Nordnetbloggen

Så investerar Warren Buffett

2008 blev Warren Buffett rankad som världens rikaste man av tidskriften Forbes och idag har han en förmögenhet på drygt 60 miljarder dollar. Warren Buffett är idag en av tidernas skickligaste investerare. Hur lyckades denna man bygga upp sin förmögenhet? Och hur använder han sina pengar?

En bit av Warren Buffets Tidslinje

  • Hans intresse började efter att han besökt New York Stock Exchange med sin far. Redan som 11 år köpte Buffett sina första aktier som han gjorde en vinst på och snabbt sålde av.
  • Som 14 åring extrajobbade Buffett som pinballspelmaskins installatör och köpte med det han tjänade ett litet landskap som han hyrde ut till bönder. Han hade nu en fast inkomst för fösta gången i sitt liv.
  • När han var 16 år hade han sparat 32 500 kr av sitt extrajobb och uthyrningen av den bit landskap han ägde.
  • Bara 21 år gammal tog Warren sin Master examen i ekonomi och tilldelades ett A+ av sin kände professor Benjamin Graham, något ingen annan student fått någonsin.
  • Som 26 åring inleder han sin investeringskarriär och efter det har Warren förräntat sitt kapital med i genomsnitt 29 % varje år.

Vad har Buffett för strategi som lyckats så bra?

Albert Einstein sa ”Allting bör göras så enkelt som möjligt – men inte enklare”, och precis som med mycket annat som lyckats är det enkelheten som ligger bakom Warrens framgång. Dessa är de främsta pelarna inom hans investeringsstrategi:

1. Köp-och-behåll-strategin. Buffet ser sina investeringar som köp av själva företaget och inte aktien. Efter att han värdesatt företaget och jämfört med aktiekursen, tar han ett beslut om det är läge att investera eller inte. Om värdet av företaget är högre än aktiekursen kör han!

2. De 3 magiska frågorna. Buffett ställer alltid tre frågor som är tvungna att besvaras med ett ”ja” för att han ska slå till.

Förstår jag företagets affärsmodell och affärsidé?

Har företaget en lönsam bakgrund?

Ser företagets långsiktiga framtid positiv ut?

3. Fokusera mer på avkastningen på företagets eget kapital än på vinst per aktier.

4. Leta efter företag med hög vinstmarginal och med en skötsam ledning som inte slösar på aktieägarnas pengar.

5. Skit i teknisk analys! Det är vi människor som gör marknaden, så aktiekursen drivs en hel del av rädsla och girighet.

Välgörenhet

Strax efter Bill Gates är Warren Buffett den amerikan som år 2012 skänkt mest pengar under sin livsstid (58,7 miljarder dollar).

Buffett är känd för att vara generös och engagerar sig kontinuerligt med att få andra dollarmiljardärer att skänka pengar. För ett par år sedan startade han kampanjen ”The giving pledge”, kampanjen går ut på att man som miljardär skänker hälften av sin förmögenhet till välgörenhet. Hittills har 80 amerikaner skrivit under avtalet!

Vilka lärdomar kan vi dra av världens bästa investerare?

  • Börja tidigt! Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, ju tidigare du börjar desto mer kapital!
  • Sök kunskap! Försök att alltid läsa tidningen för att hänga med om vad som är inne, engagera dig i organisationer som erbjuder föreläsningar om exempelvis aktiesparande.
  • Investera kontinuerligt! Gör det till en vana att skjuta in pengar till en depå varje månad.
  • Investera med hjärtat! Investera i de företag du verkligen tror på och kör på så länge du tycker du är kul. En av Warrens främsta egenskaper är att han brinner för det han gör.

3 lärdomar från Buffetts bästa investering

Bilförsäkringsbolaget GEICO startades 1936, och hade som affärsmodell att välja ut kunder som var mindre riskabla än konkurrenterna trodde (till en början arméofficerare) samt att sälja försäkringarna direkt till kunden. Detta stod i motsättning till den etablerade modellen där agenter sålde försäkringarna mot saftiga provisioner. I försäkringsbranschen är den i princip enda hållbara vägen till konkurrensfördelar att ha lägre kostnader än sina konkurrenter. GEICO har än idag en lågkostnadsfördel, vilket gör att de fortfarande – fast nu under Berkshire Hathaways vingar – tar marknadsandelar och är mycket lönsamma. Buffett spenderade början av sin karriär efter universitetet med att rekommendera folk att köpa GEICO-aktier.

1. Sälj endast kvalitetsbolag i undantagsfall

Buffett köpte sina första aktier i GEICO år 1951 och i slutet av året hade han över 65 % av sitt sparkapital investerat i bolaget, pengar som han främst hade sparat ihop genom att arbeta som tidningsbud. I slutet av året var innehavet värt 13 125 dollar. 20 år senare skulle samma position vara värt ungefär 1,3 miljoner dollar. Det motsvarar en årlig avkastning på ungefär 27 % om året.

Problemet var bara att Buffett sålde sitt innehav redan ett år senare för 15 259 dollar, vilket gav honom 48 % i avkastning på ungefär ett års tid. Inte illa, men att sälja aktierna var ett ovanligt dumt beslut från den unge affärsmannen.

Som tur är för Buffett gick GEICO genom en stor kris på 70-talet, vilket gav honom möjligheten att återigen köpa aktier i sitt favoritbolag. 1976 köpte han så mycket han bara kunde av bolaget, och hans genomsnittliga inköpspris var 1,31 dollar – aktien skulle komma att handlas för över 300 dollar år 1995. Denna gången upprepade han inte sitt misstag, sedan dess har han bara ökat i bolaget och 1995 köpte han ut hela GEICO från börsen.

2. ”Tråkiga” industrier kan erbjuda god avkastning

Mobilappar, fingeravtryck och 3d-skrivare låter mer spännande och framtidsinriktat än försäkringar, bilfjädrar och energiförsörjning, till exempel. Men faktum är att stabila industrier med etablerade konkurrensvillkor är lättare att förutspå, ofta mycket mer lönsamma och inte sällan lättare att förstå sig på. Buffett brukar prata om bilar och flyg som en gång i tiden var riktiga framtidsindustrier som skulle komma att revolutionera världen. På samma sätt var det med internet och mjukvara under IT-bubblan. Alla dessa exempel skulle mycket riktigt komma att revolutionera världen och miljarder av människors liv, men var likaväl sällan goda investeringar.

Även om GEICO verkar i en ganska tråkig industri som inte växer mycket snabbare än BNP, så är det en av de bästa investeringarna Buffett har gjort. Faktum är att bolagets problem på 70-talet uppstod för att man ville växa snabbare än tidigare. En tillväxt på i genomsnitt 11 % om året som uppnåddes genom att sätta för låga priser gjorde, i kombination med att man satte av för lite reserver, att bolaget ”gick in i väggen”. Men genom att utnyttjasinalågkostnadsfördelar för att ta marknadsandelar har bolaget uthålligt kunna växa med 5-10 % om året, vilket de gör än idag.

geico-revenue_large

3. Lär känna dina innehav bättre än alla andra

När Graham köpte halvaGEICO var försäkringsbranschen hatad. Försäkringsbolagen i USA gjorde stora förluster som ett resultat av inflation och andra problem i kölvattnet av andra världskriget. När Buffett för andra gången tog en position i bolaget på 70-talet, trodde många att GEICO skulle gå i konkurs. Hur tänkte de båda herrarna?

Tja, först och främst kunde de bolaget bättre än de flesta andra. Buffett lärde känna och hade stor tilltro till deras nya vd som tillsattes för att reda ut problemen på 70-talet. Han hade även sedan länge en djup kunskap om bolagets underliggande lågkostnadsfördelar och goda kultur, som ännu inte var förstörd.

Enbart genom att känna dina innehav på djupet och över tid, kan man utveckla övertygelsen och styrkan som krävs för att behålla en aktie i vått och torrt. De mest framgångsrika långsiktiga investeringarna har en sak gemensamt; på vägen mot 10x eller 100x den ursprungliga investeringen, går aktierna ner kraftigt. Ofta flera gånger.
Apple är ett bra exempel: mellan 1980 och 2012 gav Apple-aktien 225 gånger pengarna – en investering på 10 000 växte till 2,25 miljoner. Men under tiden gick aktien ned med mer än 80 % två gånger plus ett antal nedgångar på runt 40 % – hur många aktieägare tror du behöll aktien under hela denna tiden?

Om du vill läsa mer om Warren Buffetts investeringsstrategi finns dessa böcker:

Så här blev Warrent Buffett världens rikaste person

The Warren Buffett Stock Portfolio: Warren Buffett Picks: Why and When He is Investing in Them

Warren Buffett

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link