. Det går inte att komma ifrån att det blir allt dyrare på börsen. En del sneglar på alternativen. Några klassiska råd som att vikta upp räntor eller gå över till defensiva aktier ges i artikeln ovan. Fungerar det verkligen i en värld av extremt och artificiellt låga räntor med rejält höga priser på obligationer och på de utdelningsaktier som nästan fungerar som obligationer kan man ju undra.

Faktum är att den vanligaste slutsatsen numera är att det inte finns någonstans att gömma sig. Ett av de stora fenomenen efter att centralbankerna satte in konstgjord andning efter finanskrisen är nämligen att sambandet mellan i princip alla tillgångar ökat. Det har de senaste åren inte spelat någon roll vad du köpt. Allt har rört sig upp och ned tillsammans.

Det finns alltså få bra ställen att ha pengarna för närvarande för den som är orolig. Amortera är väl ett alternativ eller göra som många svenskar redan gör – stoppa in dem på sparkonton med nollränta. Men det låter ju vansinnigt och trist, kanske du svarar. Tja, det är väl en förklaring till att börsen bara blir hetare.

Möjligen är det i så fall snarare dags att damma av ett råd från Mats Qviberg runt finanskrisen. Kanske är det bästa för den som är orolig för sina pengar att helt enkelt göra något roligt för dem?

2 Mungiporna uppåt i USA också

Källa: SectorSPDR

I USA kommer bland annat en rapport från Apple i veckan. Fokus ligger som vanligt på antal sålda telefoner och förhoppningar om nya lanseringar. Mer spännande är nog i längden hur intäkten per kund utvecklas, om Apple kan hålla greppet om den kinesiska marknaden, marginalerna kan fortsätta ligga långt över konkurrenterna med androidtelefoner samt om den beryktade kundlojaliteten bibehålls.

Även over there har emellertid rapportdiskussionerna glidit över till en allmän eufori över att äntligen kommer resultaten. En hastig titt på resultattavlan efter valet ovan visar att det varit ett jämnt lopp mellan rätt många sektorer. Starkast ur startblocken var industrin och bankerna men deras börsframgångar har mattats mot slutet vart efter kraften i Trumptraden avtagit.

Istället är det techsektorn som lyft igen. Nasdaqs index har dragit ifrån mer traditionellt sammansatta S&P500. En annan notis är att sällanköpsvaror dragit ifrån dagligvaror ordentligt. Ett tecken på att det finns gott om slantar i plånböckerna och att konsumenterna inte är rädda att använda dem.

Det för in ämnet på veckans stora makronyheter. Amerikansk BNP kom in svagt första kvartalet, vilket den ofta gör. Marknaden brydde sig därför knappt. Något som i sin tur får en att fundera på vad svagt egentligen betyder om det blandas ihop med väntat. Effekten av alla dessa konstiga förväntningar behandlar jag i veckans deckargåta som är sist i dagens krönika.

Hur som helst börjar makroveckan troligen med att orden är viktigare än siffrorna vid FED:s räntemöte. Lite skrämselhicka på börsen lär det bli om nästa höjning kommer redan nu. Gissningen ligger på att det inte är dags förrän i juni. Allt som sägs om vad som ska hända med bankens gigantiska balansräkning spelar också roll för marknaden.

Det väcker förstås också frågan, binda eller inte binda räntan. Å ena sidan får man ju alltid betala extra för den där extra bindningstiden, å andra sidan är det ju skönt att slippa oroa sig. Varför inte slå till ordentligt och lägga upp lånen med fast ränta i 100 år och amorteringsfritt? Det funderar i alla fall USA på att göra för delar av sina lån, så du skulle vara i gott sällskap. Hälsa din personliga bankman från mig.

Veckan hinner med en stor siffra till för på fredag kommer amerikanska jobbdata. Senast var de överraskande svaga. Förblir det så kan det möjligen salta glassen en aning. För i de sammanhangen uppfattar börsen en gång som ingen gång medan två gånger är en gong-gong. För att med skämten avslöja att mina referenser sträcker sig tillbaka till linjära tevekvällar på åttiotalet.

Annars är mungiporna om möjligt ännu mer uppåt i USA än här. Titta på kurvan för vinstutvecklingen ovan, som exempel, den ser väl nästan ut som om en smiley på väg att brista ut i ett gapskratt. Efter en rekordlång period med först snabbt och sedan dalande vinster vände det i slutet på förra året. Den här gången blev det ett rejält skutt uppåt.

Precis som här är det priset som oroar en del. Nu ligger förväntningarna för de kommande året på ett p/e-tal för S&P500 på 17,6. En bra bit över snittet de senaste tio åren. Än högre blir det om man tar ett medel av alla dåliga vinster de senaste tio åren och jämför med aktiekurserna men vem utom en del nobelpristagare tittar på sådant?

Allvarligt talat kanske det finns en viss rim och reson i att mer blicka framåt än bakåt efter att just tagit sig igenom en av den moderna ekonomins svåraste och inte minst konstigaste perioder. Fast, visst ja, det gjorde ju inte så stor skillnad. Det såg visst dyrt ut ändå – åtminstone om räntorna kommer upp och vinsterna peakat men de har de väl inte?

3 Lovar ni att rösta blankt?

Kommer ni ihåg valet i Frankrike. Det var visst väldigt spännande och en riktig vattendelare för europeisk politik för decennier framöver. Nåja, nu är de ju över och börsens favorit vann med fem noll. Eller hur var det nu?

På söndag röstar fransmännen. Det finns fortfarande i Marine LePen en kandidat som skulle kasta om europeisk politik fullständigt. Har hon en chans att vinna? Vägen går som krönikan tidigare beskrivit via högt valdeltagande från hennes väljare och lågt för Macrons.

Undersökningar av möjliga väljarströmmar från första omgången ger henne dock en riktigt utmanande sista vecka. Visserligen kan LePen räkna med vissa av Fillons väljare och överraskande många väljare från yttersta vänsterkanten men däremellan verkar röstfisket ha gått sämre.

Källa: TradingEconomics

Franska valundersökningar har rykte om sig om att vara pricksäkra och var det i första omgången men vem vet. Kanske står vi nästa måndag inför ännu en rejäl chock. Den är i så fall knappt alls inprisad på marknaden. Dessutom verkar fler varit på väg att hoppa på vad många tror blir ännu ett lättnadsrally än det är som försöker backa ur riskfyllda investeringar.

Det skulle helt enkelt bli en ordentlig kalldusch för börsen om valet gick till LePen. För att förstå det behöver man bara titta på skuttet börsen tog efter första valomgången och marknaden bestämde sig för hur det här ska gå.

Så kanske får vi ett franskt ryck uppåt på börsen om det blir Macron och kanske skulle den uppgången kunna ta fart redan mot slutet av den här veckan. Helt i linje med börsens credo att alltid ta ut segrar i förskott för att inte gå miste om festen. Skulle det däremot bli en skräll så är det bara att rota fram störtkrukan ur garderoben igen, för då blir det åka av.

4 Värdeinvesterarens dilemma

230 procent hur känns det som avkastning de senaste fem åren? Är du inte framgångsrik trader till vardags bör siffran ha imponerat. Index är får man skriva bara upp knappt 110 procent.

Allt du hade behövt göra för att nå den högre siffran hade varit att välja den mest vanliga svenska underleverantör till industrin du kunde hitta. För så mycket har nämligen medianbolaget i nischen små och medelstora industriproducenter stigit inklusive utdelningar de senaste fem åren.

Fantastiskt egentligen och roligt. För är det något jag tycker är en riktig svensk stolthet, så är det våra småländska gener. De verkar sträcka sig långt utanför landskapet. För börsen är full med högkvalitativa bolag som säljer plastpluppar, luftfilter eller helt enkelt att de garanterar kvaliteten i ännu mindre verksamheters leveranser. Det finns en hel hög att välja på.

Källa: Börsdata

Den här gruppen bolag är tack vare sin ofta djupa kvalitet favoriter för många värdeinvesterare. Det är också hyggligt ofta stabila och framför allt inte alltför komplexa. Det säljer till stora kunder som behöver deras produkter och är beredda att betala lite extra för att exempelvis muttrarna och skruvarna till bilen inte ska lossna.

Många procents uppgång senare är det dock inte längre så lätt att peka ut bolagen där värdet på sikt är lägre än det nuvarande priset. Finns det några pärlor kvar? I så fall hur hittar man dem? Kanske måste värdeinvesteraren rucka lite på sina principer och ändå lite acceptera att på en dyr börs kan relativt lägre priser locka, åtminstone ett tag.

Det brukar ju sägas att börsens sista timmar tillhör eftersläntrarna. Vilka är det då? Tabellen ovan visar att det faktiskt finns en del underleverantörer som fortfarande har någorlunda låga värderingar men ändå fina resultat.

Det här handlar veckans fördjupning om, som du kan se som film längst ned i inlägget eller läsa i lugn och ro som en artikel i tidningen Värdepappret.

5 Autoliv – en deckargåta på börsen

Det finns en liknelse att utrikespolitik är som två personer instängda i ett mörkt rum, båda övertygade om att den andre är beväpnad till tänderna. Om något låter som en smäll i rummet blir det förstås lätt lite nervöst.

Den där känslan av att inte veta vad som händer och att andra har ett övertag dras man med som investerare också.Har du bilden att proffsen vet allt? Det går sekundsnabbt för marknaden att anpassa sig när ny information kommer. Fast blir det rätt och  vet någon egentligen varför det blev som det blev? Det kan ju låta så exempelvis i krönikor som den här.

Marknadens logik hamnade i blixtbelysning i fredags när Dagens Industri satte den här rubriken “Autoliv ifrågasatt på börsen – backade trots stark rapport”. Enligt redaktionen var bilsäkerhetsbolagets rapport över förväntan trots att aktien föll. I själva verket hela 5,5 procent. Det är en del.  Stannar du till i tanken är det onekligen en reaktion som väcker en del grundläggande frågor. Till en början den enkla – hur är det möjligt?

Är det andra personer som står för förväntan än de är som sedan handlar med aktien? Ja, är svaret på den frågan. Det som kallas förväntan är inrapporterade data från Victoria på Morgan Stanley, Brian på Barclays och Mats på Swedbank. Alla är de med bland de 33 analytiker som följer Autoliv regelbundet. De har inte gjort sina beräkningar samtidigt utan löpande, så en del estimat är gamla medan andra är pinfärska. Har det hänt något under perioden så syns det inte i de äldre gissningar som också ingår i förväntan.

Därför brukar man i USA tala om whisper numbers. Det är aktuella förväntningar inhämtade precis inför rapporttillfället. De ligger nästan alltid över snittförväntan i databaserna.

I min analys av rapporten fokuserade jag på att Autolivs försäljningsökning faktiskt inte håller takten med tillväxten i den globala bilförsäljningen. Den hade skrivits upp under kvartalet, så det räcker med att det låg med några gamla estimat i förväntningarna på Autoliv för att de skulle bli missvisande. Jag menade helt enkelt att det whisper number vi inte kände till låg högre än den konsensus som tidningarna jämförde med.

Kvaliteten skiftar förstås också. Det är trots allt människor vi talar om. Dessutom är de inte de bara de här 33 personerna som handlar med aktien utan förstås betydligt fler. Det vi kallar förväntan är i själva verket bara en opionsundersökning hos en ovanligt intresserad grupp tyckare. Fixeringen vid förväntningar är på det sättet lite missvisande.Det är förstås ändå underligt när det, till synes, går bättre än väntat i verksamheten men blir sämre resultat på börsen. Inte minst är det förstås en källa till irritation och stress hos aktieägare. Vad är det för fel på den här aktien egentligen?

Följ diskussionen om Autoliv här

I vanlig ordning var Sharevilles användare tillsammans snabba att rota i frågan. Den här förklaringen gav pseudonymen Swedinvest. Dagens Industri redigerade sin nätartikel till dess den publicerades i papperstidningen. I den hade ett tillägg kommit med. Förklaringen till att aktien föll var bland annat att marknaden hade dragit “felaktiga” slutsatser om kostnaderna för Autolivs samarbete med Volvo Cars. Enligt tidningens resonemang hade marknaden trott att siffrorna Swedinvest skriver om i citatet ovan var en fördyring när de istället skulle slås ut på flera kvartal precis som tidigare kommunicerats.

Förutom att det här visar värdet av Shareville är Dagens Industris vinkel en spännande förklaring till nedgången. Tidningen menade att marknaden helt fått rapporten om bakfoten. Det är rätt långt ifrån proffsen som ser och förstår allt på en effektiv marknad.

Prickade jag rätt i min bedömning? Var det Swedinvest och Dagens Industri som knäckte gåtan? Ingen aning. Jag fick rätt snabbt en smocka till på twitter av den erkänt skickliga tradern Ekka Lundin. Han tyckte att hela analysen var trams. Ja, det kan vara lite rårare ton i sociala medier ibland men Ekkas poäng var inte så dum.

Hela svängningen kan precis lika gärna bero på att det fanns aktier som någon ville sälja men på kort sikt för får köpare. Det vill säga flöden i handeln – tradingen – var ännu en misstänkt i den här deckargåtan. Första dagen efter rapporten blev ett bra tillfälle att kliva ur, skulle den förklaringen kunna skrivas ned. Den som kollade handelsstatistiken ser att överlägset störste nettosäljaren var samlingsposten anonym mäklare.

Så där har ni det. Tre misstänkta skurkar bakom börsnedgången. En var att marknaden gjorde fel, en annan att det fanns en dold brist i Autolivs resultat och den tredje att nedgången helt enkelt berodde på att någon med en stor post passade på att sälja. Nästa steg för den som följer aktien skiljer sig ordentligt beroende på vem som har rätt.

Passar på och köper gör den som tror att marknaden klantade till det, oroar sig gör den som tror på min förklaring och somnar om gör den som sätter pengarna på Ekka. En sak är i vart fall säker – lampan var inte tänd när brottet begicks.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm