Nordnetbloggen

Vinstvarningarna trillar in

Allt fler tecken på en ekonomisk avmattning har inkommit den senaste tiden och för Europas vidkommande kröntes strömmen av illavarslande statistik av ett riktigt svagt inköpschefsindex från den tyska industrin i början av veckan. Som ett brev på posten har även vinstvarningar från börsbolagen börjat trilla in.

Inköpschefsindexet från tyska industrin sjönk i augusti oväntat till den lägsta nivån sedan finanskrisen, och det är nu få bedömare som tvivlar på att Europas största ekonomi håller på att träda in i en teknisk recession – vilket är två kvartal i rad med en krympande ekonomi.

Svaghetstecken har den senaste veckan också dykt upp i form av vinstvarningar från konjunkturkänsliga bolag. En sådan kom förra onsdagen från finska verkstadsjätten Wärtsilä, som på grund av en svag efterfrågan för både marin- och energiaffärsområdena nu spår att helårsvinsten blir 100 miljoner euro lägre i 2019 än året innan.

Sedan dess har även en vinstvarning inkommit från Kuka, vilket fick konkurrenten ABB att backa på börsen. Det tyska verkstadsbolaget drog ned försäljningsprognosen för 2019 till 3,2 miljarder euro, från tidigare 3,3 miljarder, med hänvisning till den globala ekonomiska avmattningen.

Prognosen för rörelsemarginalen, inklusive alla kostnader för omorganisationen, är nu en nivå över föregående års siffra, som var 1,1 procent. Tidigare prognos var en rörelsemarginal på cirka 3,5 procent före den slutliga utvärderingen av omstruktureringskostnader.

Samma dag hade även Atlas Copco det kämpigt på börsen sedan konkurrenten Pfeiffer Vacuum sänkt intäktsprognosen för 2019 till 620-640 miljoner euro, från tidigare 640-660, på grund av att beställningar förväntas skiftas från andra halvåret i år till 2020. Rörelsemarginalen väntas nu bli omkring 10 procent, mot tidigare bedömning 11-14 procent.

Dagen innan rasade fordonsunderleverantören Saf-Holland, som 2016 försökte köpa upp svenska Haldex, på börsen. Detta efter att en analys av verksamheten och de ekonomiska förhållandena resulterat i en rejäl vinstvarning.

Bolaget spår nu en försäljning på mellan 1,26-1,3 miljarder euro under helåret 2019, vilket skulle motsvara en tillväxt om -3 till 0 procent. Den tidigare prognosen var en tillväxt om 4-5 procent. Även lönsamhetsprognosen sänktes.

Gemensamt för ovanstående bolag att de i sina vinstvarningar har hänvisat till ett svagare ekonomiskt klimat, och inte interna problem som exempelvis produktionsstopp – vilket kan sägas vara illavarslande för den svenska, exportberoende, industrin.

Den senaste veckan har Stockholmsbörsens industriindex backat strax under 4 procent, medan storbolagsindexet OMXS30 är ned med måttligare 1,5 procent. Det relativt blygsamma avtrycket på marknaderna kan ses som ett styrketecken enligt Swedbank, som anser att vinstvarningarna ”belyser en alltför pessimistisk vy av de ekonomiska utsikterna”.

”Kombinationen av centralbanksstimulanser och att amerikanskt överraskningsindex för makrosiffror är inne i en stark trend är stödjande för aktier. Det senare ser vi som en viktig del i att stärka den globala konjunkturoptimismen. Positivt är även signalerna om att handelsdiskussionerna går framåt och att samtalen skall fortsätta på ministernivå i början av oktober”, framhåller banken i ett marknadsbrev.

Swedbank anser alltså att förväntningarna på konjunkturen är för lågt ställda och tror att det finns mer potential för aktiemarknaden om det förändras – inte minst i de konjunkturkänsliga sektorerna.

Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link